به گزارش خبرگزاری علم و فناوری آنا، مهدی محدی باکن نظر رئیس مرکز برنامه ریزی و تحقیقات مالیاتی سازمان امور مالی در حاشیه حضور در برنامه میز اقتصاد شبکه خبر در خصوص تصویب قانون مالیات بر عایدی سرمایه در مجلس شورای اسلامی. ، گفت: تحقق قانون مالیات بر عایدی سرمایه آرزوی دیرینه ای بود که بالاخره محقق شد.
وی ادامه داد: تصویب این قانون حاصل تلاش 10 ساله بود که همه کارشناسان، مدیران و مسئولان دلسوز اقتصادی که برای نجات اقتصاد کشور متعهد هستند به دنبال تحقق آن بوده اند.
موحدی بیان کرد: انتظار داشتیم خیلی زودتر از این و در چند سال گذشته این قانون را بگیریم اما به هر حال تصویب این قانون نقطه مثبتی در کارنامه شورای اسلامی و رئیس شورای اسلامی و رئیس شورای اسلامی خواهد بود. آقای رئیس کمیسیون اقتصادی مزون دلا نشن، از زحماتی که برای تصویب این قانون انجام دادید متشکرم.
وی افزود: تصویب این قانون در شرایط فعلی اقتصادی کشور امید زیادی را در جامعه و در بین مردم ایجاد می کند.
وی در پاسخ به این سوال که چرا تصویب این قانون اینقدر طول کشید؟ وی تصریح کرد: زمانی که قرار است بسته قانونی تصویب شود و نتایج مثبتی داشته باشد نیاز به فراهم شدن زیرساخت های زیادی دارد و یکی از مهم ترین زیرساخت ها برای به دست آوردن نتایج مثبت از این قانون زیرساخت آگاهی است.
وی گفت: طی سه پنج سال گذشته نسخه هایی از این طرح وجود داشته که شاید سررسید آن در قانون مالیات بر عایدی سرمایه که مصوب شده بود را نداشته باشد، مانند مبارزه با سفته بازی و سود در نسخه های قبلی.
رئیس مرکز برنامه ریزی و تحقیقات مالیاتی سازمان امور مالیاتی تصریح کرد: البته انتظار داشتیم این قانون زودتر به تصویب برسد، اما در حوزه قانون گذاری و تعمیم این قانون از برخی عناصر غافل بودیم.
وی قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان را یکی از زیرساخت های اصلی اجرای قانون مالیات بر عایدی سرمایه دانست و ادامه داد: همچنین لایحه ای با عنوان تسهیل در اجرای پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان داریم و اگر با توجه به قانون مالیات بر عایدی سرمایه که پس از تصویب هیئت نگهبان رسماً به قانون تبدیل می شود، حداقل 6 ماه زمان نیاز داریم تا مقررات مربوط به این قانون را تدوین کنیم.
پرونده مالیات دهندگان غیرتجاری باید ایجاد شود
موحدی خاطرنشان کرد: علاوه بر زیرساخت های قانونی که برای اجرای قانون مالیات بر عایدی سرمایه نیاز داریم، به زیرساخت های فناورانه نیز نیاز داریم و باید پرتفوی غیرتجاری مودیان را داشته باشیم که در آن مشخص شود چه خرید و چه فروش داشته باشد. فرد دارای بخش قابل توجهی از این سوابق باید توسط سازمان امور مالیاتی که به طور کامل توسط سازمان امور مالیاتی و وزارت اقتصاد و دارایی تهیه شده است، رسیدگی شود.
رئیس مرکز تحقیقات و برنامه ریزی مالیاتی سازمان امور مالیاتی افزود: از امروز تدوین آیین نامه های مربوط به این قانون در وزارت امور اقتصادی و دارایی و سازمان امور مالیاتی نظارت و اجرا می شود. که باید با نهادهای مختلفی همکاری کنیم که یکی از مهمترین همکاران ما در اجرای این قانون بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران خواهد بود و بانک مرکزی نهایت تلاش خود را برای ارتباط با امور مالیاتی به کار خواهد گرفت. مجری این قانون.
وی ادامه داد: علاوه بر این نهادهای دیگری مانند دفاتر رسمی، قوه قضائیه، وزارت حریم خصوصی و… همچنین باید در اجرای این قانون با سازمان امور مالیاتی همکاری نزدیک داشته باشد.
وی خاطرنشان کرد: البته بخشی از این زیرساخت که مربوط به قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان است آماده است و علاوه بر آن نیازمند اصلاحاتی هستیم که لایحه تسهیل در اجرای قانون پایانه های فروشگاهی است. و نظام مودیان و زیرساخت های فنی و قانونی بعدی با تصویب قانون مالیات بر عایدی سرمایه لازم است. چرا که قبل از تصویب قانون هیچ تکلیف قانونی برای تامین این زیرساخت ها وجود نداشت.
وی در پاسخ به این سوال که این قانون شامل چند درصد افراد می شود؟ وی گفت: بخش کوچکی از مردم مشمول قانون مالیات بر عایدی سرمایه می شوند و کمی کمتر از 4 یا 5 درصد جمعیت مشمول این قانون می شوند و بیش از 95 درصد جمعیت اساسا مشمول قانون نیستند. طبق این قانون و موضوع به آنها مربوط نمی شود.
رئیس مرکز برنامه ریزی و تحقیقات مالیاتی سازمان امور مالی افزود: دارایی های مشمول این قانون شامل املاک با کاربری های مختلف، انواع خودروهای پلاک شخصی، طلا، نقره و جواهرات، انواع ارز و انواع سری و پولی است. علاوه بر این، افرادی که به دنبال خرید و فروش این دارایی ها هستند، مشمول این قانون مشروط خواهند شد. بدیهی است کلیه اراضی کشاورزی که خارج از محدوده باشد مشمول این قانون نخواهد بود.
وی افزود: هر فرد بالای 18 سال و غیرتجاری، یعنی شخصی که فعالیت تجاری نداشته باشد، در صورت خرید و فروش ملک، اگر قبلا ملکی نداشته و ملکی را خریداری نکرده باشد و بخواهد این ملک را بفروشد. دارایی مشمول مالیات بر عایدی سرمایه است. ندارد و اگر شخصی مالک یک ملک باشد و بخواهد ملک دوم را بخرد و بعداً بفروشد، اگر ملک اول آن شخص بیش از 3 سال نگهداری شده باشد، باز هم مشمول این قانون نیست و ندارد. برای پرداخت مالیات
رئیس مرکز آموزش، پژوهش و برنامه ریزی مالیاتی کشور ادامه داد: برای پرداخت مالیات بر عایدی سرمایه دو شرط وجود دارد، یکی مالکیت بیش از سه سال، یعنی اگر شخصی ملک را خریداری کرده و پس از آن تصمیم به فروش آن داشته باشد. سه سال شامل عدم سود سرمایه است، شرط دوم مبنی بر این است که اگر شخصی مال دیگری نداشته باشد و قصد فروش آن را داشته باشد مشمول این قانون نمی شود.
این مسئول افزود: در این زمینه یک سوال اساسی مطرح می شود که اگر شخصی ملکی داشته باشد اما تصمیم به فروش آن برای تبدیل آن به ملک خوب داشته باشد در این شرایط یک سال وقفه برای این منظور در نظر گرفته می شود. تا مال اول را نفروشد و مال دوم بهتر شود سود سرمایه ای ندارد ولی اگر بعد از یک سال هر دو ملک را داشته باشد مال اولی هم تحمیل می شود.
موحدی باکن نظر درباره شرایط شمول مالیات بر عایدی سرمایه در خصوص مالکیت چند دارایی در خانواده نیز گفت: در صورتی که صاحب دارایی حافظ دارایی باشد می تواند هر 5 سال یکبار از معافیت مالیاتی بهره مند شود. در عین حال اگر فرد دیگری بالای 18 سال داشته باشد و دارای ملک در خانواده باشد و تصمیم به استفاده از معافیت های مالیاتی داشته باشد، بیش از سه سال برای داشتن ملک مشمول مالیات نمی شود.
وی ادامه داد: به طور کلی مشمولان مالیات بر عایدی سرمایه باید شرط تملک ملک و داشتن بیش از سه سال تملک آن را داشته باشند تا بتوانند ملک را بدون مالیات بفروشند.
موحدی باکننظر احتمال قفل شدن سرمایهگذاری در بازار مسکن را نیز برشمرد و خاطرنشان کرد: در سالهای اخیر با توجه به افزایش قیمت مسکن، بخش قابلتوجهی از خریداران و فروشندگان نیز در این بازار سفتهباز بودند، ساختوساز وجود ندارد. رونق املاک و مستغلات که مدیران را مجبور می کند تا سعی کنند سفته بازی را آزاد کنند یا از آن جلوگیری کنند.
وی ادامه داد: به طور کلی ساخت و ساز مسکن ربطی به مالیات بر عایدی سرمایه ندارد، زیرا حوزه نوسازان این است که شخصی که خانه ندارد، خانه بسازد و به دیگری بفروشد، فقط مشمول مالیات مستقیم می شود. قبلا در این قانون بود که ماده 77 قانون مالیات های مستقیم است.
این مقام مسئول همچنین با ذکر مثالی در این زمینه گفت: در صورتی که مشمولان مالیات بر عایدی سرمایه تصمیم به فروش اموالی که کمتر از یک سال در اختیار دارند، به میزان 10 درصد افزایش یافته به نرخ ماده 131 مشمول مالیات می شوند. اگر بیش از 400 میلیون سود 35 درصد باشد، بین 200 تا 400 میلیون 30 درصد و برای صفر تا 100 میلیون مشمول مالیات 20 درصدی است، یعنی به صورت پلکانی خود را نشان می دهد. به شماره ماده 131.
وی همچنین توضیح داد: خودرو بر اساس همین فرمول در رابطه با ماده 131 قانون مالیات های مستقیم محاسبه می شود.