20:44 – 22 اوت 1403
اکبر آهنجران، مدیرکل دفتر پیش آگاهی و کنترل خسارت حفاظت از گیاهان وی در گفتگو با خبرنگار حوزه بهداشت و درمان گروه علمی پزشكی ای بی اس نیوز ؛ اظهار کرد: از ابتدای سال زراعی تاکنون با خشکی پاییز و افزایش دمای 2 تا 4 درجه سانتیگراد بالاتر از میانگین سالهای گذشته مواجه بوده ایم که باعث ایجاد اقلیم شده است. تغییرات در زمینه مبارزه با علف های هرز و آفات، توانستند چرخه زندگی خود را بدون مشکل زمستان ادامه دهند.
به گفته وی، از اواخر بهمن ماه در اکثر استان ها با شروع بارندگی ها، شرایط بارندگی خوبی در بخش کشاورزی داشته ایم و از آنجایی که بیماری ها برای بروز و شیوع نیاز به رطوبت دارند، از این رو بیماری ها از اواخر بهمن ماه ظاهر شدند. . . نتیجه عملیات خوب مرهون پیگیری های همکاران حفظ نباتات و کشاورزانی است که در محل کار حضور داشتند و اقدامات مدیریتی لازم را انجام دادند.
آهنگران به میزان کنترل در زمینه آفات و علف های هرز اشاره کرد و افزود: در سال زراعی جاری یک میلیون و 860 هزار هکتار برای مبارزه با بیماری های گندم داشتیم که 830 هزار هکتار آن مربوط به زنگ زرد گندم بود در حالی که سال زراعی گذشته در مجموع 780 هزار هکتار را شاهد بودیم که 1000 هکتار آن را برای مبارزه با بیماری ها داشتیم که 180 هزار هکتار آن زنگ زرد بود.
مدیرکل دفتر آگاهی و کنترل زودهنگام عوامل آسیب رسان سازمان حفظ نباتات ادامه داد: در زمینه آفات و با توجه به اینکه پاییز و زمستان گرم تری را سپری می کردیم، لازم بود قبل از آن مبارزه شدیدتری انجام شود 490 هزار هکتار بود.
وی در خصوص آخرین تحولات علف های هرز گندم افزود: امسال با کاشت 500 هزار هکتار در سطح 3 میلیون و 850 هزار هکتار علف های هرز گندم کنترل شد که منجر به خرید بیش از 11 میلیون و 100 هزار تن گندم شد که نشان می دهد کشاورزان، کنترل به موقع آفات و بیماری ها می تواند در عملکرد و رشد تولید موثر باشد.
گرمای اخیر تاثیری بر محصول گندم نداشت
وی با اشاره به تاثیر گرمای زیاد بر مزرعه گندم گفت: به دلیل گرمای اواخر تیر و مرداد ماه با توجه به زمان برداشت محصول مشکلی برای ظهور آفات و بیماری ها در مزرعه گندم وجود نداشت زیرا چرخه زندگی آفات با افزایش دما کوتاه می شود. بنابراین، احتمال افزایش آن در مورد ضایعات چند نسلی با افزایش دما وجود دارد.
مدیرکل دفتر آگاهی و کنترل زودهنگام عوامل آسیب رسان سازمان حفظ نباتات گفت: با افزایش دما برای آفات چند نسلی، احتمال افزایش نسل دیگری از آفت وجود دارد، بنابراین بر اساس سرشماری قبلی در صورت عدم کنترل به موقع ممکن است یک منبع از جمعیت دوم یا ثانویه آفت به منظور افزایش جمعیت در نسل بعدی خوشبختانه با پیگیری حفاظت از گیاه همکاران در سطح استان و بخشداری توصیه های دقیق و به موقع به کشاورزان برای کنترل آفات، تعداد آفات در نسل های مختلف کاهش یافت و در نهایت تعداد آفات افزایش نیافته و باعث خسارت به محصول شد.
خبرنگار: آزاده محبی