یکشنبه , ۴ خرداد ۱۴۰۴

سدسازی در افغانستان و کاهش آب تالاب هامون در ایران/تبدیل بادهای 120 روزه به بادهای 200 روزه!


رئیس پژوهشکده بین المللی تالاب هامون، سدسازی و توسعه زمین های کشاورزی در افغانستان را از دلایل کوچک شدن تالاب هامون دانست و گفت: کمبود آب و خشکسالی باعث بادهای 120 روزه شده است. سیستان به بادهای 200 روزه تبدیل می شود.

به گزارش ای بی اس نیوز، دکتر جواد میردار هریجانی در دومین روز از نشست تحلیلی وضعیت تالاب های کشور که در قالب وبینار در فرهنگستان علوم برگزار شد، با بیان اینکه تالاب هامون در انتهای حوزه آبخیز هیرمند و گفت: حوزه آبخیز هیرمند با مساحت 401 هزار و 963 کیلومتر مربع بزرگترین حوزه آبخیز افغانستان است و منطقه سیستان با 15 هزار و 171 کیلومتر مربع در منتهی الیه این حوضه قرار دارد.

وی تالاب بین المللی هامون را شامل 3 تالاب «هامون پوزک»، «هامون صبوری» و «هامون هیرمند» دانست که این 3 تالاب در سال ها و فصول پرآب تبدیل به یک تالاب واحد می شود و گفت: از این وسعت حدود 3 هزار و 820 مربع مساحت دارد. کیلومترها (در صورت پر شدن از آب) در خاک ایران قرار دارند در حالی که حجم آب تالاب 10 میلیارد متر مکعب است.

میردار 55 گونه گیاهی و جانوری، 284 گونه جانوری، 28 گونه پستاندار، 183 گونه پرنده، 44 گونه خزنده، 7 گونه دوزیست و 22 گونه ماهی را از تنوع زیستی و جانوری تالاب هامون برشمرد و ادامه داد: مهمترین رودخانه تامین کننده آب تالاب هامون، رودخانه هیرمند 7.5 میلیارد مترمکعب است و پس از آن رودخانه های فرح با 1.25 میلیارد مترمکعب، هاروت با 210 میلیون مترمکعب و کشرود با 210 میلیون مترمکعب قرار دارند. 170 میلیون متر مکعب.

رئیس پژوهشکده بین المللی تالاب هامون با بیان اینکه این حوضه ها در مجموع بیش از 9 میلیارد متر مکعب آب هامون را تامین می کنند، خاطرنشان کرد: بر اساس شاخص خشکسالی محاسبه شده از سال 1362 تا 1398، در سال 1380 خشکسالی شدیدی رخ داده است. و در سال 2019 و در سال 2018 خشکسالی بسیار شدیدی در این منطقه رخ داد.

وی افزود: بر اساس مدل های پیش بینی اقلیم از سال 2020 تا 2080 میانگین حداقل و حداکثر دمای منطقه سیستان 2 درجه سانتی گراد افزایش می یابد.

به گفته این محقق، از سال 1999، سطح تالاب هامون نسبت به میانگین بلندمدت 1000 کیلومتر مربع کاهش یافته است.

میردار توسعه کشاورزی بالادست در افغانستان را یکی از دلایل کاهش آن برشمرد و گفت: توسعه اراضی کشاورزی در حوزه هیرمند سفلی افغانستان به طور متوسط ​​800 میلیون مترمکعب آب ورودی سالانه را در منطقه سیستان کاهش می دهد.

رئیس پژوهشکده بین المللی تالاب هامون، احداث سدهای زیاد در افغانستان را از دیگر دلایل کاهش آب در تالاب هامون عنوان کرد و در این باره توضیح داد: ظرفیت سد «کاجکی» در این کشور حدود 2.8 است. میلیارد متر مکعب که حدود یک سوم ذخیره دریاچه هامون است و ظرفیت سد کمال خان در این کشور 52 میلیون متر مکعب است که به سرعت با سیلاب های عظیم پر می شود، اما سرریز آن به سمت پایین دست ایران نمی رسد. .

به گفته وی، در حال حاضر آب مازاد ظرفیت سد کمال خان از طریق حوضه اول به حوضه دوم و سپس به «گودزاره» به عنوان نمکزار نزدیک ایران هدایت می شود.

میردار خاطرنشان کرد: کم آبی و خشکسالی بادهای 120 روزه سیستان را به بادهای 200 روزه تبدیل کرد.

انتهای پیام

درباره محمد اقتصادی

پیشنهاد ما به شما

Organizing Your Home: Tips for Creating Sancity

Voluptatem accusantium tempore voluptatem illo. Ea suscipit asperiores et velit voluptatibus. Molestias natus est non cum nulla aut. Et eum temporibus provident et id. Eos porro quis consequuntur ut nisi doloremque.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *