به گزارش خبرنگار ایلنا، ششمین دوره انتخابات نظام پرستاری کشور در حالی برگزار می شود که پرستاران همچنان با مشکلاتی همچون حقوق پایین، کمبود نیرو و الزام به انجام کار اضافی دست و پنجه نرم می کنند. اعمال قانون تعرفه که یکی از مطالبات جدی پرستاران در این سال ها بوده است نتوانست مشکل آنها را حل کند. پرستاران معتقدند آیین نامه هایی که برای اجرای قانون تعرفه های انتقالی نوشته شده به قدری حداقلی بوده که در عمل افزایش حقوقی زیادی نداشته اند و آنچه اجرا شده تغییر چندانی در وضعیت آنها نسبت به قبل نداشته است.
علاوه بر این؛ انتشار خبر رد صلاحیت برخی از داوطلبان رشته پرستاری در روزهای اخیر با اعتراض جامعه پرستاری همراه شده است. یکی از آنها رد صلاحیت شد، محمد شریفی مقدم (دبیر کل کانون بازنشستگان) شرق. شریفی مقدم پیش از این در دوران فعالیت خود سمت هایی مانند معاونت و معاونت سازمان نظام پرستاری را بر عهده داشت اما اکنون حتی نمی تواند کاندیدای نظام پرستاری شود!
شریفی مقدم در گفت و گو با «ایلنا» درباره این انتخابات و رد صلاحیت کاندیداها می گوید: امسال 4200 نفر برای انتخابات ثبت نام کردند و طی دو هفته دانشگاه ها توسط دستگاه های کنترل کنترل شد. همانطور که معاون رئیسجمهور وزارت بهداشت در ابتدا گفت، در مرحله اول 7 درصد از داوطلبان رد صلاحیت شدند، یعنی حدود 300 نفر. البته بعداً اعلام شد که 7 درصد نبوده و 4 درصد در مرحله اول انتخابات امسال رد صلاحیت شده اند یعنی حدود 160 نفر.
دبیر کل خانه سالمندان ادامه می دهد: رد صلاحیت در این مدت نسبت به دوره های قبل بی سابقه بود. در دوره پنجم در مرحله اول 36 نفر رد صلاحیت شدند که این رقم پس از اعتراض به حدود 8 نفر کاهش یافت، اما در این مرحله تعداد بیشماری از نامزدها از ابتدا رد صلاحیت شدند.
شریفی مقدم گفت: از میان نامزدهای معرفی شده از سوی ائتلاف منتخب خانه پرستاران حدود 100 نفر رد صلاحیت شدند. البته در ابتدا من و چند نفر دیگر مورد تایید قرار گرفتیم، اما وقتی موضوع دوستان رد صلاحیت شده را پیگیری کردیم، با من و دیگر دوستان تماس گرفتند که شما هم رد صلاحیت شده اید! این بی سابقه است و ما هرگز چنین موردی نداشته ایم.
وی اعلام کرد: این اقدام مهندسی انتخاباتی با هدف جلوگیری از ورود افرادی است که نمی خواهند وارد نظام پرستاری شوند! طبق قانون پرستاری، کسانی که محکومیت آنها منجر به طرد اجتماعی شود، فقط باید رد صلاحیت شوند. چرا و چرا محروم شدیم جای تعجب دارد.
دبیر کل خانه سالمندان ادامه داد: سازمان نظام سلامت طبق قانون آیین نامه ای را تصویب کرد که به تصویب وزارت بهداشت نیز رسید. بر اساس این آیین نامه، وظیفه احراز صلاحیت داوطلبان به 5 تجدیدنظر محول شد. این مراجع شامل اطلاعات سپاه، وزارت اطلاعات، دادستانی، فراجا و سازمان ثبت احوال است. با این حال، مقررات تابع قانون است و این مراجع نباید برخلاف قانون عمل کنند. قانون میگوید فقط کسانی که محکومیت قضایی منتهی به محرومیتهای اجتماعی دارند از کاندیداتوری معاف شوند و هیچ دلیل دیگری ملاک رد صلاحیت قرار نگیرد.
شریفی مقدم تاکید کرد: هیچ محکومیتی نداشته ایم و هیچ مسئولی هم پاسخگو نیست. کسانی که ما را رد کردند به دنبال حذف رقیب بودند. این سیستم به یک سازمان سازگار و همسو، اما البته منفعل نیاز دارد. وقتی سازمان نظام پرستاری نتواند نماینده افکار عمومی جامعه پرستاری باشد، پرستاران به آن بی اعتماد می شوند.
دبیر کل خانه سالمندان گفت: در حال حاضر پرستاران نسبت به شرایط خود معترض هستند و تجمع آنها در برخی شهرها و بیمارستان ها نیز نشانه این اعتراض است. سازمان نظام پرستاری برای پرستاران معترض چه کرد؟
وی اعلام کرد: سازمان نظام پرستاری یک نهاد تجاری و حرفه ای است، موضوع رد صلاحیت های گسترده سیاسی نیست! هیئت نظام پرستاری چه اختیاراتی برای افراد خاصی دارد که به دنبال حذف رقیب باشند؟ من معتقدم این نظام از دانش پرستاران می ترسد و می خواهد سازمان نظام پرستاری با خودش همسو شود.
شریفی مقدم برگزاری چنین انتخاباتی را توهین به پرستاران دانست و گفت: آنها سازمانی منفعل و نهادی بسته زیر نظر وزارت بهداشت می خواهند که با هیچ چیزی مخالفت نکند.
وی در خصوص مشکلات پرستاران گفت: در حال حاضر پرستاران چه از نظر مالی و چه از نظر شغلی تحت فشار هستند و نرخ گذاری آن طور که باید و به صورت قانونی اجرا نشده است. از سوی دیگر، تعداد پرستاران به قدری کم است که عملاً انجام صحیح تمامی وظایف برای آنها غیرممکن است. به عنوان مثال، در بخش عفونی یک بیمارستان، تنها دو پرستار برای 27 بیمار باقی مانده بود که سه نفر از آنها در مراقبت های ویژه بودند. این دو پرستار به دلیل اینکه نتوانستند وظایف خود را به درستی انجام دهند، توسط کمیته ای ده نفره مورد توبیخ، تهدید و فشار قرار گرفتند، در حالی که مشکل اصلی کمبود نیروی پرستاری است. برای 27 بیمار باید حداقل 4 پرستار وجود داشته باشد.
شریفی مقدم در پایان تاکید کرد: مطالبات صنفی باید از سوی سازمان نظام پرستاری با جدیت پیگیری شود. تشکل صنفی باید توسط پرستاران ایجاد شود تا از حالت انفعالی خارج شود.