به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری ای بی اس نیوز ، شهریار صابر نایب رئیس انجمن تولیدکنندگان و عرضه کنندگان کالاها و خدمات انرژی های تجدیدپذیر درباره کسری برق کشور گفت: این موضوع در مورد انرژی خورشیدی کوچک و متوسط صادق است. نیروگاه های روی پشت بام خانه ها و کارخانه ها که ظرفیت هر نیروگاه ممکن است کوچک و ناچیز به نظر برسد، اما تیراژ و تعداد آن نیز مهم است. نیروگاه های خورشیدی ساخته شده در آلمان عمدتا دارای ظرفیت های 5، 10، 20، 50، 100، 200، 500 کیلووات و 1 مگاوات هستند که شاید برای سیاستمداران ما کوچک به نظر برسد، اما سالانه حدود یک میلیون از این نیروگاه ها نصب می شود. ساخت و ساز در سراسر کشور و به ظرفیت ماهانه بیش از هزار مگاوات و 14 هزار مگاوات نیروگاه خورشیدی در سال رسیده است. این یک مسئله ریاضی ساده است: حاصل ضرب ظرفیت های کوچک در تیراژ بالا (تعداد زیاد) مجموع زیادی را به دست می دهد.
صابر سه خواسته انجمن ساتکا را برای احداث سالانه صدها هزار نیروگاه خورشیدی کوچک و متوسط در بخش خانگی و صنعتی برشمرد و افزود: در همایش توسعه نیروگاهی انرژی های تجدیدپذیر به صنایع کشور که در مهرماه در تهران برگزار شد، سه خواسته اصلی برای ساخت سالانه صدها هزار نیروگاه خورشیدی مطرح شد. تمرکززدایی از تهران و تفویض اختیار صدور پروانه به شرکت های توزیع برق در استان ها، اعطای تسهیلات ماده 16 و تبصره 18 و تضمین عدم قطع برق صنایع نیروگاه های خورشیدی. تاکنون در انجمن ساتکا به هر سه این خواسته ها پاسخ داده ایم.
صابر با اشاره به لزوم تمرکززدایی در رابطه با تهران افزود: آفتاب در تمام استان ها و شهرستان های کشور می تابد و توسعه نیروگاه های خورشیدی علاوه بر جبران، فرصتی برای توسعه مناطق مختلف کشور است. بخشی از کسری برق اگر بخواهیم سالانه صدها هزار نیروگاه خورشیدی کوچک و متوسط در کشور بسازیم، دیگر نمیتوانیم مجوز همه آنها را در تهران صادر کنیم، بلکه باید نیرو را به شرکتهای توزیع برق در استانها واگذار کنیم.
وی ادامه داد: تجربه موفقی که در کشور داشتیم این است که سامانه ای در سال 1393 طراحی و اجرا شد و تمامی شرکت های توزیع برق استان ها به آن متصل شدند و تمامی مجوزهای لازم برای احداث نیروگاه های خورشیدی اخذ شده است. تا 200 کیلووات (در مدل خرید تضمینی برق) در استان ها و با نظارت شرکت های توزیع برق صادر شد و این رویه طی ده سال گذشته به خوبی ادامه داشته است.
صابر خاطرنشان کرد: اما دو سه سالی است که با راه اندازی پورتال ملی مجوز، مراحل صدور پروانه ساخت نیروگاه های خورشیدی در مدل جبرانی برق صنعتی و در مدل نیروگاه خورشیدی در زمین صنعتی شهرهای خورشیدی انجام می شود. و روستاها به این پورتال منتقل شده اند. متقاضیان نیروگاه های کوچک باید مراحل طولانی را در این پرتال طی کنند و در نهایت برای انعقاد قرارداد به تهران سفر کنند که نه مناسب است و نه امکان پذیر.
نایب رئیس هیئت مدیره انجمن تولیدکنندگان و عرضه کنندگان کالاها و خدمات انرژی های تجدیدپذیر در خصوص اعطای تسهیلات به صنایع افزود: انجمن ساتکا تاکنون نوزده همایش را در استان های کشور برای فعالان این صنعت برگزار کرده است. . بدون استثنا یکی از خواسته های صنایع بیان شده در این همایش ها درخواست اعطای تسهیلات برای احداث نیروگاه های خورشیدی کوچک و متوسط است. در همان زمان بود که در حال تدوین متن ماده 16 قانون جهش تولید دانش بنیان در انجمن ستکا بودیم، در نظر گرفتیم که 25 درصد از منابع این ماده صرف اعطای تسهیلات به صنایع (صنایع) واجد شرایط شود. با تقاضای بیش از 1 مگاوات) برای احداث نیروگاه های تجدیدپذیر کوچک و متوسط تامین مالی شود. اما با وجود مبالغ دریافتی از صنایع واجد شرایط، این پرداخت هنوز انجام نشده است. بنابراین دومین درخواست ما از دولت این است که مبالغ بند 16 را پرداخت کند تا صنایع آسیب دیده برای احداث نیروگاه خورشیدی تسهیلات ارائه کنند.
absnews