سالم خبر: زمانی که ثبت اختراع داروهای برند اصلی را به رسمیت نمی شناسیم و حتی قبل از ورود برند اصلی هیچ محدودیت زمانی یا قانونی برای ورود داروی ژنریک به بازار قائل نمی شویم و علاوه بر آن سیاست هایی مانند ممنوعیت واردات دارو در صورت تولید ژنریک و محدودیت سقف فروش کالاهای عمده وارداتی ماهانه، پوشش بیمه ای بر اساس ارزان ترین داروهای ژنریک موجود، مکانیسم برچسب گذاری بیشتری نیز برای حمایت از ژنریک ها و مواردی از این قبیل در حال اجرا است، بنابراین شما می توان گفت یکی از ژنریک ترین سیاست های دارویی در جهان است.
سیاست برند ژنریک با متمایز کردن کیفیت داروهای ژنریک مختلف به توسعه نسخه و مصرف داروهای ژنریک در کشور کمک کرده است.
امیر هاشمی، مدیرعامل شرکت کوبل دارو در همایش بایدها و نبایدهای نظم عمومی، افزود: نظام دارویی کشور قطعاً وابسته به داروهای ژنریک است. تاکید فراوان در کشور ما بر استفاده از واژه تولید داخلی در مقابل واردات و نبود آمار از سهم داروهای ژنریک باعث شده برخی افراد معتقد باشند که سیاست دارویی کشور به اندازه کافی ژنریک نیست، در حالی که اگر می دانستیم تمام داروهای تولید داخل داروها داروهای ژنریک یا بیولوژیکی هستند و می توانند… سهم او نیز باشد
اگر برخی از داروهای وارداتی برند باشد، متوجه میشویم که سیاستگذاری در کشور چقدر بالاست.
وی همچنین افزود: عباراتی مانند سیستم عام در مقابل سیستم علامت تجاری و موارد مشابه در داخل ایران بیشتر دیده می شود و گاه تعاریف متناقض و سلیقه ای برای آنها ایجاد و به کار می رود. در جهان، سیاست عمومی به ابزارهایی اطلاق می شود که توسط دولت ها برای تشویق استفاده از داروهای ژنریک به منظور کاهش هزینه های دارو در نهایت استفاده می شود. این سیاست ها شامل مواردی مانند محدود کردن امکان تمدید پتنت و انحصارهای مربوطه، تسهیل ورود زودهنگام داروهای ژنریک به بازار بلافاصله پس از انقضای حق اختراع، آموزش پزشکان و بیماران در مورد داروهای ژنریک و پرداخت یارانه به بیمه داروهای ژنریک در مقایسه با داروهای نام تجاری است. با کدگذاری بهتر داروسازی برای داروهای ژنریک، به داروسازان اجازه میدهد تا نسخههای نام تجاری را به نسخههای ژنریک تغییر دهند و استانداردهای کیفی سختتر برای داروهای ژنریک برای اطمینان از اینکه مصرفکنندگان اثربخشی یکسانی دارند.
الهاشمی تاکید کرد: به سیاست عمومی از دو جهت می توان نگاه کرد، اولی کلی در مقابل برند اصلی و دیگری کلی در مقابل علامت تجاری اصلی.
در مقابل پتنت در شکل دوم یعنی نوع ژنریک در مقابل پتنت، وقتی قانونی برای حمایت از پتنت دارو در کشورمان نداریم، می توان اینگونه تحلیل کرد که همه چیز موجود در بازار دارویی ما اساساً از نوع ژنریک است زیرا وجود دارد. بدون زمان یا محدودیت قانونی برای اینکه یک دارو به طور کلی وارد بازار شود، حتی قبل از مارک اصلی بازار وجود نداشت. همچنین ممنوعیت واردات دارو در صورت تولید داخلی، محدودیت سقف فروش ماهانه برای کالاهای وارداتی با برند اصلی، پوشش بیمه ای بر اساس ارزان ترین داروهای ژنریک موجود، مکانیسم تخفیف تخفیف برای یارانه داروهای ژنریک و موارد مشابه دیگر. نیز تحمیل شده اند. در کشور اجرا می شود. از این جنبه ها می توان گفت که ما جزو کلی ترین سیاست های دارویی دنیا هستیم.
هاشمی با اشاره به نحوه اجرای سیستم ژنریک در کشورهای اروپایی و در حال توسعه گفت: در کشورهای اروپایی و در حال توسعه که سیاست ژنریک اجرا می شود، سهم ژنریک از کل بازار 50 تا 60 درصد است در حالی که در کشور ما داریم. تقریبا 90 درصد از بازار ژنریک. هر چقدر در منابع اینترنتی جست و جو کردم، نتوانستم کشوری را پیدا کنم که در واقع حق تجویز داروهای مارک دار را از پارسی ها سلب کند یا برای اجرای سیاست عمومی، عرضه داروهای مارک اصلی را ممنوع کرده باشد.
گرفته شده است
وی همچنین خاطرنشان کرد: بر اساس آمار یک هزار و 402 بازار دارویی در کشور، 159 بازار وجود دارد که از این تعداد 128 بازار معادل 80 درصد مربوط به تولید دارو در داخل کشور است. طبق آمار، 3.8 درصد از بازار دارویی کشور تحت لیسانس تولید می شود و جالب اینکه بیش از دو سوم این داروها ژنریک هستند.
مدیرعامل کوبل دارو همچنین افزود: سهم واردات ما حدود 19 درصد از سهم بازار است و با نگاهی به داروهای اورژانسی، تقریباً یک سوم آن واردات ژنریک و دو سوم آن به برند مستر است که بخش مهمی از آن است. مربوط به داروهایی است که اساساً تولید محلی یا عمومی ندارند.
الهاشمی همچنین تاکید کرد: تولید داروهای برند ژنریک در کشور ایرادی ندارد و مشکلی در سیستم عمومی کشور ایجاد نمیکند، علاوه بر اینکه نام داروی غیر انحصاری روی بستهبندی، مشکل را به حداقل میرساند. به چیزی جز دردسر منجر نمی شود در این صورت اگر پزشک مزیتی در کیفیت کلی محصول یک شرکت نسبت به سایر شرکت ها ببیند، حتماً آن را به بیمار توصیه می کند.
وی افزود: گاهی شنیده است
اجرای طرح برند ژنریک ممکن است باعث افزایش قیمت دارو و افزایش هزینه دارو شده باشد. لازم به ذکر است که بر اساس نظام قیمت گذاری دارو، اگر 20 درصد قیمت بالاتری به داروهای برند ژنریک داده شود، به دلیل نام تجاری آنها نیست، بلکه این افزایش به دلیل وجود شیوه های خوب تولیدی توسط تولیدکننده است. و این امتیازی است که در نظر گرفته میشود سازمان غذا و دارو تولیدکنندگان داخلی را تشویق میکند تا روی کیفیت محصولات سرمایهگذاری کنند، بنابراین این مزیت در قیمتگذاری ربطی به استفاده از نام تجاری برای داروهای ژنریک ندارد، بلکه شرکتها فقط میتوانند یک برند ژنریک داشته باشند. خط تولید دارای تاییدیه GMP است.
وی در پایان سخنان خود تاکید کرد: سیاست برند ژنریک قطعا به توسعه استفاده از داروهای ژنریک در کشور کمک کرده است. اگر متوجه شویم که پزشکان و بیماران ما در کشور به جای اصرار بر برند اصلی خارجی، به دنبال تجویز و مصرف یک یا چند برند ژنریک ایرانی از یک داروی خاص هستند، نشان می دهد که این سیاست با ایجاد تمایز و تحریک در حال انجام است. شرکت های داروهای ژنریک محلی برای بهبود کیفیت بین تجویز کنندگان و مصرف کنندگان اعتماد ایجاد کرده اند.
منبع خبر: https://www.saalemnews.com/news/17353/%D8%B3%DB%8C%D8%A7%D8%B3%D8%AA-%D8%AF%D8%A7%D8%B1%D9%88%DB%8C%DB%8C-%D8%AC%D8%B2%D9%88-%DA%98%D9%86%D8%B1%DB%8C%DA%A9-%D8%AA%D8%B1%DB%8C%D9%86-%D9%87%D8%A7%DB%8C-%D8%AF%D9%86%DB%8C%D8%A7%D8%B3%D8%AA
تحریریه ABS NEWS | ای بی اس نیوز