مدیرعامل شرکت خدمات حمایتی کشاورزی و خودکفایی کود کشاورزی کشور گفت: در سال 1401 توانستیم 90 درصد کودهای کشاورزی داخل کشور را تولید کنیم.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، آقای رسولی در مجله کشاورزی رادیو اقتصاد به بررسی راهکارهای خودکفایی در کشاورزی و ضرورت های آن پرداخت.
مجری: گروه شما چه برنامهای برای خودکفایی نهادهها برای توسعه مهارت و رشد تولید دارد، با توجه به اینکه در حال حاضر 90 درصد نهادههای دامی را وارد میکنیم، در حال حاضر نهادهها بخشی از کودها و سموم است و بخش بزرگی از آن نیز دام است. و طیور
آقای رسولی: در زمینه نهاده های کشاورزی به ویژه کودهای شیمیایی و غیرشیمیایی کشاورزی، یکی از اقدامات اساسی که می تواند نقش حیاتی در مبارزه با تورم و ثبات قیمت داشته باشد، افزایش تولید است. برنامه های خودکفایی 25 طرح خودکفایی در تولید کود کشاورزی تعریف کرده ایم که خوشبختانه 17 طرح تولید شده است.
بر این اساس است که امروز به خوبی می توانم ارزیابی عملکرد وزارت جهاد کشاورزی در زمینه تولید کودهای کشاورزی را برای توجه شما و شنوندگان عزیز مستند کنم، کشاورزی دقیقاً سهم واردات فقط 10 بوده است. درصد از 6 درصد یعنی توانستیم تقریبا 90 درصد کودهای کشاورزی را به عنوان یکی از کارآمدترین نهاده های کشاورزی تولید کنیم که در افزایش کمی و کیفی تولید محصولات کشاورزی در داخل کشور نقش دارد.
مجری: این 90 درصد به دلیل فنی بودن آن است یا 100 درصد 90 درصد در داخل تولید می شود؟
آقای رسولی: از سه میلیون و 200 هزار تن برنامه ابلاغ شده در ابتدای سال 1401 برای تهیه و توزیع کشریزی برای کشاورزان عزیز امروزی 90 درصد از سه میلیون و 200 هزار تنی که به طور کامل تامین و عرضه شده مطابقت دارد. برنامه های تولید ملی و تنها 10 درصد وارداتی است که برای افزایش خودمختاری و خودکفایی کشور و کنترل قیمت ها بسیار مهم است.
توجه شما را به این نکته جلب می کنم که در دهه 80 معادله تولید داخلی و واردات ما دقیقاً برعکس این مشکل بود، یعنی در اوایل دهه 80 تقریباً 90 درصد کود کشاورزی را وارد می کردیم. تولیدی که نیاز داشتیم و ظرفیت تولید ما تقریباً 10 درصد بود.
اکنون با اقدامات و برنامه جامعی که در زمینه خودکفایی کود کشاورزی تعریف شده است و یک سال از اجرای آن سپری شده است، اقدامات خوبی انجام شده است که از 25 طرحی که از پایان سال جاری راه اندازی کرده ایم. 1400 و اوایل سال 1401، 17 پروژه تولید شد.
در سال جاری حداقل طرح تامین و عرضه کود کشاورزی حداقل سه میلیون و 200 هزار تن در زمینه کودهای فسفاته، نیتروژنی و پتاسیمی و کودهای غیرشیمیایی در چهار فصل تعیین شده است که باز هم بر اساس تولیدات داخلی است. تصمیم و برنامه ما این است که در سال 1402 میزان تولید ملی را 90 درصد افزایش دهیم و طبق برنامه ای که در نظر گرفته ایم، در سه سال آینده نیاز کشور به کودهای کشاورزی را به صورت 100 درصد از منابع ملی تامین کنیم. نیازی به واردات نیست
خوشبختانه کشور نه تنها واردکننده برخی کودهای نیتروژنی مانند اوره است، بلکه یکی از بزرگترین صادرکنندگان منطقه است و نزدیک به 70 درصد از سبد کودهای ما به اوره اختصاص دارد و ما 100 درصد خودمان هستیم. قدرت گرفته این کود که یکی از بزرگترین صادرکنندگان منطقه نیز می باشد، کافی است. .
مجری: در زمینه کودهای ریز چه اقداماتی انجام شده است؟
آقای رسولی: بله، در برنامه های ما هم هست، در بخشی از برنامه های تبلیغی ما، ویژه کودهای ریز نیز وجود دارد که 100 درصد تولید داخل کشور است، اکنون بخشی از این کودها از خارج وارد می شود، اما بخش قابل توجهی از از منابع داخلی استفاده و در داخل کشور تولید و نهایی شده و در اختیار کشاورزان قرار می گیرد.