این عضو هیات علمی پژوهشکده بین المللی زلزله شناسی و تحقیقات مهندسی زلزله کاربرد این سامانه را در حوزه های مختلف از جمله عمران، صنایع هوایی و خودروسازی دانست و خاطرنشان کرد: این سامانه علاوه بر برگزیده شدن در جشنواره بین المللی فناوری همچنین مورد تایید آزمایشگاههای مکانیک دانشکده مهندسی مکانیک دانشگاههای صنعتی شریف و تهران قرار گرفته است، ضمن اینکه این پروژه در فرآیند اعتبارسنجی و امتیازدهی اختراعات موفق به کسب 7 امتیاز از سازمان تحقیقات علمی و صنعتی ایران شده است.
جهانخواه با اشاره به کاربردهای این سامانه در حوزه مهندسی زلزله تصریح کرد: این سامانه در تست لرزه ای قابل استفاده است. برای انجام تست های لرزه ای سازه ها از سنسورها استفاده می کنیم، اما نشانگر این سیستم قابلیت فیلم برداری از راه دور را دارد، حرکات لازم را می توان بدون نیاز به ابزار مکانیکی و سیم کشی، دیتالاگر یا دیجیتایزر ضبط کرد.
وی با بیان اینکه این سامانه معادل ملی ندارد، یادآور شد: قیمت سامانه ساخته شده 20 درصد گزینه های مشابه خارجی است که به معنای کاهش 80 درصدی هزینه ها است.
به گزارش ای بی اس نیوز، این دستاورد علمی در بیست و سومین نمایشگاه دستاوردهای پژوهشی، فناوری و بازار ونتیلاتور که همزمان با هفته پژوهش و فناوری از 28 آذرماه برگزار شد، در مدت یک هفته به نمایش گذاشته شد.
مجری طرح با بیان اینکه این سامانه قابلیت ثبت حرکات دو بعدی اجسام بر روی صفحه نمایش، در جهات افقی، عمودی و چرخشی را با دقت بالا دارد، افزود: در سنسورهای رایج این امکان وجود ندارد. این حسگرها فقط یک جهت یا سه جهت حرکت یا چرخش اجسام را ثبت می کنند.
این محقق نرم افزار تولید شده در این سامانه را از 3 قسمت «دوربین های معمولی»، «نشانگر نوری افرا» و «نرم افزار فول میپل» تشکیل می دهد و خاطرنشان کرد: نشانگر این سیستم بر روی جسمی در حال حرکت نصب شده و با آن فیلمبرداری می شود. یک تصویر دوربین معمولی و با نرم افزار، تصاویر پردازش شده و تاریخچه حرکات اجسام استخراج می شود.
جهانخواه از اقدامات انجام شده برای ثبت اختراع این اختراع خبر داد و گفت: پس از گذشت بیش از دو سال از فرآیند داوری، این طرح در اداره ثبت اختراعات ایالات متحده آمریکا به ثبت جهانی رسیده و 17 ادعای ذکر شده در این طرح مورد پذیرش قضات قرار گرفته است. .
جهانخواه با اشاره به مکانیزم عملکردی این سیستم توضیح داد: برای این سیستم نشانگر یا نشانگر چشمک زن طراحی شده که بر روی جسم متحرک نصب می شود و با استفاده از دوربین معمولی از حرکات این جسم متحرک فیلمبرداری می شود و در نهایت با پردازش فیلم تولید شده، تاریخچه حرکت جسم استخراج خواهد شد.
انتهای پیام
به گفته وی، این اختراع با همکاری دکتر محمدعلی گودرزی و مهندس محمد مهدی کبیری به اجرا درآمد.
دکتر حسین جهانخواه، عضو هیات علمی پژوهشکده مهندسی ژئوتکنیک پژوهشگاه بین المللی زلزله شناسی و مهندسی زلزله و سرپرست تیم تحقیقاتی در گفت وگو با ای بی اس نیوز. وی سامانه طراحی شده را «افرا» معرفی کرد و گفت: این سامانه در زمینه اندازه گیری جابجایی است و این قابلیت را در اختیار کاربران قرار می دهد که با فیلمبرداری و پردازش تصویر، جابجایی اجسام متحرک را بررسی کنند.
وی با بیان اینکه این سیستم عملکرد بالاتری نسبت به اندازه گیری جابجایی مکانیکی یا استفاده از دوربین های پرسرعت دارد، گفت: به نوعی این سیستم جایگزین ارزان قیمتی برای استفاده از دوربین های پرسرعت است.
مجری طرح گفت: تفاوت این سیستم با دوربین های پرسرعت در این است که در صورت بالا بودن سرعت جسم، استفاده از دوربین های پرسرعت در فرآیندهای مختلف ضروری است و هزینه تامین این نوع دوربین ها نیز می باشد. 100000 دلار یا بیشتر است، اما با استفاده از نشانگرهای تهیه شده برای این سیستم، با دوربین های ساده می توان فرآیند مشابه دوربین های پرسرعت گران قیمت را پیاده سازی کرد.
سیستم اندازه گیری جابجایی ساخته شده توسط محققان پژوهشگاه بین المللی زلزله شناسی و مهندسی زلزله، علاوه بر کاربرد در زمینه های مختلف صنعتی، برای انجام تست لرزه ای سازه ها با دقت بالا نیز مورد استفاده قرار می گیرد و جایگزین دوربین های گران قیمت پرسرعت می شود. و این سیستم به ثبت جهانی رسیده است.