00:01 – 27 جولای 1403
اگرچه سابقه تولید زعفران در ایران به سه هزار سال قبل بازمیگردد، اما در سالهای اخیر موانع صادرات ناشی از تحریمها و مشکلات بازگشت ارز به کشور باعث افزایش قاچاق این محصول شده است، به طوری که با توجه به آن چه آمار اعلام کرد، سهم بزرگترین تولیدکننده زعفران در بازار ما زعفران 18 تا 20 میلیارد دلاری در جهان بسیار ناچیز است و این به دلیل رونق قاچاق و خام فروشی است.
بر اساس آمار اعلام شده، احتمال تولید بین 800 تا 1000 تن زعفران از سطح زیر کشت فعلی در کشور وجود دارد که متاسفانه کاهش تولید در واحد سطح باعث شده است که تولید زعفران در حال حاضر به یک سوم برسد. چهارم رقم فعلی، در حالی که با نوسازی مزارع و آموزش اپراتورها، می توان عملکرد را در سطح واحد افزایش داد.
پیش بینی می شود رشد صادرات زعفران تا پایان سال دو برابر شود
حسین زینلی مدیر طرح گیاهان دارویی وزارت جهاد کشاورزی گفت: برآورد می شود صادرات زعفران در سال جاری نسبت به سال قبل حداقل دو برابر افزایش پیدا کند چرا که اگر مشکل سرمازدگی یا خشکسالی وجود نداشته باشد، صادرات زعفران امسال حداقل 2 برابر شود. هیچ مشکلی در تولید نخواهد داشت.
وی با بیان اینکه گستردگی تجارت کارخانه زعفران در این صنعت از اهمیت بالایی برخوردار است، تصریح کرد: با توجه به اینکه در زمینه تولید زعفران مشکلی نداریم و زعفران به میزان دلخواه تجار در دسترس است، لذا با ساخت و ساز دانش شرکت ها بر اساس پیگیری در این زمینه می خواهیم محصول را به این شکل ارائه کنیم.
زینلی ادامه داد: تخمین زده می شود امسال تولید زعفران نسبت به مدت مشابه سال گذشته 50 درصد افزایش داشته باشد چرا که تاکنون سابقه کشت زعفران در اراضی معمولی تا 12 تا 20 کیلوگرم وجود نداشته است، در حالی که هم اکنون عمده تولید زعفران بوده است. کشاورزان به این عملکرد دست یافته اند.
مدیر طرح گیاهان دارویی ادامه داد: سال گذشته بیش از 238 هزار کیلوگرم زعفران در کشور تولید و روانه بازارهای داخلی و بین المللی از جمله چین، امارات، اسپانیا، افغانستان و ایتالیا شد.
وی با بیان اینکه با بازسازی مزارع زعفران قدیمی، امکان تولید حداقل 700 تا 800 تن زعفران در کشور وجود دارد، گفت: با افزایش عملکرد از 6 به 8 تن زعفران در هکتار و افزایش آن. پیش بینی می شود در تولید زعفران میزان صادرات از 500 تن افزایش یابد و در صورت مدیریت بازار و افزایش چانه زنی تجار در عرصه بین المللی، ارز صادراتی زعفران به یک میلیارد دلار خواهد رسید.
بر اساس آمار سال گذشته، کل سطح زیرکشت زعفران در کشور 127 هزار و 370 هکتار بوده که از این میزان 125 هزار و 156 هکتار حاصلخیز و 2 هزار و 211 هکتار غیر بارور بوده که در این میان استان های خراسان رضوی و جنوبی رتبه نخست را به خود اختصاص داده اند. هر دو معیار، سطح زیر کشت و تولید زعفران را به ترتیب رتبه دوم را به خود اختصاص دادند.
صادرات رسمی زعفران با رفع موانع صادراتی 40 درصد افزایش می یابد
غلامرضا میری نایب رئیس شورای ملی زعفران گفت: بر اساس آمار صادرات زعفران از 325 تن در سال 1398 به 221 تن در سال گذشته افزایش یافته و به بازارهای هدف صادر نمی شود.
به گفته وی، بر اساس آمار سال 2019، 47 کشور هدف صادراتی ما بوده اند، در حالی که سال گذشته به 67 کشور افزایش یافته است که نشان می دهد مصرف زعفران در بازارهای جهانی کاهش نیافته است. بنابراین با افزایش کشورهای هدف صادراتی، حجم صادرات باید 30 درصد افزایش یابد که متاسفانه به دلیل مشکلات پیش روی صادرکنندگان محقق نشد.
میری ادامه داد: با توجه به مشکلات و موانع پیش روی صادرکنندگان و رونق قاچاق زعفران از مرزها، برآوردها حاکی از آن است که ماهانه حداقل 10 تن زعفران از مرزها قاچاق می شود که بالغ بر 10 میلیون دلار ارز است. این در حالی است که با رفع موانع صادراتی تا پایان سال، حداقل 40 درصد صادرات رسمی افزایش خواهد یافت.
نایب رئیس شورای ملی زعفران سطح زمین زیر کشت زعفران را 127 هزار هکتار اعلام کرد و افزود: بر اساس آمار با ارائه آموزش های مناسب به کشاورزان و کشاورزان، عملکرد فعلی تولید زعفران 3.5 تن در هکتار است. نوسازی بخش بهره وری مزرعه را می توان تا 7 تن در هکتار افزایش داد، بنابراین تولید زعفران به بیش از 800 تن می رسد.
پتانسیل تولید حداقل 800 تن زعفران در کشور وجود دارد
اگرچه ایران با تامین 90 درصد زعفران جهان بزرگترین تولیدکننده زعفران در بازارهای جهانی است، اما سهم زیادی در بازارهای هدف ندارد، بنابراین سهم ایران از تجارت جهانی زعفران بیش از 400 میلیون دلار نیست. که با رفع موانع صادراتی افزایش می یابد زیرا در شرایط فعلی بخشی از تولید زعفران به دلیل موانع و مشکلات صادراتی به صورت قاچاق به بازارهای هدف قاچاق می شود.
علی الحسینی، عضو شورای ملی زعفران، سطح زیر کشت زعفران را 130 هزار هکتار اعلام کرد و گفت: بر اساس آمار، تولید زعفران در سال های اخیر به 1.5 تا 3 کیلوگرم در هکتار رسیده است. در چهل گذشته سال، کاهش 50 درصدی تولید در هکتار را نشان می دهد.
وی با بیان اینکه امکان تولید بیش از هزار تن زعفران در کشور وجود دارد، تصریح کرد: با افزایش عملکرد زعفران در واحد سطحی به 8 تا 10 کیلوگرم، تولید رشد چشمگیری خواهد داشت تا 3 برابر رقم فعلی افزایش یابد. .
الحسینی با بیان اینکه آینده تولید زعفران در خطر است، گفت: با احتساب حجم مصرف زعفران در دنیا و صادرات رسمی، برآوردها حاکی از آن است که ماهانه حداقل 10 تن زعفران از مرزها قاچاق می شود. به این کار ادامه دهید. ممکن است این موضوع قدمت 3 هزار ساله زعفران ایرانی داشته باشد و تولید آینده این محصول استراتژیک RIL را در معرض خطر قرار دهد.
عضو شورای ملی زعفران با بیان اینکه سهم بزرگترین تولیدکننده زعفران از تجارت این محصول در بازارهای جهانی کم است، افزود: بر اساس آمار سال گذشته ۲۲۱ تن زعفران به ارزش ۲۲۷ میلیون دلار فروخته شد. صادرات آن به بازارهای هدف با امکان افزایش 2 تا 3 برابری تولید واقعی زعفران. بنابراین برای دستیابی به توسعه صادرات زعفران، رفع موانع صادرات و توسعه صنایع تولیدی ضروری است.
وی بیان کرد: بر اساس آمارها از 130 هزار هکتار زعفران کاری شده امکان تولید 800 تا 1000 تن زعفران وجود دارد و عملکرد و تولید فعلی زعفران غیرقابل قبول است چرا که میزان تولید فعلی یک سوم تا یک چهارم تولید زعفران کشور است. توانایی ها.
ایران با تولید بیش از 90 درصد زعفران در جهان بزرگترین تولید کننده این محصول استراتژیک محسوب می شود که متاسفانه موانع و مشکلاتی بر سر راه صادرات و رونق قاچاق و از سوی دیگر فروش وجود دارد. مواد اولیه باعث شده است که سایر کشورها از طریق بازگرداندن این محصول به میزان زیادی ارز به دست آورند، در حالی که با رفع موانع صادراتی، پایان دادن به موضوع قاچاق و توسعه صنایع تولیدی، میتوانیم سهم خود را در بازارهای جهانی افزایش دهیم.
خبرنگار: آزاده محبی