سیاست های کلی تامین اجتماعی؛ از «کرامت» تا «نظام ملی احسان»
اما صحت متن ابلاغیه سیاست های تامین اجتماعی نشان می دهد که در این «سند بالادستی» به طور ضمنی در چند بند و به صراحت از عبارت «اعضای جامعه» استفاده شده است که معنای دیگری برای تأمین اجتماعی مطلوب برای «کلیه افراد» ندارد. “؛ به عنوان مثال در بند 5 (بیمه پایه برای افراد جامعه با توجه به وضعیتشان) و بند 6 (در بحث گسترش و عدالت اجتماعی، کاهش فاصله طبقاتی با هدفمندسازی یارانه ها، افراد جامعه به خدمات تامین اجتماعی دسترسی دارند) .
به گفته مسئولان بین 8 تا 13 میلیون ایرانی تحت پوشش هیچ بیمه ای نیستند. امروز که 43 سال از انقلاب اسلامی می گذرد، شایسته است همه نهادها برنامه ای نو ارائه دهند تا در پایان دولت سیزدهم، «اعضای جامعه» حداقل از مزایای «بیمه پایه» برخوردار شوند.د- «سامانه ملی احسان»
نکته مهم دیگری که تاکنون کمتر مورد توجه قرار گرفته است، «استقرار نظام ملی خیرخواهی و خیرخواهی» در پیوند بین ظرفیت های مردمی و نهادهای مسئول است. یکی از آسیب های کنونی، علاوه بر عدم شمول و عدم دسترسی به حمایت برای افراد به ویژه نیازمندان، پراکندگی و سردرگمی در ارائه کمک و پوشش به نیازمندان واقعی است که گاه مزایای متعددی را به دنبال دارد. . و محرومیت از دیگران.
توجه به این نکته در چارچوب سیاست های کلی تامین اجتماعی تا حد امکان باعث کاهش موارد تکراری و شکاف های خاص در رویه های جاری می شود.
این واقعیت که اگرچه رسیدگی به وضعیت معیشتی و حمایت از اقشار مختلف مردم به ویژه طبقات پایین جامعه همواره مورد توجه حضرت امام خمینی (ره) و رهبر معظم انقلاب بوده است، اما تاکنون ایجاد نظام جامعی برای ارائه حمایت اجتماعی اولیه به دلایل مختلف به تعویق افتاده است.
در سال های اخیر با گرانی و تورم معیشت مردم دوچندان شده است و ابلاغ سیاست های تامین اجتماعی نیز باید به همین صورت ارزیابی شود. سیاست هایی که موید وعده های عدالت خواهی رئیس جمهور سیزدهم است و باید هر چه زودتر اجرایی شود.
به نظر میرسد این حساسیت ناشی از بیتوجهی مدیرانی بوده است که گاه در سرمایههای بیننسلی صندوقهای تامین اجتماعی منبعی برای استقراض یا هزینه در زمان حال میدیدند و به این میراث گرانبهای اجتماعی و عمومی توجه نمیکردند.
در مورد صندوق توسعه ملی نیز همین اتفاق افتاد و به جای اینکه به ارزش استراتژیک و بلندمدت آن برای نسل حاضر و آینده نگاه شود، وام گرفته شد و وام گرفت. در تدوین مصوبه اجرایی تامین اجتماعی کشور باید به این نکته کلیدی توجه شود.
یکی دیگر از جنبه های کرامت، توجه به ارتقای سطح زندگی نیازمندان به گونه ای است که نیازی به دریافت کمک و حمایت مالی نداشته باشند. این جنبه از شأن و منزلت گاهی در برنامه های امدادی نادیده گرفته شده است.ب- توجه به «اعضای جامعه»
وقتی صحبت از امنیت اجتماعی برای جامعه هشتاد میلیونی ایران می شود، منظور همه افراد و تک تک شهروندان این سرزمین است که حق برخورداری از امکانات اولیه زندگی و زندگی شایسته و بهینه را دارند. متأسفانه در میان برخی از مسئولان در سالهای اخیر و در نابسامانیهای پولی بهویژه در حوزه سلامت و دارو، تنها صحبت از ارتقای خدمات بیمهشدگان بهعنوان مثال در موضوع مهم دسترسی به دارو و خدمات بهداشتی و درمانی بوده است.
الف. تأکید بر «کرامت»
در مقدمه ابلاغیه 9 ماده ای رهبر معظم انقلاب به سران قوای سه گانه و رئیس شورای فرصت، فرصت شش ماهه ارائه «برنامه جامع اجرای این سیاست ها» ذکر شده است. پس تحقق آن به عنوان یک سند بالادستی مستلزم «تغییرات اساسی در قوانین و مقررات موجود و تلاش جدی در این زمینه» است.
روز یکشنبه 21 فروردین اما فراتر از برنامه ها و گام های مثبت دولت، «سیاست های کلی تامین اجتماعی» از سوی رهبر معظم انقلاب ابلاغ شد که انتظار می رود ریاست دستگاه های مختلف نظام را برعهده داشته باشند. حجتالله عبدالملکی وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی ساعاتی بعد با استناد به موضوعات هیات وزیران اعلام کرد که طی 2 تا 2 ماه و نیم رئیسجمهور مأموریت داده و مستحضر است. اجرای سیاست های ابلاغی رهبری با همکاری نهادهای انقلابی». در وزارت کار نیز به گروهی از همکاران دستور داده شده است که این کار را انجام دهند».
در اینجا چند عنصر مهم برای «ایجاد رفاه عمومی، کاهش فقر و محرومیت، حمایت از گروهها و گروههای هدف از جمله بیخانمانها، معلولان، معلولان و سالمندان» آمده است. از جمله یک سیستم “توانمند، عادلانه، با عزت و جامع” برای همه. در واقع در سرلوحه توصیهها و سیاستهای این بخش، علاوه بر جامعیت و کامل بودن اقشار مختلف، باید به رعایت آنها و شأن و منزلت نیازمندان برای حفظ جایگاه دینی – انسانی آنان توجه شود.
ه- «الحاقیه تأمین اجتماعی» طرح های جامع
علاوه بر موارد فوق الذکر و همچنین تأکید رهبر معظم انقلاب بر «کسب مازاد و بیمه تکمیلی» و «رفع آثار آشکار فقر»، در بند آخر این متن، برای جلوگیری از آسیب های پس از سانحه و جلوگیری از اضافه شدن هزینه های آتی به بخش، برنامه های کلان کشور و برنامه مورد نیاز است.
این نکته بسیار حائز اهمیت است زیرا تجربه نزدیک به هشت دهه بودجه و برنامه های توسعه کشور نشان می دهد که بی توجهی به آثار و پیامدهای فقر برخی از مزایای برنامه های کلان را خدشه دار کرده است. این مشکل را می توان در مواردی مانند طرح تعدیل اقتصادی و خودگردانی بیمارستان ها مشاهده کرد که با اجرای آن آسیب های پنهان و پنهان زیادی ایجاد کرد و شکاف طبقاتی را در کشور عمیق تر کرد.
ج- مراقب اوراق «بینسلی» باشید
نکته مهم دیگری که در متن بیانیه بر آن تاکید شده است، دعوت به حساسیت و توجه مدیران و برنامه ریزان تامین اجتماعی به تعهدات بین نسلی و احترام به آنهاست. به عنوان مثال در بند سه با عنوان «رعایت حقوق و تعهدات بین نسلی و عدم تحمیل طرح های بدون ضمانت مالی بین نسلی و حفظ ارزش ذخایر سازمان ها و صندوق های بیمه اجتماعی» و در بند چهار درباره «رعایت تعهدات بیمه ای». قوانین و تأمین مالی تضمینی و بین نسلی».
این نکته مهمی است که همه نهادهای حمایتی و خیریه باید به آن توجه ویژه داشته باشند. روشن است که یکی دیگر از جنبه های ارتقای منزلت، ارتقای سطح زندگی نیازمندان به گونه ای است که نیازی به دریافت کمک و حمایت مالی نداشته باشند. این جنبه از شأن و منزلت گاهی در برنامه های امدادی نادیده گرفته شده است.
به گفته مسئولان بین 8 تا 13 میلیون ایرانی تحت پوشش هیچ بیمه ای نیستند. امروز که 43 سال از انقلاب اسلامی می گذرد، شایسته است همه نهادها برنامه ای نو ارائه دهند تا در پایان دولت سیزدهم، «اعضای جامعه» حداقل از مزایای «بیمه پایه» برخوردار شوند.
با نگاهی به متن بیانیه مدیریت، نکات تکمیلی مورد توجه قرار می گیرد که نشان از صحت نظر خود و مجمع مشورتی (مجمع تشخیص مصلحت نظام) در تدوین آن دارد و پنج محور اهمیت مضاعف و جدید دارد که ارزش دارد. برجسته سازی، بازنمایی و گسترش بیشتر رسانه ها:
امیدواریم با توجه به این موارد و سایر موارد مطرح شده در سیاست های کلی، یک بار برای همیشه شاهد شکل گیری یک نظام اجتماعی برجسته در تراز انقلاب اسلامی باشیم.