اخبار اقتصادی روز

سناریوی اوپک پلاس برای اضافه کردن ایران به توافق نفتی

اوپک به تدریج محدودیت های عرضه را در سال 2020 در پاسخ به کاهش تقاضا در اوج بحران همه گیر کووید 19 کاهش می دهد. اما این گروه بارها به دلیل سرمایه گذاری ناکافی برخی تولیدکنندگان کوچک نتوانسته است به اهداف تولید خود دست یابد.

خوش بینی نسبت به ایران

یک منبع آگاه از برنامه های ایران به رویترز گفت: ایران در ابتدا به دنبال احیای تولید از دست رفته خواهد بود، اما احتمالا پس از مذاکره با اوپک پلاس با سهمیه تولید موافقت خواهد کرد. ایران یکی از پنج عضو موسس اوپک است.

به گزارش رویترز، سومین منبع اوپک پلاس گفت: این گروه از مذاکرات برای بازگرداندن نفت ایران به بازار غافل نخواهد شد و به مسائل مشابه عادت کرده است.

زمانی که ایران پس از توافق هسته‌ای 2015 به بازار جهانی بازگشت، برای منافع خود با تولیدکنندگان نفت مذاکره کرد و در ابتدا با شرکت در توقف تولید برای برآورده کردن پیشنهاد مازاد مخالفت کرد. سپس، در جریان مذاکرات سال 2016، زمانی که سایر تولیدکنندگان اوپک پلاس موافقت کردند تولید خود را کاهش دهند، ایران سهمیه‌ای دریافت کرد که به او اجازه می‌داد تولید خود را افزایش دهد و دلیل آن تأثیر تحریم‌ها بود که باعث کاهش سهمش در بازار شد.

به گزارش ای بی اس نیوز، برآورد آژانس بین المللی انرژی حاکی از آن است که مذاکرات موفق هسته ای تحریم های آمریکا بر صادرات نفت ایران را لغو کرده و روزانه 1.3 میلیون بشکه نفت ایران را به بازار جهانی باز می گرداند. این امر محدودیت‌های عرضه جهانی را کاهش می‌دهد و قیمت‌هایی را که بیش از چند دلار بالای 100 دلار در هر بشکه نیست، مهار می‌کند.

به گفته منابع آگاه، ایران به دلیل تحریم های آمریکا از مشارکت در توافقنامه محدودیت عرضه اوپک پلاس معاف شد. اگرچه این معافیت به ایران اجازه می دهد تولید خود را افزایش دهد، اوپک پلاس احتمالاً به دنبال گنجاندن ایران در پیمان نفتی خود خواهد بود.

منابع آگاه اعلام کردند که در صورت دستیابی به توافق هسته ای، اوپک پلاس به دنبال وارد کردن ایران به توافق محدودکننده عرضه برای جلوگیری از رقابت بر سر سهم بازار و آسیب قیمت خواهد بود.

absnews

یک منبع آگاه از طرح ایران گفت: با لغو تحریم ها، ایران با توجه به ظرفیت های تاسیسات و منافع خود، تولید نفت خود را افزایش می دهد تا از دست دادن درآمد نفتی خود را جبران کند. به نظر من اوپک پلاس برای تولید نفت ایران سهمیه ای تعیین می کند، اما این سهمیه به تدریج اجرا می شود و ایران برای نشان دادن حمایت خود از اوپک، با کمی چانه زنی این سهمیه را می پذیرد.

محمد بارکیندو، دبیرکل اوپک، در پاسخ به این سوال که آیا اوپک پلاس به دنبال یک قرارداد عرضه جدید با ایران است یا خیر، گفت که داستان این گروه مبنایی برای اطمینان خاطر است. با گذشت بیش از پنج سال از شراکت تاریخی بین تولیدکنندگان اوپک و غیراوپک که ما را در دو چرخه نفتی پشت سر گذاشتیم، ما دلایل زیادی برای خوش بین بودن نسبت به آینده داریم.

کاهش شکاف بین اهداف اوپک پلاس و تولید با عرضه از ایران

ایران حدود 2.5 میلیون بشکه در روز نفت تولید می کند که حدود 1.3 میلیون بشکه در روز کمتر از سطح تولید در سال 2018 است، زمانی که دونالد ترامپ، رئیس جمهور وقت آمریکا، از توافق هسته ای خارج شد و صادرات نفت ایران را تحریم کرد. .

یک منبع نزدیک به افکار روسی می گوید که برای ایالات متحده، لغو تحریم های ایران برای کمک به کاهش قیمت نفت با توجه به فشار داخلی که دولت بایدن با افزایش تورم با آن مواجه شده است، منطقی است. ایالات متحده ممکن است برای تعدیل تأثیر هر جنگ بین روسیه و اوکراین بر بازارهای جهانی نفت، به ایران کمک کند. با توجه به ادامه تنش ها در اطراف اوکراین، ایالات متحده قطعا تحریم ها علیه ایران را لغو خواهد کرد زیرا تصمیم گرفته است روسیه را بیشتر تحت فشار قرار دهد.

منابع آگاه اوپک پلاس همچنین گفتند که افزایش عرضه نفت ایران به کاهش شکاف بین هدف تولید و سطح واقعی تولید اوپک پلاس کمک خواهد کرد.

یک منبع آگاه اوپک پلاس با بیان اینکه توافق برای راه اندازی مجدد برجام قریب الوقوع به نظر می رسد، افزود: «احتمال زیادی وجود دارد که اوپک ایران را با توافق محدودکننده عرضه تطبیق دهد، زیرا هیچ گزینه دیگری وجود ندارد».

هرگونه توافق هسته ای احتمالا اوپک پلاس را مجبور می کند تا سهمیه های تولید خود را تغییر دهد تا فضا برای بازگشت نفت ایران باز شود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *