وی درباره چالش های پیش رو برای رفع حداکثری تعرض رودخانه ها بیان کرد: با توجه به فرابخشی بودن موضوع حفاظت و مدیریت رودخانه ها بدون شک رسیدن به نقطه مطلوب در سطح ملی نیازمند تعامل مناسب سایر دستگاه های اجرایی است. ، ارگان ها و نهادهای مرتبط. خوشبختانه سازمان مدیریت بحران در این زمینه پیگیری های کافی دارد و در مقابل سایر دستگاه ها انتظار می رود با تقویت این روابط در کنار اقدامات وزارت نیرو و شرکت های آب منطقه ای، ظرفیتی فراهم شود که آبراه ها به بهترین شکل محافظت می شوند. مدیرکل دفتر توسعه، بهره برداری و تخصیص سامانه فنی برق آبی شرکت مدیریت منابع آب ایران با اشاره به افزایش 62 درصدی مطالعات حدود بستر و حریم رودخانه ها در دولت سیزدهم، گفت: میانگین عملکرد سالانه مطالعه حدود بستر و حریم رودخانه های کشور 5000 کیلومتر است که در دولت سیزدهم (سال 1400) طولانی ترین رکورد دستاورد این مطالعات به طول 8100 کیلومتر به ثبت رسیده است.
انتهای پیام
به گزارش ای بی اس نیوز، بر اساس تبصرههای ماده ۲ قانون توزیع عادلانه آب (مصوب ۱۳۶۱) و مقررات مربوط به بستر و محدوده رودخانهها، نهرها، مسیلها، مردابها و برکههای طبیعی (مصوب ۱۳۷۹)، زمینهای بستر رودخانهها و آبراهها مانند انفال و پایتختهای ملی تحت حاکمیت جمهوری اسلامی است و وزارت نیرو وظیفه تعیین حدود این کانالها و حفاظت از آنها را بر عهده دارد که بیش از 146 هزار کیلومتر امتداد دارند.
در این راستا تاکنون مطالعه مرز و حریم 74 هزار کیلومتری از 75 هزار کیلومتر اولویت هدف گذاری شده برنامه ششم توسعه (عبور از مراکز جمعیتی شهری و روستایی) به صورت ملی انجام شده است. با بررسی اولویتهای کاری باقیمانده و شناسایی دقیقتر مراکز جمعیتی، 21000 کیلومتر اولویت کاری جدید مشخص شده است و قرار است تا پایان سال 1402 مطالعات محدودهبندی و تعیین این اولویتهای جدید انجام شود.
تقی عبادی، مدیرکل دفتر توسعه سیستم های فنی، بهره برداری و دیسپاچینگ انرژی برق آبی در این خصوص اعلام کرد: 62 درصد مطالعات بستر و مرز رودخانه ها در دولت سیزدهم افزایش یافت، میانگین عملکرد سالانه مطالعات مرزی بستر رودخانه ها. 5000 کیلومتر است، دولت سیزدهم (در سال 1400) طولانی ترین رکورد انجام چنین مطالعاتی را با طول 8100 کیلومتر به ثبت رساند.
وی با تاکید بر کاهش روند صدور اسناد مالکیت در اراضی بستر رودخانه ها، گفت: محدودیت های تعیین شده برای سایر دستگاه های متولی صدور اسناد و یا استقرار کاربر برای بارگذاری در سامانه های اطلاعاتی و توجه به هنگام صدور مجوز و اسناد با هدف جلوگیری از هر گونه توسعه و اصلاح کاربر اعلام شده است. قرار دادن حریم و حریم بستر رودخانه در سامانه جامع کاداستر سازمان ثبت اسناد و املاک کشور یکی از اقدامات موثر و پیشگیرانه انجام شده در این راستا است که روند صدور اسناد مالکیت جدید در اراضی بستر رودخانه را کاهش داده است. در طول سالهای گذشته
مطالعات مرزی بستر رودخانه به طول 8100 کیلومتر
بر اساس اطلاعیه وزارت نیرو، عبادی در خصوص سازوکار ایمن سازی و جلوگیری از تعرض متجاوزان به عرصه های طبیعی، گفت: این موضوع منوط به تعیین محدوده در سامانه کاداستر به عنوان ابزاری مطمئن و مؤثر و در نهایت صدور سند مالکیت است. زمین بستر رودخانه به نمایندگی از جمهوری اسلامی ایران به نمایندگی از وزارت نیرو که در قالب تفاهم نامه مبادله شده با سازمان ثبت در سال 94 و طرح اجرایی مربوطه به طور جدی در دستور کار قرار گرفت. تفاهم نامه حسابرسی در سال 2019
مدیرکل دفتر توسعه سامانه های فنی، بهره برداری و دیسپاچینگ برق آبی، نظام مندسازی اقدامات آزادسازی و اجرای عملیات آزادسازی به صورت ملی به جای رویکرد موردی در سال های اخیر، افزود: آزادسازی کن رودخانه های کشفرود، زاینده رود، گرگانرود و کاجو یکی از اقدامات شاخص این رودخانه است که در این زمینه انجام شده است که بدون سلیقه و با سرعت مناسب انجام شده است.
در اجرای مفاد تبصره 4 بند 2 قانون تخصیص عادلانه آب در خصوص ساخت و سازهای واقع در بستر و حریم رودخانه ها 30000 هکتار از بستر رودخانه ها و اراضی مجاور پس از طی مراحل قانونی و آزادسازی سالانه 2500 مورد آزادسازی شده است. هکتار از اراضی اولویت دار در برنامه کاری وزارت نیرو واقع شده است.