این سند طرح بازنگری اساسی دولت را در 37 حوزه اصلی ترسیم می کند و راه حل های عملیاتی را برای غلبه بر چالش های اصلی کشور پیشنهاد می کند و مسیر تغییر را در چهار سال آینده ترسیم می کند. در این سند 134 چالش عمده شناسایی شده است.
«سند تحول» چارچوب کلی برنامه های پیش بینی شده توسط رئیس جمهور از ابتدای دولت سیزدهم است و در طول شش ماه فعالیت دولت ملاک عمل و مبنای پیشنهادات دولت قرار گرفته است.
چهارم، شفافیت بیشتری در انگیزه های تصمیمات و اقدامات دولت ایجاد می کند و شکاف بین مردم و دولت را پر می کند.
در مورد ضمانت اجرای این سند نیز باید گفت که بزرگترین ضمانت، درخواست شخص رئیس جمهور است که خود ایشان درخواست اصلی طرح تحول دولت را داشتند و سایر اعضای کابینه و مسئولین نیز در این امر مساعدت و همکاری کردند. گردآوری مطالب این سند
اگرچه اجرای طرح های تحول به عوامل و زمینه های مختلفی بستگی دارد، اما بر اساس مسیر طراحی شده و پیش بینی ها در خصوص زمان اجرا و دستیابی به اهداف سند، سه دوره کوتاه مدت یک ساله، میان مدت است. دو ساله و بلند مدت چهار ساله. تخمین زده می شود که 20 درصد از برنامه ها در سال اول، 30 درصد در سال دوم و 50 درصد در سال سوم و چهارم تکمیل می شود.
پنجم، ظرفیت نخبگانی دولت را افزایش داد و در فرآیند تدوین و سپس ارزیابی اجرای سند تحول، طیف وسیعی از کارشناسان حوزههای مختلف با گرایشها و سلایق مختلف سیاسی را با دستگاههای دولتی و اجرایی پیوند داد. .
این 37 موضوع مهم ترین موضوعات کشور است و نه همه آنها و شامل دو دسته رانندگان و زیربخش ها می شود. رانندگان احزاب هستند که به عنوان لوکوموتیو در رابطه با سایر بخش ها (مانند مسکن و اقتصاد دریایی) عمل می کنند و مسائل بین بخشی مانند بانکداری، بودجه و مالیات نیز در توسعه همه زیرساخت ها نقش اساسی دارند.
شاید برای خیلی ها این سوال پیش بیاید که این سند چه ربطی به سایر اسناد قانونی دارد؟
با ده ها سند و طرح بر زمین مانده، چه تضمینی برای اجرای سند تحول دولت وجود دارد؟
عنصر «سند» در این عنوان بیانگر استناد و توانایی تکیه بر مطالب آن توسط مخاطبان این سند و عنصر «تحول» به معنای اقدام فوری و دقیق برای حرکت از وضعیت فعلی به وضعیت مطلوب و ایده آل است. به نفع مردم
اولاً وجود برنامه تحول آفرین و مدون موجب جامعیت همه مسائل و مشکلات کشور و پرهیز از جناح گرایی و انسجام در کلیه اقدامات و برنامه های دولت برای جلوگیری از پراکندگی و فساد و بی هدفی و تنظیم همه برنامه ها در یک جهت می شود. .
سوال دیگر این است که برنامه های تحول دولت بر چه اصولی استوار است؟
نقطه کانونی دولت سیزدهم برای تغییر کلمه کلیدی «پیشرفت» است و دولت معتقد است پیشرفت کشور در گرو تحولات جهادی، جهش و نوآوری است. به عبارت دیگر، دستیابی به این پیشرفت را نمی توان مانند گذشته و با رویکرد سنتی انجام داد.
به گزارش دولت ای بی اس نیوز، علی بهادری جهرمی با انتشار یادداشتی در روزنامه ایران با عنوان “سند تحول” نوشت: وی نوشت: همانطور که وعده داده شده بود، سند تحول دولت منتشر شد. ویرایش اول سند با نظرات نخبگان، کارشناسان خبره و مدیران کارکشته و مجرب کشور تدوین و تهیه شده و با تجارب اجرایی و نظرات آگاهانه به روز و تکمیل خواهد شد.
ثالثاً قابلیت رصد، ارزیابی و مطالبه گری مردم، نخبگان و رسانه ها را دارد و راه را برای مطالبه مردمی و پاسخگویی دولت هموار می کند.
در همین راستا شورایی به نام کمیته راهبری تحول دولت به ریاست رئیس جمهور و معاون اول رئیس جمهور برای نظارت بر اجرای سند در بخش های مختلف دولت تشکیل شد.
سند تحول دولت دارای سه بخش است که بخش اول به گفتمان، روش شناسی و 10 چرخه اصلی تحول اختصاص دارد. در بخش دوم به 37 سوال و موضوع در زمینه های مختلف پرداخته شده و در فصل سوم به سیستم مدیریت و نظارت بر این برنامه ها در جهت تحقق اجرای سند و روند عملیاتی آن پرداخته شده است.
اینها همه مسائل و چالش های کشور نیست، بلکه سعی شده است فهرستی از مهم ترین موضوعات ارائه شود و طبیعتاً تکمیل آن در چاپ های بعدی امکان پذیر خواهد بود.
دولت هیچ پیشرفتی را که خلاف عدالت باشد و شکاف طبقاتی ایجاد کند نمی پذیرد. با حمایت مردم و رهبری جوانان پیشرفت حاصل خواهد شد. در واقع مردم دیگر مصرف کننده و ناظر پیشرفت نیستند، بلکه خالق آن هستند.
این سند در چارچوب قانون اساسی و اعلامیه مرحله دوم انقلاب اسلامی و با رعایت بسیاری از مستندات قانونی لازم از جمله سند چشم انداز و سیاست های کلی نظام تدوین و تدوین شد. اما تا زمان تصویب و ابلاغ قانون برنامه هفتم توسعه، امکان اصلاح آن بر اساس مندرجات آن وجود دارد.
سوال سوم؛ محتوای این سند چیست؟
از سوی دیگر دولت مردمی معتقد است که اجرای طرح های تحول دولت در گرو رصد و مطالبه مردم خواهد بود که در این راستا می توانند دولت را در اجرا و دستیابی به مراحل طولانی در نظر گرفته شده در سند یاری کنند.
دسته دوم عموم مردم و نخبگان هستند که می توانند طرح تحول دولت را به وضوح ببینند و بر اساس آن جهت گیری دولت را نقد و ارزیابی کنند و در صورتی که اجزای دولت در جهتی خارج از برنامه حرکت کنند، اصلاح کنند. مسیر سیستم یا مرجع مربوط به درخواست.
به گفته دولت مردمی، پیشرفت کشور بر چهار رکن عدالت، مردم، علم و خانواده استوار است و اصل آن مبارزه با فساد است.
سوال دوم؛ گیرنده این سند کیست؟
طرح تحول دولت چه زمانی اجرا و تکمیل می شود؟
این سند برای دو گروه از افراد در نظر گرفته شده است. گروه اول شامل مدیران، مسئولان و کارمندان کشوری است که باید در تمامی برنامه ریزی ها و اقدامات، سند تحول دولت مردمی را رعایت کرده و بر اساس آن عمل کنند.
سؤال اول این است که منظور از «سند تحول» چیست؟
دولت معتقد است تمام کارهایی که تاکنون انجام نشده است به دلیل نبود یا نبود قانون نیست، بلکه به اراده مدیران اجرایی نیز بستگی دارد و بر اساس 1023 اقدام طراحی شده در سند، تنها 131 اقدام لازم است. اصلاح یا اصلاح شود. در بخش هایی اصلاح قوانین برای تحقق سند تحول ضروری است که با تدوین لایحه ای از سوی دولت و با حمایت نمایندگان محترم مجلس شورای اسلامی امکان پذیر است.
اصطلاح سند تحول شامل دو عنصر کلیدی است که معنا و محتوای آن را بسیار روشن می کند و برای درک آن ابتدا باید هدف این عنوان را دانست.
دوم، هماهنگی بین تمام بخشهای حکومت ایجاد میکند تا از طریق زنجیرهای از «اسناد تحول» به هم متصل و منسجم باشند و از موازیسازی یا جزایر عمل اجتناب شود.
در این یادداشت قصد دارم به چند سوال احتمالی در این زمینه پاسخ دهم:
محرک های تحول کشور و ساختار حکومت و نظام اداری برای تولید ثروت و ایجاد اقتدار، خیزش های علمی هستند. ركن چهارم، خانواده، محور و ركن اساسي دولت است و نقش تعيين كننده اي در تغيير دارد.
ویژگی ها و ضرورت تدوین و انتشار این سند چیست؟ تدوین و انتشار این سند از پنج جنبه حائز اهمیت است.