بر اساس سند راهبرد ملی و توسعه سواحل مکران، این منطقه به عنوان منطقه تجاری و قطب انرژی معرفی شد که به همین دلیل مدیرعامل سازمان بندر و دریانوردی از سرمایه گذاری 4.4 همتا و 195 میلیون یورو از این سازمان بندری خبر داد. در Côtes du Makran.
به گزارش ای بی اس نیوز، شهریور ماه سال گذشته سیاست های کلی برنامه هفتم از سوی مقام معظم رهبری ابلاغ شد که در بند 11 اجرای سیاست های کلی کاربری اراضی با در نظر گرفتن منافع فعلی و احتمالی تاکید شده است. اجرای نکات برجسته آن با توجه ویژه به دریا، سواحل، بنادر و آبهای مرزی.
همچنین ابراهیم رئیسی رئیس جمهور ۱۵ آذر ۱۳۰۱ بخشنامه سیاستی و چارچوب گسترده برنامه هفتم توسعه را ابلاغ کرد که در محورهای اصلی خود به رشد اقتصادی مبتنی بر عدالت با رویکرد ارتقای بهره وری با تاکید بر بر اقتصاد دریایی قرار می گیرد، زیرا مسائلی مانند انرژی و ترانزیت یا اقتصاد دریایی که موتور و مرکز رشد اقتصادی و افزایش تولید است.
در سال 1387 برای اولین بار اهمیت منطقه مکران توسط مقام معظم رهبری مورد تاکید قرار گرفت. از آن زمان تاکنون همواره بحث توسعه سواحل مکران مطرح بوده و همه مسئولان به این موضوع و نقش آن در توسعه اقتصاد ملی پرداخته اند. و اثرات آن بررسی شده است. هم اکنون برنامه های دولت برای رشد اقتصادی کشور در کرانه های مکران در حال اجراست.
چرا منطقه مکران اهمیت دارد؟
بندر استراتژیک مکران در شرق استان هرمزگان و در نزدیکی جاسک و در منطقه کوه مبارک واقع شده است. طول سواحل مکران 1440 کیلومتر است که حدود 900 کیلومتر آن در استان هرمزگان و 540 کیلومتر در استان سیستان و بلوچستان است. توجه ویژه ای به بنادری می شود که در آینده نقاط استراتژیک خواهند بود. توجه به این بندر نیز در دستور کار قرار دارد و به گفته مسئولان مطالعات اقتصادی برای توسعه آن در حال انجام است.
در همین رابطه اخیراً علی اکبر صفایی – مدیرعامل سازمان بنادر و دریانوردی – به تشریح اقدامات این سازمان در خصوص توسعه سواحل مکران و بنادر واقع در نوار ساحلی جنوبی پرداخت و گفت: با توجه به قرار گرفتن سواحل مکران در خارج از محدوده تنگه هرمز، این منطقه از نظر موقعیت استراتژیک و ژئوپلیتیکی از اهمیت ویژه ای برخوردار است و قرار گرفتن آن در مسیر کریدورهای ترافیکی دریایی بین المللی، نقش مهمی در فعال شدن کریدور ترانزیتی شمال – جنوب دارد.
مقدمات ایجاد مجتمع بندری مکران در منطقه کوه مبارک
معاون وزیر راه و شهرسازی تصریح کرد: بر اساس سند راهبردی ملی و توسعه سواحل مکران، این منطقه به عنوان منطقه تجاری و قطب انرژی معرفی شده است و در این راستا سازمان بنادر و دریا علاوه بر آن برای برنامه ریزی توسعه بندر شهید بهشتی چابهار، مقدمات را فراهم کرده است. ضرورت ایجاد بندر بزرگ (مجموعه بندر مکران) در منطقه کوهستانی مبارک نیز در دستور کار وی قرار دارد.
به گفته وی، در حال حاضر مکان یابی بندر تجاری و نفتی مکران در منطقه کوهستانی مبارک و همچنین مراحل تملک اراضی و مطالعات طراحی آن در حال انجام است.
سرمایه گذاری 195 میلیون یورویی و 44 هزار و 167 میلیارد ریالی سازمان بنادر در سواحل مکران
مدیرعامل سازمان بندر و دریانوردی درباره روند سرمایه گذاری در سواحل مکران و میزان سرمایه گذاری در این بندر گفت: سازمان بندر و دریانوردی تاکنون بیش از 44.167 میلیارد ریال و 195 میلیون یورو از منابع داخلی خود سرمایه گذاری کرده است. در نوار ساحلی جنوبی و سواحل مکران.
صفایی تصریح کرد: توسعه سواحل مکران و تحقق اقتصاد دریامحور در این منطقه علاوه بر سرمایه گذاری داخلی سازمان بنادر، نیازمند سرمایه گذاری بخش خصوصی است و در این راستا لازم است مشوق هایی در نظر گرفته شود. برای همه. – توسعه دایره ای این سواحل به گونه ای که سرمایه گذاران تمایل و استقبال داشته باشند، تمایل خود را برای سرمایه گذاری در سواحل مکران و افزایش توسعه و آبادانی این منطقه با سرمایه گذاران خود اعلام می کنند.
حضور سرمایه گذاران برای سرمایه گذاری در بندر شهید بهشتی تضمین شده است
وی با اعلام اینکه نبود زیرساخت های حمل و نقل مناسب از جمله بزرگراه، راه آهن و فرودگاه در سواحل مکران باعث جذابیت و اطمینان برای حضور و مشارکت بخش خصوصی در قالب طرح های سرمایه گذاری شده است، گفت: بنادر و دریانوردی. این سازمان در تلاش است تا با اعطای مشوق های لازم از جمله اعمال کاهش تعرفه و تسهیلات دیگر، زمین مورد نیاز را برای سرمایه گذاری بخش خصوصی در بندر شهید بهشتی چابهار فراهم کند.
ظرفیت پیش بینی شده 33 میلیون تن در بندر چابهار
مدیرعامل سازمان بنادر و دریانوردی گفت: ظرفیت 33 میلیون تنی بندر چابهار تنها بندر دریایی واقع در سواحل مکران در نظر گرفته شده است.
صفایی یادآور شد: سواحل مکران در حال حاضر یکی از کم توسعه ترین مناطق محسوب می شود. اما در راستای تاکید رهبر انقلاب بر تسریع در روند توسعه و محرومیت زدایی، از مدتی پیش ایجاد زیرساخت های حمل و نقل در منطقه آغاز شد و با تلاش دولت سیزدهم و تشکیل هیئت توسعه سواحل مکران، پیششرطها و الزامات تحقق توسعه دریامحور را نیز به نحو شایستهای فراهم کرده است.
وی بیان کرد: ساخت و بهره برداری از بندر بزرگ مکران و همچنین سایر تحولات در سواحل مکران با توجه به موقعیت ممتاز این منطقه در کشتیرانی ملی و بین المللی، نقش مهمی در ایجاد توسعه پایدار خواهد داشت. باعث محرومیت کشور و در نهایت توسعه اقتصاد دریایی کشور شود.
انتهای پیام