مدیرعامل اسبق انجمن جمعیتی ایران گفت: سند الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت با هدف تحلیل روندهای گذشته در حمایت از زنان و مادران، ایجاد اشتغال برای جوانان، تسهیل ازدواج و مسکن که از عوامل موثر در کاهش باروری هستند.
عباسی گفت: بررسی سطح باروری آموزش محور نقش آموزش را در کاهش باروری نشان داده است. با توجه به افزايش سطح تحصيلات و باروري پايين تحصيلكردگان، شناخت شرايط باروري زنان تحصيل كرده و فراهم كردن امكانات لازم براي ازدواج و فرزندآوري در آينده باروري مؤثر خواهد بود. با توجه به پتانسیل افزایش تجرد دائمی و افزایش بی فرزندی، به ویژه برای زنان تحصیل کرده، باروری ممکن است به سطح پایین تری سقوط کند و بنابراین روند جدید باروری با مطالبات سیاسی مواجه خواهد شد. موارد خاصی که باید مورد توجه قرار گیرند.
وی ادامه داد: ارتقای سطح باروری به جانشینی یا جلوگیری از کاهش بیشتر باروری مستلزم ایجاد شرایطی است که ازدواج و تولید مثل و نهادینه شدن خدمات باروری را تسهیل کند. ساختار سنی باروری در سال های اخیر از مدل مادری اولیه به مدل مادری دیررس تغییر کرده است. با این حال، الگوی اولیه باروری در مناطق روستایی باعث افزایش باروری در این مناطق در مدت مشابه شد. البته این مدل تغییر خواهد کرد. با توجه به پایین بودن درصد جمعیت روستایی در کشور، تاثیر سطح باروری زنان روستایی بر باروری کشور کم خواهد بود.
این استاد جمعیت شناسی دانشگاه تهران گفت: میزان باروری در ایران از سال 1390 تا 1395 افزایش یافت و با اندکی افزایش به سطح جانشینی نزدیک شد. افزایش باروری در این دوره به دلیل شرایط مقطعی و جبران تاخیرهای باروری بود، بنابراین انتظار می رفت نرخ باروری در سال های بعد کاهش یابد. شواهد نشان می دهد که از سال 1395 به دلیل شرایط نامساعد اقتصادی و کرونری، نرخ باروری کاهش یافته و در سال 1399 به حدود 1.7 فرزند رسیده است.
انتهای پیام/
به گزارش ای بی اس نیوز، در یکی از اقدامات سند الگوی اسلامی ایرانی، پیشرفت بر اساسی ترین کانون اجتماعی جامعه یعنی خانواده، ازدواج پایدار و تولید مثل متمرکز شده است. در این راهبرد تأکید شده است که تبیین و نهادینهسازی سبک زندگی اسلامی، ایرانی و خانوادگی و تحکیم بنیان خانواده با تسهیل ازدواج پایدار و فرزندآوری و تأمین مسکن و اشتغال برای زوجهای جوان امکانپذیر و تضمین میشود.
رئیس سابق انجمن جمعیت شناسی ایران با طرح این سوال که چگونه می توان به باروری بیشتر از سطح ارث رسید گفت: ازدواج تاثیر زیادی در حفظ باروری در سطح ارث و بیشتر دارد. امنیت اقتصادی جوانان گزینه های مسکن را تسهیل می کند و باعث افزایش اشتغال، ازدواج و مادر شدن زنان می شود. اجرای سیاستهای دوستدار خانواده و حمایت از مادران برای ایجاد آشتی بین کار و خانواده باعث تشویق تولید مثل میشود. فرهنگ سازی، انتقال پیام های مثبت و منطقی در مورد ارزش فرزند، لغو تبلیغات برای تعداد معینی از فرزندان و تشویق خانواده ها به داشتن فرزند به تعداد دلخواه از دیگر راهکارهاست. پشتکار، انعطاف پذیری و سخاوت در حمایت از مادری، کلید موفقیت برنامه های تشویقی است. بر اساس تحلیل روندهای مذکور، سند الگوی پیشرفت اسلامی ایرانی نیز با هدف حمایت از زنان و مادران، ایجاد شغل برای جوانان، تسهیل ازدواج و تامین مسکن، عوامل موثر در کاهش باروری است.
محمدجلال عباسی به تشریح تغییرات باروری، مادری و الزامات آن در سند الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت پرداخت.
تحریریه ABS NEWS | ای بی اس نیوز