بررسی ظرفیت دانش بنیان در صنایع کشور (41)

این کارشناس حوزه آب پیوند دانش بنیان های ملی با شرکت های خارجی و تبادل علم و فناوری را مهم دانست و خاطرنشان کرد: در زمینه پیش بینی و هشدار سیل می توان از ظرفیت دانش بنیان ها استفاده کرد که اکنون برخی شرکت ها به این موضوع پرداخته اند. و در حال رقابت با شرکت های خارجی هستند.
صادق جمالی در گفت وگو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری علم و فناوری آنا، درباره نقش شرکت های دانش بنیان در بهره وری آب و منابع آبی کشور، اظهار کرد: شرکت های دانش بنیان بسیار جوان هستند و دارند. هنوز به بلوغ لازم نرسیده اند، بنابراین انتظارات از آنها باید معقول و متناسب با سرمایه گذاری و تسهیلات ارائه شده به آنها باشد.
حوزه ها و قابلیت های فراوان بخش آب برای ورود به پایگاه های دانش
این کارشناس حوزه آب خاطرنشان کرد: موضوع مهم دیگر این است که مشکل آب در کشور ما چند بعدی و چندوجهی است. بخشی از مشکل کمی و بخشی کیفی است. مشکل کمی مربوط به میزان ابر و بارندگی و کمیت آب های سطحی و زیرزمینی است و از نظر کیفی بخش قابل توجهی از مشکل مربوط به ورود سموم، آفت کش ها و انواع شیرابه ها و پسماندها است. . ; بنابراین، دانش بنیانها در رابطه با موضوع آب و بهرهوری آن میتواند در چندین زمینه مفید و مؤثر باشد.
جمالی بیان کرد: ایجاد ابزار و تجهیزات کمی و کیفی مرتبط با آب که نیاز به دانش و فناوری پیشرفته دارد یکی از ظرفیت هایی است که پایگاه های دانش می توانند در آن فعال باشند.
موفقیت پایگاه های دانش ملی در پایش آنلاین کیفیت آب
این کارشناس حوزه آب گفت: پایگاه های دانش در زمینه نظارت بر کیفیت آب کارهای مهمی انجام داده اند و بنده از برخی از این پروژه ها مطلع بوده ام.
وی خاطرنشان کرد: در زمینه پیش بینی و هشدار سیل نیز می توان از توان بنگاه های دانش بنیان استفاده کرد که برخی از این بنگاه های دانش بنیان نیز به این موضوع توجه کرده اند به طوری که پیش بینی سیل با استفاده از هوش مصنوعی یکی از این موارد است. فعالیت های دانش بنیان بسیار موفق در کشور است.
آزادسازی پایگاه های دانش از بوروکراسی های معمول و تسریع در اجرای کار
وی با تاکید بر مزایای برون سپاری کار به شرکت های دانش بنیان گفت: شرکت های دانش بنیان معمولاً کسب و کارهای کوچکی هستند که بوروکراسی بر آنها حاکم نیست و می توانند روند کار را با سرعت بیشتری پیش ببرند.
جمالی گفت: حوزه آب حوزه بزرگی است و برخی از مشکلات آن با افراد ذیصلاح قابل حل است. در بخش های خاصی که جنبه ابتکاری و پژوهشی دارند، می توان از وجود دانش بنیان ها بهره برد، اما مشکل آب و بحران های آن در کشور ما بیشتر بحث مدیریت و حکمرانی است.
وجود قوانین دست و پا گیر به این معنی است که انجام کارها به زمان نیاز دارد
وی بیان کرد: علاوه بر عدم آگاهی از مشکلات آب و راهکارهای رفع بحران، وجود قوانین دست و پاگیر باعث می شود کارها زمان بر باشد. کارفرمایانی که شرکت های دانش بنیان باید به آنها مراجعه کنند، آشنایی چندانی با قوانین موجود ندارند و در قراردادهای امضا شده مشخص نیست که مالکیت معنوی متعلق به کارفرما یا شرکت های دانش بنیان باشد.
سایه تحریم ها بر پیوند دانش بنیان ملی و شرکت های خارجی
جمالی در خصوص اتصال پایگاه های دانش ملی با شرکت های بین المللی گفت: اتصال این شرکت ها که ممکن است از نظر دانش بسیار جلوتر از شرکت های ملی باشند، به ایجاد وضعیت بهتر کمک می کند، اما مشکل اینجاست که حتی در این زمینه، اینها شرکت ها با به همین راحتی هم نیست و سایه تحریم ها در راه این رابطه است.
این کارشناس حوزه آب با اشاره به سایه تحریم ها بر پیوند دانش بنیان های داخلی با شرکت های خارجی گفت: حوزه آب حوزه وسیعی است و بخشی از مشکلات آن با دانش بنیان ها قابل حل است. در بخشهایی که جنبه ابتکاری و پژوهشی دارند، میتوان از وجود دانش بنیان بهره برد، اما مشکل آب و بحرانهای آن در کشور ما بیشتر بحث مدیریت و حکمرانی است.
وی تصریح کرد: بسیاری از مراکز تحقیقاتی بین المللی به دلیل قوانین کیفری که در زمینه ارتباط با شرکت های ایرانی وجود دارد از همکاری با دانش بنیان های ملی اجتناب می کنند.