یوسف غفارزاده مدیرعامل شرکت آب منطقه ای آذربایجان شرقی در نشست خبری با اشاره به پروژه برزق برای ساخت سد قزقل سه درباره مزیت های این سد گفت: سد قزقل سی در حاشیه رودخانه ارس واقع شده است. . بر اساس پروتکل های دو کشور ایران و آذربایجان به منظور بهره برداری مشترک از آب و انرژی این رودخانه.
وی ادامه داد: اولین تجربه موفق جمهوری اسلامی ایران در اجرای پروژه مشترک آب مرزی 53 سال پیش با احداث سد ارس بر روی رودخانه ارس با مشارکت جمهوری آذربایجان بود که به یکی از بزرگترین سدها تبدیل شده است. سدهای مهم پروژه های مرزی مشترک موفق
غفارزاده گفت: پس از آن سد قزقلعه سی 200 کیلومتر قبل از سد ارس و سد خدآفرین و 12 کیلومتر زیر آن با هدف استفاده از نام جمهوری اسلامی ایران از رودخانه مرزی ارس و استفاده بهینه ساخته شد. ارس آب و انرژی.
وی افزود: طرح اولیه سد قزقلا سی در سال 1384 توسط آذربایجان انجام شد، اما بازنگری، اصلاح و اجرای کامل این سد توسط مهندسان ایرانی انجام شد، این پروژه بزرگ و پیچیده ای است که نشان از استحکام و توانمندی های بالای ایران دارد . دانش در سدسازی می دهد.
مدیرعامل شرکت آب منطقه ای آذربایجان شرقی به سرمایه گذاری 5000 میلیارد تومانی در اجرای سد قزقلعه سی اشاره کرد و افزود: این سرمایه گذاری توسط ایران انجام شده و مراحل پرداخت 50 درصد سهم طرف مقابل در حال توافق است. . تمام شد.
غفارزاده تاکید کرد: این سد با ظرفیت 2 میلیارد مترمکعب آب سالیانه بزرگترین و مهمترین پروژه آب مرزی شمال غرب کشور است که علاوه بر رونق اقتصادی و کشاورزی موجب توسعه گردشگری در منطقه خواهد شد. و ایجاد حق جمهوری اسلامی ایران برای تأمین آب از منابع آب مرزی و تأمین آب شرب شهرها و روستاها از این منبع تأمین می شود.
این مسئول ادامه داد: سد قیز قلعه سی از نوع خاکی با هسته رسی است. طول بالای سد 850 متر و ارتفاع آن 37 متر است. دو واحد نیروگاه 40 مگاواتی با ظرفیت تولید 270 گیگاوات ساعت انرژی قابل استحصال سالانه نیز در دو طرف سد طراحی شد. حجم مخزن سد قیز قلعه سی 62 میلیون متر مکعب است. ساخت این سد پیچیدگی های مختلفی دارد، زیرا نیروگاه ها در دل بدنه سد قرار دارند و سازه بتنی و خاکی سد در هم تنیده شده است. همچنین دارای 39 دریچه ورودی آب است که عملکرد سرریز و جمع آوری آب را انجام می دهد.
مدیرعامل شرکت آب منطقه ای آذربایجان شرقی گفت: امید است با الحاق سدهای خداورین و قیز قالاسی به سد ارس، رونق، امنیت و آرامش در مرز صفر افزایش یابد. با اجرای این طرح حدود 74 هزار هکتار از اراضی دیم و 15 هزار هکتار از اراضی بهسازی شده زیر آب می رود و این طرح در مرحله اول برای 40 هزار نفر و در فاز دوم 30 هزار نفر فرصت شغلی ایجاد می کند.