اخبار اقتصادی روز

سرابی از امتیازات انحصاری برای برنامه‌های تولید تلفن همراه نامرغوب

مهدی آبکاری کارشناس حوزه تلفن همراه در گفت وگو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری ای بی اس نیوز ، در خصوص وضعیت بازار دکمه ای تلفن همراه اظهار داشت: در ماه های اخیر با وجود ثبات نسبی بازار ارز. و اختصاص نیمی از ارزهای خارجی به گوشی های زیر 600 دلار که جزو کالاهای ضروری محسوب می شوند. در حوزه تلفن همراه شاهد افزایش قیمت بوده ایم. وضعیت مشابهی در زمینه تلفن های همراه دکمه ای رخ داد.
وی افزود: این اتفاق در حالی رخ داد که اخیرا بحث تولید گوشی های موبایل با برند جعلی در این مقوله حواشی زیادی را ایجاد کرده است. لازم به ذکر است که تولیدکنندگان این حوزه علاوه بر تمامی مزایایی که دریافت می کنند، مالیات کمتری نیز پرداخت می کنند. حتی در برخی موارد شاهد بوده ایم که محصولات با کیفیت پایین تری به مصرف کننده نهایی عرضه می شود، اما قیمت ها در این زمینه همچنان رو به افزایش است.

تلاش برای انحصار بازار تلفن های همراه دکمه ای

آبگری ادامه می دهد: مجموعه اتفاقاتی که در مدت اخیر در حوزه تلفن های همراه دکمه ای رخ داده این احتمال را ایجاد می کند که برخی با سوء استفاده از عنوان تولید به دنبال انحصار حوزه تلفن همراه هستند. در واقع تلاش می کنند به نام تولید راه را برای واردات هموار کنند و از این طریق از مزیت های ارزی و بانکی نیز برخوردار شوند.

وی با تاکید بر اینکه با احراز این شرایط می توانند انحصار واردات و عرضه را ایجاد کنند، گفت: در صورت وقوع چنین اتفاقی قیمت به صورت انحصاری تعیین می شود و تجربیات مشابه نشان می دهد در این شرایط بیشترین ضرر را مصرف کننده نهایی متحمل شده است.

تجربه منفی انحصار در سایر بخش ها

آبکاری با بیان اینکه می توان گفت که شاهد ظهور انحصار در صنعت لوازم خانگی بوده ایم. در این زمینه با وجود ممنوعیت واردات محصولات خارجی، شاهد عرضه کالاهای بی کیفیت و با قیمت بالا بوده ایم. تا جایی که مقامات ارشد کشور مشکل گرانی لوازم خانگی تولید داخل را نسبت به کیفیت پایین آنها برجسته کرده اند. این انحصار با سوء استفاده از نام تولید ملی و در شرایط محدودیت های پولی کشور ایجاد شد.

بر اساس تجربیات گذشته، برای اطمینان از رقابت سالم و منصفانه در بازار تلفن همراه دکمه‌ای، باید احتیاط کرد. در این شرایط است که امکان افزایش کیفیت بهینه و قیمت منصفانه توسط سازنده و واردکننده وجود دارد. علاوه بر این، به لطف مزایایی که تولیدکنندگان داخلی از جمله کاهش عوارض گمرکی دریافت می‌کنند، تولیدکنندگان به دلیل قیمت‌های پایین‌تر می‌توانند در بازار رقابت بیشتری داشته باشند.

امکان تولید با کیفیت از طریق مدیریت رقابت

وی تاکید کرد: تولید با کیفیت مطلوب با چالش های زیادی مواجه است، اما این چالش ها تنها در صورتی برطرف می شود که تولیدکنندگان از ابتدا به توانمندی های خود ایمان داشته باشند. تنها در صورت ارائه محصول باکیفیت می توان از عموم مردم انتظار خرید محصولات ایرانی را داشت. اگر این اتفاق بیفتد، تولیدکننده نیازی به واردات یک محصول مصرفی مانند تلفن همراه ندارد.

این کارشناس تلفن همراه گفت: اگر این اصل رعایت شود و تولیدکننده نتواند وارد عرصه واردات شود، می توان انتظار داشت که مشکلات در حوزه رانت واردات تا حدود زیادی برطرف شود.

لازم به ذکر است که تولید تلفن همراه در شرایطی که شرکت های بزرگ چند ملیتی هر روز سطح جدیدی از فناوری را به مصرف کننده ارائه می دهند، کاری بسیار پیچیده است. علاوه بر این، نیاز به سرمایه گذاری بسیار سنگینی دارد. با وجود این الزامات، اگر تولیدی در کشوری انجام شود که دارای کیفیت و حداقل استانداردهای لازم باشد، قطعا باید از حمایت کافی بهره مند شود.

absnews

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *