16:49 – 24 سپتامبر 1403
محمد بهرامی نایب رئیس کمیسیون انرژی مجلس در برنامه میز اقتصادی گفت: با برنامه پنجم توسعه صنعتی مشکلی نداریم، صنعت پتروشیمی چند سالی است که کار می کند و در حال پیشرفت است اما متاسفانه بر اساس آن فعال نمی شود به طرح.»
وی افزود: در برنامه پنجم باید سهم بازار پتروشیمی از 96 میلیون تن سالانه به 130 میلیون تن در سال افزایش یابد و ارزش بازار صنعت پتروشیمی جهان در سال 2023 بدون احتساب پایین دستی به 617 میلیارد دلار خواهد رسید. با متوسط رشد 5/7 درصدی و در سال 2032 به یک تریلیون و 162 میلیارد دلار می رسد.
بهرامی افزود: در سال 1400 هجری شمسی 5 میلیون و 500 هزار تن محصولات پتروشیمی در بورس کالا عرضه و جذب شد که این رقم در سال 1402 هجری شمسی به 7 میلیون تن رسید.
این عضو گفت: پارسال 78 پیشنهاد اعتباری برای محصولات پتروشیمی داشتیم در حالی که در 4 ماهه امسال حدود 34 پیشنهاد اعتبار داشتیم که نسبت به مدت مشابه سال قبل 64 درصد افزایش داشت.
بهرامی افزود: در سه سال گذشته اولویت شرکت ملی صنایع پتروشیمی تامین نیازها و مجتمع های بومی پروژه ها برای تکمیل زنجیره ارزش بود و این اتفاق افتاد.
این نماینده مجلس افزود: صنعت پتروشیمی در ایران با میانگین مصرف روزانه 66 میلیون مترمکعب در سال، تنها 9 درصد گاز طبیعی کشور صرف تولید محصولات پتروشیمی می شود.
محدودیت های عرضه گاز طبیعی به صنعت پتروشیمی ناشی از شاخص شدت انرژی بالای ایران است که حدود 80 درصد بالاتر از میانگین جهانی است.
اردکانی عضو هیئت مدیره انجمن صنفی کارفرمایی پتروشیمی گفت: در برنامه پنجم باید سهم بازار پتروشیمی از 96 میلیون تن در سال به 130 میلیون تن در سال افزایش یابد.
وی ادامه داد: اولین چالش صنعت پتروشیمی، عدم تعادل گاز است، زیرا مصرف گاز در صنعت پتروشیمی بسیار بالاست، اگر برای زیرساخت های گازی کشور راه حلی وجود نداشته باشد، در آینده با مشکل مواجه خواهیم شد.
اردکانی افزود: اگر در سه تا چهار سال آینده به گاز پتروشیمی توجه نشود، همان ظرفیت 96 میلیون تنی سال گذشته 730 میلیون مترمکعب گاز مصرفی برای چهار گروه در منطقه داشتیم. کشوری که سهم پتروشیمی از آن به 75 میلیون مترمکعب رسید
متاسفانه اگر به وضعیت گاز صنایع پتروشیمی فکر نکنیم، مصرف گاز در سال 1410 به 680 میلیون مترمکعب می رسد.
نجفی اردکانی با اشاره به اهمیت تکمیل زنجیره ارزش در صنعت پتروشیمی، خاطرنشان کرد: پتروشیمی ها بر اساس فرمایشات مقام معظم رهبری و در راستای تکمیل زنجیره ارزش، با حساسیت و جدیت به دنبال تکمیل برنامه های توسعه و توسعه خود هستند. آنها را استثمار کند. پروژه های خاص
وی با بیان اینکه 75 مجتمع پتروشیمی در کشور فعال است، گفت: ظرفیت تولید در این صنعت ارزشمند حدود 96 میلیون تن است و در ده سال آینده ظرفیت تولید به حدود 200 میلیون تن خواهد رسید سالانه 7 میلیارد دلار برای سرمایه گذاری در پروژه های صنعت پتروشیمی مورد نیاز است.
به گفته یکی از اعضای هیات مدیره انجمن صنفی کارفرمایی صنعت پتروشیمی، متاسفانه با این روند کمبود گاز در کشور تا 3 تا 4 سال آینده با بحران عدم تعادل گاز مواجه خواهیم شد.
خبرنگار: ردا زارعی