زنگ خطر در جامعه پزشکی به صدا درآمد/ داوطلبان جراحی اطفال و قلب به صفر رسید/ جامعه پزشکی را تحقیر کردیم
ایرج فاضل روز گذشته در حاشیه چهل و چهارمین کنگره جامعه جراحان ایران افزود: البته قبولی تمامی رشته های پایه در کنکور کاهش یافته است و شاخه های تخصصی پزشکی نیز از این امر مصون نمانده است. این کاهش در پذیرش است.” امروزه در بسیاری از رشته های تخصصی مانند جراحی اطفال یا جراحی قلب، حتی یک داوطلب نداریم. این وضعیت از چند سال پیش شروع شد و در سال های اخیر خیلی پیشرفت کرده است و مهمتر از همه این است که اگر این وضعیت ادامه پیدا کند 10 یا 20 سال بعد دیگر متخصص در بسیاری از زمینه ها در کشور نخواهیم داشت. 20 سال پیش بیماران باید برای جراحی قلب به خارج از کشور اعزام می شدند، در حالی که امروزه این جراحی در ایران انجام می شود، اما اگر کاهش استقبال دانشجویان پزشکی از جراحی قلب ادامه پیدا کند، 10 سال بعد، بیماران مجددا به ایران اعزام خواهند شد. رفتار. به خارج از کشور خواهند رفت. ما در این سال ها با جامعه پزشکی بد رفتار کرده ایم. تحقیر جامعه پزشکی در آینده باعث آسیب به کشور ما می شود و بیشترین آسیب متوجه سلامت کشور خواهد بود. با برخورد با معلمان جامعه پزشکی را تحقیر کردیم. معلمان که مانند جامعه پزشکی یکی از گروه های مرجع جامعه و مربیان نسل آینده کشور هستند، به جای حضور در کلاس درس، هر روز در خیابان ها بایستند و برای امرار معاش شعار بدهند. این نوع رفتار در قبال گروه های مرجع جامعه که نقش مهمی در اداره و آینده کشور دارند، روش هنر حکومت نیست و نتیجه خوبی ندارد.
رئیس جامعه جراحان با بیان این نگرانی ها در مراسم افتتاحیه این کنگره و در جمع اعضای این انجمن تخصصی گفت: از وضعیت پزشکی عمومی در کشور راضی نیستم. برای پزشکی این کشور تلاش های زیادی شده است. در دوران انقلاب 5000 پزشک خارجی از بنگلادش و هند در بیمارستان های این کشور کار می کردند و بیماران باید برای عمل های جراحی از ساده ترین تا سخت ترین و صرف هزینه های مادی و معنوی فراوان به خارج از کشور اعزام می شدند. تمام پیوند کلیه و کبد در خارج از کشور و البته با هزینه های هنگفت انجام شد. در سال 1357 چنین وضعیتی را از سر گرفتیم و پس از آن در چند سال با وجود کمبودها و نارسایی های دوران جنگ، با تلاش شبانه روزی جامعه پزشکان و جراحان با غیرت کشور، فاصله های زیادی بین آنها ایجاد شد. در حوزه پزشکی و جراحی جبران شده و به جایی رسیده ایم که امکان انجام پیوند عروق کرونر قلب، جراحی قلب، پیوند کلیه و سایر اعضای بدن در کشور فراهم شده و به خودکفایی کامل رسیده ایم. در تمامی شاخه های پزشکی، بنابراین امروزه نیازی به اعزام بیماران به خارج از کشور نیست، زیرا تمامی مداخلات پزشکی و جراحی در داخل کشور انجام می شود. امروز پزشکی در کشور بهترین است و شاید تنها شاخه ای که به خودکفایی نزدیک شده، رشته پزشکی باشد.
رئیس سابق آکادمی ملی علوم پزشکی ضمن هشدار نسبت به مشکلات عدیده فارغ التحصیلان پزشکی عمومی و دستیاران جراحی افزود: البته ممکن است این خودمختاری به مذاق عده ای خوش نیاید که فعالیت ها معطوف به توقف این پیشرفت بوده است. و بالطبع مخالفان نیز راهی برای جلوگیری از این پیشرفت خواهند یافت. گلوگاه هر فعالیتی وضعیت اقتصادی است، لذا به اقتصاد پزشکی دست زدند. در حالی که طبق قانون، تعیین تعرفه های مراقبت بر عهده اقتدار سازمان نظام پزشکی، نمایندگانی به نام دلسوزانه مردم، قانون را تغییر داده و مجدداً تعیین تعرفههای مراقبتهای نظام پزشکی را در دست گرفتند و به شورای عالی بیمه سپردند. در هیچ حوزه ای از سوی دیگر چنین توسعه آغازینی در کشور صورت نگرفته است و البته در هیچ کشوری در دنیا تعیین تعرفه خدمات بر عهده خدمات مصرف کننده نیست، اما این اتفاق افتاد. در ایران و تعیین تعرفه های درمان به مصرف کنندگان و پرداخت کنندگان هزینه های خدمات که همان سازمان های تضمینی هستند محول شد. طبیعی است که در چنین شرایطی رقم تعرفه نه تنها مطابق قانون نخواهد بود، بلکه عادلانه هم نخواهد بود. این وضعیت تا امروز ادامه داشته و تا زمانی که تغییر نکند و قانون ظالمانه و غیرمنطقی محرومیت سازمان نظام پزشکی از تعیین تعرفههای درمان لغو نشود، مشکلات حوزه سلامت به قوت خود باقی خواهد ماند و راهحل همهگیر مشکلات در زمینه تعرفه های پزشکی اصلاح وضعیت است. بر اساس قانون است.
این اظهارات در حالی مطرح شد که سیاوش صحت، دبیر علمی جامعه جراحان ایران در سخنرانی روز گذشته خود در مراسم افتتاحیه این کنگره بر ضرورت حمایت از جامعه پزشکی به عنوان ابزاری برای ارتقای سلامت مردم تاکید کرد و گفت: وظيفه پزشكان است كه بهترين خدمات را ارائه دهند.» تا حد امكان به بيماران با بهترين كيفيت ارائه شود، اما اگر پزشكي از نظر موقعيت اقتصادي، معيشتي و اجتماعي مورد توجه قرار نگيرد و حرمت و احترام او رعايت نشود. آیا انگیزه ای برای خدمت به مشکلات بهداشتی و درمانی و تجزیه و تحلیل، تحلیل و درمان مشکلات آنچنان که باید خواهد داشت، ما خواهان بهترین شرایط و امکانات برای خدمت رسانی به هموطنان در اقصی نقاط کشور هستیم. در صورت ایجاد چنین شرایطی، پزشکان با روحیه بالاتر و انگیزه بهتر می توانند در هر زمان و هر کجا در آن محدوده و محیط خدمات ارائه دهند.
در چهل و چهارمین کنگره جامعه جراحان ایران، برخی از چهره های مطرح جراحی کشور از جمله علی ملک حسینی (بنیانگذار جراحی پیوند کبد در ایران و یکی از 5 جراح برتر پیوند کبد در جهان) و … حشمت الله کلباسی (از بنیانگذاران جراحی آندوسکوپی و لاپاراسکوپی در کشور) این افتخار را داشت که رئیس جامعه جراحان ایران چند روز قبل از افتتاح این کنگره 40 ساله طی گفتگو با خبرگزاری ها، به موفقیت ایران در زمینه پیوند کبد و کلیه اشاره کرد و گفت: در چند سال گذشته استانداردهایی را در ایران نسبت به سایر نقاط دنیا در نظر گرفته ایم، خرید و فروش اعضای بدن حتی پیوند اعضا اتباع خارجی. باید در کشور ممنوع شود و امروزه انواع پیوند بافت و بدن در کشور انجام می شود و بیش از 6000 پیوند کبد و بیش از 5000 پیوند کلیه در ایران انجام شده است. یک تمایل فزاینده برای انجام پیوند برای بیمارانی است که به آنها نیاز دارند. البته سالها پیش اولین و دومین پیوند روده کوچک را در خاورمیانه انجام دادم و این کار در شیراز ادامه یافت و با فتوای حضرت امام (ره) استفاده از اعضای بدن مرده مغزی جایز اعلام شد. اگرچه در آن زمان مجلس سه بار طرح پیوند اعضای بیماران مرگ مغزی را رد کرد.
اما در آینده قانون و فتوای امام از ما حمایت کرد تا بتوانیم از اعضای قابل پیوند افراد مرگ مغزی برای نجات جان بیماران استفاده کنیم».
همچنین روز گذشته محمد رئیس زاده، رئیس سازمان نظام پزشکی ایران در مراسم افتتاحیه این کنگره گفت: به جرأت و صراحت می توان گفت که اینجا یکی از پرافتخارترین نقاط کشوری است که به آن تبدیل شده ایم. کاملاً خودکفا هستیم و می توانیم آن را با افتخار به عرصه جهانی ارائه کنیم و به خود افتخار کنیم. رشته پزشکی کشور است. امروز در کشور نیازی به پزشک خارجی نداریم و نیازی به اعزام بیمار به خارج از کشور برای معالجه نیست، در حالی که در سال های 67 و 68 این وضعیت کاملاً برعکس بود، اما امروز در تصور هیچ هموطنی این فرضیه وجود ندارد که درمان حتی اگر پیچیدهترین باشد، اگر به خارج از کشور برود نتیجه بهتری میگیرد و میتوان گفت با کمک اساتید پزشکی به خودکفایی مطلق رسیدهایم.»
رئیس زاده افزود: پایه های سلامت و پزشکی در کشور باید تقویت شود نه اینکه تضعیف شود، در حالی که امروز در حوزه حکمرانی سلامت و درک متقابل مسئولان از اهمیت و ارزش حوزه بهداشت، آموزش و درمان، مسائل درمان و معیشت، بحث تعرفه ها در اقتصاد درمان، پزشکی عمومی و اخلاق حرفه ای و تعهد، مهاجرت پزشکان و نخبگان، گردشگری و دیپلماسی سلامت با چالش های بسیار جدی و نگران کننده ای مواجه هستیم. اگر قرار باشد پایگاههای درمانی کشور مانند گذشته تقویت شود، چارهای جز دوری از چند کار برای مسئولان نداریم. حكومت شبه علم بر علم پزشكي، حاكميت غير پزشكان بر جامعه پزشكي، تصميم گيري درباره سرنوشت جامعه پزشكي به دست ديگران، محبوب شدن به بهانه حمله به جامعه در رسانه ها و تريبون ها و همچنین باید از تصمیم گیری تخصصی برای آموزش جامعه پزشکی پرهیز کنیم. نظریه پردازان پشت پرده نباید کسانی باشند که به بهانه عدم تضاد منافع، فاقد دانش، سواد، تخصص و تجربه در زمینه پزشکی هستند، در حالی که متاسفانه امروز شاهد این موارد هستیم و قطعا با رعایت این موارد. اجتناب و درک اهمیت پزشکی توسط مدیران و تصمیم گیرندگان. جامعه پزشکی می تواند راه پرافتخار خود را ادامه دهد.»