سرمایه صندوق توسعه ملی باید به سمت کاهش فروش نفت خام و عدم تعادل گاز هدایت شود
یک کارشناس صنعت نفت گفت: سرمایه های صندوق توسعه ملی به جای سرمایه گذاری در بخش هایی که سرمایه گذاران خصوصی می توانند وارد شوند، باید به سمت بخش هایی که کشور به آنها نیاز فوری دارد، هدایت شود.

نصرالله زارعی کارشناس صنعت نفت در گفت و گو با خبرنگار خبرگزاریوی با اشاره به بحث های مطرح شده در بررسی برنامه هفتم در خصوص سرمایه گذاری صندوق توسعه ملی در بالادست صنعت نفت به دلیل بازپرداخت بدهی های پرداخت نشده از این صندوق، اظهار داشت: جای تعجب است که چرا این بدهی ها وجود دارد. وصول نشده اند و آیا دولت ها و شرکت هایی که از صندوق پول گرفته اند می توانند بازپرداخت کنند؟ پاسخ منفی است.
این کارشناس صنعت نفت خاطرنشان کرد: صندوق توسعه ملی در سال 1392 دو قرارداد به ارزش حدود 45 میلیارد دلار بر اساس قانون بودجه سال جاری با شرکت ملی نفت منعقد کرده است. یکی از آن ها برای توسعه 10 فاز پارس جنوبی و دیگری برای میادین غرب کارون بود که دو خط لوله سراسری و خط لوله گور جاسک در نظر گرفته شده بود.
وی افزود: شرکت ملی نفت در قالب این قراردادها حدود 20 میلیارد دلار از صندوق توسعه ملی به دست آورد. سوال اینجاست که چرا شرکت ملی نفت نتوانست در این مدت 7 ساله 20 میلیارد دلار را برگرداند؟ همان شرایطی که در آن زمان وجود داشت هنوز هم حاکم است.
زارعی گفت: صندوق توسعه ملی میخواهد مسئولیتی را برعهده بگیرد که صدور مجوز برخلاف اصل 45 قانون اساسی است و طبق اساسنامه صندوق سرمایهگذاری در املاک تملک و ابطال دولت ممنوع است. بدهی ها.
وی تاکید کرد: هیات مدیره صندوق توسعه ملی در سال 1392 مصوبه ای را به تصویب رساند که در آن 8 طرح سرمایه گذاری به تصویب رسید که یکی از آنها مربوط به حوزه نفت است. این مصوبه منوط به تایید مقام معظم رهبری است و ایشان هنوز این مصوبه را نپذیرفته اند.
این کارشناس صنعت نفت ادامه می دهد: برخی می گویند ناکارآمد است زیرا شرکت ملی نفت در انحصار است. بر اساس اصل 45 قانون اساسی، مالکیت و انحصار در تولید نفت و گاز باید حفظ شود و نباید به بخش های نیمه دولتی و خصوصی اختیار تولید بدهیم.
وی همچنین با ذکر مثالی درباره ناکارآمدی ها توضیح داد: اولین تفاهم نامه IPC در سال 1394 با یک شرکت شبه دولتی منعقد شد که در سال 1398 به قرارداد تبدیل شد و در سال 1401 قرارداد اجرایی شد و به پیمانکار اجازه کار داده شد. . این پیچیدگی فرآیند اداری است که ناکارآمدی ایجاد می کند و باید اصلاح شود.
زارعی گفت: مدیران صندوق توسعه ملی از اصطلاح سرمایه گذاری غیر مداخله ای استفاده می کنند. زمانی که یک سرمایه گذار سهام و سرمایه یک پروژه را فراهم می کند، دارای اختیارات ویژه و حق وتو است. چه تضمینی وجود دارد که این سرمایه گذاری سودآور باشد؟ بنابراین صندوق توسعه ملی متعهد به سرمایه گذاری پرمخاطره و طولانی است که حداقل 15 سال طول می کشد تا سودآور باشد.
وی گفت: صندوق توسعه ملی باید اعتبارات خود را به سمت فعالیت های تولیدی هدایت کند. بنابراین می تواند وارد صنایعی مانند پالایشگاه ها و پتروشیمی ها شود که اصل 44 قانون اساسی اجازه می دهد.
این کارشناس صنعت نفت در پایان تاکید کرد: از این پس مشکل بزرگ کشور خام فروشی است. صندوق توسعه ملی می تواند به ساخت پالایشگاه های جدید کمک کند. عدم تعادل گاز یکی دیگر از مشکلات بزرگ کشور است. تا جایی که صندوق توسعه ملی باید از تمام ذخایر خود برای حل این مشکل استفاده کند و همزمان با توسعه میادین جدید گازی، فشار بر پارس جنوبی را افزایش دهد.