رئیس اتاق بازرگانی تهران دستیابی به رشد اقتصادی 8 درصدی را مبتنی بر الزامات اساسی از جمله رشد تشکیل سرمایه و رشد بهره وری دانست و گفت: اگر بخواهیم به رشد 8 درصدی برسیم باید حدود 70 درصد جذب کنیم. از جمعیت 80 میلیارد دلار سرمایه گذاری خارجی در سال.
به گزارش ای بی اس نیوز، محمود نجفی عرب در هفتمین اجلاس مجمع نمایندگان در تهران با بیان اینکه یکی از بحث های اساسی برنامه هفتم توسعه، دستیابی به میانگین نرخ رشد هشت در صد در کشور بود، اظهار کرد: این موضوع در سال 1394 در دستور کار قرار گرفت. در برنامه پنجم و ششم متوسط رشد اقتصادی کشور 1.8 درصد بوده است. بنابراین دستیابی به رشد اقتصادی 8 درصدی نیازمند الزامات اساسی از جمله افزایش تشکیل سرمایه و رشد بهره وری است. تشکیل سرمایه یکی از مهمترین ابزارهای دستیابی به رقم رشد اقتصادی پیش بینی شده در برنامه است و سهم بخش خصوصی از نرخ رشد سالانه تشکیل سرمایه در برنامه 6 درصد محاسبه شده است.
به گفته وی، اتاق تهران طی جلساتی با کارشناسان اقتصادی کشور، جداولی را بر اساس آمار بانک مرکزی از میزان سرمایه گذاری در 12 سال گذشته (1390 تا 1401) (به قیمت ثابت 1395) تهیه کرد که نشان می دهد. که در سال 1390 میزان تشکیل سرمایه 523 همات (هزار میلیارد تومان) به نرخ ثابت سال 1395 بوده است که این رقم در سال 1401 به 275 همات رسیده است، یعنی در 12 سال گذشته به نصف کاهش یافته است. همچنین مقایسه جدول تشکیل سرمایه و استهلاک سرمایه (هر دو به نرخ دفتری) نکات بسیار مهم دیگری را نشان می دهد. در سال 1390 میزان استهلاک سرمایه در کشور 180 همات بوده و در سال 1400 به 257 همات رسیده و در واقع میزان استهلاک سرمایه برابر با تشکیل سرمایه است. لازم به ذکر است که منابع داده های مورد استفاده در این جداول همگی از بانک مرکزی تهیه شده است.
رئیس اتاق تهران در ادامه با تاکید بر اینکه در حال حاضر در برخی از صنایع مانند صنعت بهداشت و دارو حتی شاهد هستیم که میزان استهلاک سرمایه بیش از تشکیل سرمایه بوده است، گفت: موجودی سرمایه (اعداد حسابداری) در سال 1400 تقریباً بوده است. 5278 همات. همچنین با توجه به بررسی ها و جداول تهیه شده؛ میزان سرمایه گذاری در بخش ساختمان و ماشین آلات بیشترین میزان سرمایه گذاری در کشور را به خود اختصاص داده است، اما نکته مهم این است که میزان تشکیل سرمایه در بخش ماشین آلات نسبت به سال پایه 56 درصد کاهش داشته است. 2019 و در بخش ساخت و ساز نیز 41 درصد کاهش یافت.
وی درباره میزان جذب سرمایه گذاری خارجی نیز گفت: از سال 2010 تا 2021 (پایان سال 2022) با کاهش میزان سرمایه گذاری خارجی مواجه بودیم و به استثنای سال 2016 که این رقم به دلیل برجام به پنج میلیارد دلار رسید. ، همواره شاهد کاهش نرخ جذب سرمایه گذاری خارجی بوده ایم. در واقع برنامه جامع اقدام مشترک که اجرا شد در مدت کوتاهی تحول عظیمی را به همراه داشت، اما طبیعتاً چون دوام نیاورد، شاهد افزایش جذب سرمایه گذاری خارجی نبودیم. جدول میزان جذب سرمایه گذاری خارجی نشان می دهد که طی 12 سال موفق به جذب پنج میلیارد دلار سرمایه خارجی در یک سال شده ایم که این رقم در سال 1401 به 1.5 میلیارد دلار رسیده است که این رقم در مقایسه با ارقام 70 تا 110 میلیارد دلاری است. . دلار در کشورهای همسایه مقدار کمی است.
رئیس اتاق تهران در ادامه گفت: اگر بخواهیم به رشد هشت درصدی برسیم باید سالانه حدود 70 تا 80 میلیارد دلار سرمایه خارجی جذب کنیم. اگر این مقدار محقق نشود به رشد هشت درصدی نخواهیم رسید. گفته می شود برای دستیابی به رشد 8 درصدی، بانک مرکزی تعداد سرمایه گذاری های خارجی جذب شده در سال را 200 میلیارد دلار برآورد کرده است و سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور این رقم را 70 تا 80 میلیارد دلار و وزارت اقتصاد نیز 100 دلار برآورد کرده است. میلیارد دلار
وی با بیان اینکه بخش خصوصی تهران حدود 30 درصد از تولید ناخالص داخلی کشور را تشکیل می دهد، گفت: برای بهبود وضعیت رشد اقتصادی کشور باید برنامه ریزی و پیشنهادات عملی در مورد بایدها و نبایدها داشته باشیم. اگرچه به دلیل عدم تعادل انرژی هایی مانند گاز، برق و آب، شرایط بسیار دشوار خواهد بود، اما ما در اتاق تهران آماده هستیم تا در تهیه نقشه راه برای ما به هدف 8 درصدی کمک کنیم.
انتهای پیام