ای بی اس نیوز/ مرکز مدیرکل صمت استان مرکزی گفت: 90 درصد واحدهای صادراتی استان در حوزه سرمایه در گردش با چالش مواجه هستند.
علی جودکی 19 مهر 1401 در جلسه کارگروه توسعه صادرات استان مرکزی گفت: میزان صادرات استان در پنج ماهه امسال 410 میلیون دلار به وزن 717 هزار تن و 60 درصد بوده است. از بین کالاهای صادراتی 20 دسته کالا شامل محصولات پتروشیمی و صنعتی بوده است. 75 درصد این کالاها به کشورهای خاصی مانند افغانستان، پاکستان، ترکیه، ارمنستان و آذربایجان صادر می شود.
وی با اشاره به اینکه متاسفانه امسال صادرات کشور و استان مثبت نبوده است، افزود: سوال اینجاست که چرا با وجود افزایش وزن صادرات با کاهش ارزشی مواجه هستیم؟
جودکی گفت: برای صادرات یک محصول باید به ارزش افزوده آن نگاه کرد اما در شرایط فعلی عواملی وجود دارد که ما را از رسیدن به اهداف باز داشته است. » واحدهای تولیدی در تامین مواد اولیه با مشکل مواجه هستند، بازگشت ارز حاصل از صادرات نیز مشکلاتی را ایجاد می کند، در حالی که ارز حاصل از صادرات باید به کشور بازگردانده شود، اما تفاوت در نرخ بازگشت ارز به کشور است. این عوامل قطعا به رشد کمک می کنند. صادرات کارآمد است.
وی میانگین قیمت هر تن کالای صادراتی را در کشور 346 دلار و در استان مرکزی 571 دلار عنوان کرد و گفت: البته این رقم در مقایسه با دنیا (هر تن کالا 2 هزار دلار) بسیار ناچیز است و این نمودار نشان می دهد که کالاهای تولید شده در آنها به سمت ارزش افزوده تکامل نیافته اند و واحدهای تولیدی باید به سمت تولید کالاهای با ارزش افزوده بالا حرکت کنند و زنجیره ارزش را تکمیل کنند.
جودکی در خصوص میزان واردات استان گفت: بیش از 90 درصد کالاهای وارداتی از استان مرکزی ماشین آلات خط تولید، مواد اولیه و کالاهای واسطه ای است و در پنج ماهه امسال 365 میلیون دلار واردات داشته ایم. معادل 119000 تن و ارزش هر تن کالا 3000 دلار می باشد. واردات بالای 3000 دلار بوده که نشان دهنده واردات تکنولوژی و ماشین آلات و غیره است.
وی با بیان اینکه این شکل واردات نشان دهنده بازسازی و بهسازی واحدهای تولیدی استان و به روز شدن ماشین آلات و خطوط تولید است، افزود: در حوزه صادرات باید سبد محصولات خود و کشورهای هدف را افزایش دهیم. قطعا با این دو شاخص منجر به صادرات پایدار خواهد شد.
مدیرکل صامت استان مرکزی افزود: در حوزه کشاورزی 3 میلیون دلار صادرات از استان به ثبت رسیده که البته این رقم تنها به آمار گمرک مربوط می شود اما به دلیل کمبود زیرساخت ها، برخی از محصولات گلخانه ای از سایر نقاط کشور صادر می شود. قطعا صادرات محصولات کشاورزی استان بسیار بالاست.
وی با اشاره به اینکه استان ها بر اساس آمار گمرک در صادرات رتبه بندی شده اند، گفت: استان مرکزی از نظر این شاخص رتبه یازدهم را در کشور دارد اما در صادرات تولیدی و صنعتی قطعا رتبه 4 یا 5 کشور را داریم. در صورت درج مبدأ تولید در گزارشات صادراتی و گمرکی، قطعا تحلیل دقیق تری از صادرات انجام خواهد شد.
جودکی با اشاره به اینکه سال گذشته بخش زیادی از صادرات استان مربوط به صنعت آلومینیوم بوده که امسال اینگونه نبود و منجر به کاهش صادرات استان شد، افزود: صادرکنندگان انتقاد داشتند که چرا باید با وجود اینکه همه تجارت با ارز آزاد انجام می شود، اما ارز باید نیم بها به کشور بازگردانده شود، صادرات در منطقه ویژه کاوه ساوه نیز کاهش یافت و این عوامل کاهش صادرات از استان را رقم زد، البته آمارهای شش ماهه نیز کاهش یافت. مقداری رشد نشان داد.
وی با تاکید بر اینکه اگر هدف گذاری می کنیم باید همه به سمت آن هدف حرکت کنیم، گفت: 90 درصد واحدهای صادراتی ما در حوزه سرمایه در گردش با چالش مواجه هستند، برخی نیز با کمبود مواد اولیه مواجه هستند و اگر ما با مشکل مواجه هستیم. هدف توسعه صادرات همه ما باید برای حل مشکلات گام برداریم، اما حتی برخی دستورالعمل ها بر صادرات تاثیر گذاشته است.
مدیرکل صمت مرکز استان با اشاره به برگزاری پانزدهمین نمایشگاه بین المللی سنگ ایران در نیم ور محلات گفت: این نمایشگاه پس از نمایشگاه های آرژانتین، ایتالیا، چین و هند در رتبه پنجم جهان قرار دارد و اولین نمایشگاه محسوب می شود. . جهان از نظر عرضه سنگ کوپ: مانند سال گذشته 30000 تن سنگ کاپ عرضه شد.
وی با اشاره به اعلام درخواست شرکت 25 کشور در این نمایشگاه گفت: 22 استان فعال در زمینه تولید و صادرات سنگ های تزئینی در این نمایشگاه حضور خواهند داشت.
جودکی با تاکید بر اینکه این نمایشگاه 100 درصد توسط بخش خصوصی برگزار می شود و دولت هیچ نقشی در آن ندارد، گفت: مجوز بین المللی نمایشگاه صنعت سنگ صادر شده است.
وی با اشاره به اینکه 70 درصد از معادن سنگ تزئینی کشور در شعاع 300 کیلومتری نمایشگاه قرار دارد، افزود: مقرر شد تمامی تجار خارجی سنگ مورد نیاز خود را در این نمایشگاه تهیه و خریداری کنند.
جودکی همچنین مشکلات زیرساختی در محور مواصلاتی به نمایشگاه و ایمنی راه ها را برشمرد و از مسئولان مربوطه خواست برای رفع این مشکلات اقدامات لازم را انجام دهند.
مدیرکل صمت استان مرکزی گفت: نمایشگاه صنعت یکی از برندهای استان مرکزی است که اواخر آبان ماه برگزار می شود و سازمان توسعه تجارت اعلام کرد که اگر بتوان کیفیت نمایشگاه را ارتقا داد، این نمایشگاه بین المللی خواهد شد و دومین نمایشگاه صنعتی کشور پس از تهران خواهد بود که موجب توسعه استان در ابعاد مختلف از جمله گردشگری خواهد شد.
انتهای پیام