پنجشنبه , ۱ خرداد ۱۴۰۴

ساخت 188 نوع شناور نیروی دریایی طی سه سال گذشته

جمهوری اسلامی ایران با داشتن دریای خزر در شمال و خلیج فارس و دریای عمان در جنوب و همچنین دسترسی به آب‌های آزاد قدمتی طولانی دارد و در دریانوردی پیشگام است. وسعت دریایی آن 190 هزار کیلومتر مربع و حدود 5800 کیلومتر نوار ساحلی در شمال، جنوب و جزایر کشور است که حدود 40 درصد از مرزهای میهن اسلامی را تشکیل می‌دهد و کشور دریایی محسوب می‌شود.

همچنین به دلیل موقعیت خاص دریایی و جغرافیایی مشترک با مرکز ذخایر اصلی انرژی جهان و در اختیار داشتن بخش مهمی از این ذخایر گرانبها در منطقه استراتژیک خلیج فارس و اوراسیا و در قلب جهان است. شاهراه ارتباطی شرق و غرب، ایران دارای فرصت‌های متمایز و منحصربه‌فرد و سابقه فعالیت‌های مرتبط با «اکتشاف، استخراج و انتقال منابع نفت و گاز دریایی» و «شیلات، شیلات و آبزی پروری دریایی» است. «حمل و نقل دریایی کالا و مسافر» در سطوح محلی، ملی، منطقه‌ای، بین‌المللی و جهانی یکی از برجسته‌ترین فرصت‌ها و یکی از فعالیت‌های دریایی کشور محسوب می‌شود.

مزایای حمل و نقل از طریق ترانزیت دریایی، دریایی، زمینی، زمینی و دریایی

موقعیت ژئوپلیتیکی این کشور در منطقه و جهان، موقعیت ممتاز آن در خاورمیانه، مجاورت با منطقه استراتژیک خلیج عربی و تنگه هرمز و موقعیت آن در گذرگاه مهم شمال و جنوب، شرق و غرب. . کریدورهایی که از منطقه می گذرد و وجود شبکه های گسترده جاده ای و ریلی در کشور ظرفیت بسیار بالایی در توسعه قابلیت های رشد اقتصادی در سراسر دریا به ویژه توسعه حمل و نقل دریایی، توسعه صنعت گردشگری دریایی، توسعه شیلات، توسعه صنایع نفت و گاز دریایی، توسعه صنایع دریایی و غیره.

ایران به دلیل تعدد کشورهای محصور در خشکی در مجاورت آن و نزدیکترین موقعیت ارتباطی و ارتباط عملکردی شرق و غرب جهان، یکی از کشورهایی است که از دریا، دریا، خشکی و دریا بهره می برد. – ترانزیت دریایی به ویژه برای همسایگان خود و می تواند از این مزیت به نحو مطلوب بهره برداری کند. در شمال ایران دریای خزر که بهترین پل ارتباطی بین کشورهای ایران، روسیه، قزاقستان، ترکمنستان، جمهوری آذربایجان و اروپای شرقی و شمالی است، می تواند نقش مهمی در تجارت بین این کشورها داشته باشد.

50 نفتکش وارد ناوگان دریایی کشور شدند

در راستای توسعه دریامحور و همچنین افزایش توان حمل و نقل دولت سیزدهم، 50 فروند نفتکش متعلق به شرکت ملی نفتکش ایران و کشتیرانی به جمهوری اسلامی ایران در داخل و خارج از کشور خشک شد. اسکله در چین پس از 7 سال و بازرسان برای نظارت بر روند تعمیر اعزام شدند.

این دولت همچنین 20 فروند کشتی جدید را در دریای خزر به ثبت رساند و تناژ ناوگانی را که با پرچم در دریای خزر برافراشته است، افزایش داد. افزایش 35 فروند کشتی با ظرفیت کل 760 هزار تن به ناوگان در دولت سیزدهم، ارتقای رده بندی ناوگان تحت پرچم دولتی از 17 به 16 در جهان و اجرای طرح ثبت کشتی ها و قایق های بدون هویت. اخذ موافقت هیأت وزیران برای ثبت قایق های ناشناس با موتور دو زمانه و تهیه دستورالعمل ثبت شناورهای دوزمانه، ثبت الکترونیکی قایق های ناشناس در بستر نرم افزاری وب، تنظیم نوع قرارداد با شرکت پلاک سازی و سایر اقدامات. ثبت 7150 قایق ناشناس توسط این اداره انجام شده است.

اجرای بیش از 400 پروژه دریایی با اعتباری بالغ بر 148 هزار میلیارد تومان

در همین زمینه علی اکبر صفایی مدیرکل بنادر و دریانوردی اعلام کرد: بیش از 400 پروژه با اعتبار 148 هزار میلیارد تومانی و 90 درصد پیشرفت شهری کشور در دست ساخت است. از مجموع 188 تجهیزات دریایی در دست ساخت، 40 مورد آن در بنادر کشور بهره برداری شده است.

صفایی در خصوص ارتقای شاخص بندر محلی نیز گفت: در حوزه توسعه گردشگری دریایی در استان هرمزگان راه اندازی بندر نخل نخدا، توسعه بندر شهید حقانی و جزیره بوموسی را داریم. در استان های خوزستان و بنادر شمالی سیستان و بلوچستان پروژه های بندری ارزشمندی ارائه شد. برای اولین بار ساخت چهار فروند کشتی در دریای خزر به عنوان اقدامی راهبردی در منطقه دریایی با بهره گیری از توانمندی های بومی آغاز شد.

استفاده از توانمندی های داخلی اولویت اصلی سازمان بنادر است

در این خصوص احمد جعفری آرانی، مدیر کل تامین تجهیزات مهندسی شرکت بنادر و دریانوردی بابیان گفت: بر اساس سیاست های ابلاغی توسعه دریایی، مقام معظم رهبری در دولت سیزدهم به موضوع حمل و نقل دریایی توجه ویژه ای داشتند. وی گفت: موضوعات مهم در بنادر کشور حذف شده است تداوم و کیفیت بنادر کشور به تکمیل زیرساخت ها بستگی دارد. بنابراین سرمایه گذاری در تجهیزات دریایی و تجهیزات استراتژیک بندری امری ضروری و ضروری است و در حال حاضر بنادر کشور به تجهیزات آماده برای کار در این بخش نیاز دارند.

جعفری آرانی گفت: یکی از سیاست های اصلی شرکت بنادر و دریانوردی ارائه خدمات مناسب برای خطوط کشتیرانی برای ورود به کشور است که نیازمند تکمیل تجهیزات آماده بهره برداری است. برای داشتن بنادر فعال و باکیفیت از نظر ارائه خدمات دریایی باید به سمت حمل و نقل دریایی برویم و از تجهیزات واقعا پیشرفته و باکیفیت استفاده کنیم.

وی افزود: یکی از سیاست های اصلی این سازمان حمایت از صنعت داخلی برای تامین تجهیزات است. در واقع با استفاده از توان شرکت های دانش بنیان باید تجهیزات لازم را در این زمینه فراهم کنیم. در دولت سیزدهم بیش از 188 نوع تجهیزات دریایی و بندری در حال ساخت و بهره برداری از توانمندی های صنایع بومی سازمان بنادر و دریانوردی با رویکرد سیاست گذاری بیان شده برای توسعه دریانوردی است.

رشد 40 درصدی ترافیک ترانزیتی در حوزه دریایی کشور

بر اساس این گزارش، با توجه به اینکه یکی از سیاست های اصلی سازمان بنادر در حوزه ترانزیت است و در همین راستا معاون وزیر راه و شهرسازی گفت: سازمان بنادر در سال گذشته 45 درصد رشد داشته است. حوزه ترانزیت و امسال 40 درصد افزایش داشته است.

به گفته صفایی معاون وزیر راه و شهرسازی در این مدت تجارت دریایی در منطقه بین المللی برخی بنادر شمال 130 درصد افزایش یافت و هم اکنون تمامی کشتی ها در حال فعالیت هستند.

– افزایش ظرفیت بندر دولتی به 700 هزار کانتینر معادل

علاوه بر 13 اقدام مهم دولت در حوزه دریایی و بنادر، ظرفیت اسمی بنادر کشور از 264 میلیون تن در ابتدای دولت به 296 میلیون تن افزایش یافت. ظرف مدت مذکور ظرفیت کانتینری در بنادر تجاری کشور نیز به 700000 کانتینر معادل (واحد شمارش کانتینر) افزایش یافت.

ظرفیت کانتینری در بنادر تجاری کشور در ابتدای سال 1400 به هشت میلیون TEU رسید و اکنون به 8.7 میلیون TEU رسیده است که 700 هزار TEU افزایش یافته است. یکی دیگر از اقدامات مهم دولت سیزدهم در حوزه دریایی، احیای خلیج گرگان با لایروبی کانال آشوراد با هزینه روزانه 520 میلیارد تومان بود.

اساس اعمال قدرت دریایی مستلزم برقراری ارتباط و تعادل بین عوامل ساختمانی و اجزای آن است، بنابراین حمایت و توسعه صنایع تجاری، نظامی و دریایی بدون ایجاد زیرساخت ها امکان پذیر نیست دریا (دریای عمان) و دسترسی آسان آن به اقیانوس هند، فرصت توسعه و بهسازی سواحل این کشور را دو چندان می کند.

ادامه و تقویت فعالیت های ستاد توسعه سواحل مکران و پیگیری تکمیل پروژه های مصوب آن ستاد گامی موثر در جهت تبدیل شدن ایران به قدرت جهانی دریایی خواهد بود. بنابراین توسعه دریامحور به عنوان الگویی جدی برای تغییر سیاست های توسعه ای کشور از مرکز به سواحل، دریا و اقیانوس باید در دستور کار جدی مجلس و دولت قرار گیرد.

خبرنگار: کبری عزیزم

درباره محمد اقتصادی

پیشنهاد ما به شما

نماینده ایران، نایب‌رئیس دوم سازمان بهره‌وری آسیایی شد

در اجلاس شورای حکام سازمان بهره‌وری آسیایی (GBM)، رئیس سازمان ملی بهره‌وری ایران به عنوان …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *