12:18 – 06 نوامبر 1403
سید روح الله لطیفی سخنگوی کمیته روابط بین الملل و توسعه تجارت صنعت معادن ایران اظهار داشت: زعفران یکی از محصولات مفید ایران در کنار خشکبار است که با وجود سهم زیاد ایران در تولید این محصول در دنیا سزاوار نقش خود در بازارهای جهانی نیست و باید با نگاه ملی برای تولید، ساخت، بسته بندی، بازاریابی و فروش برنامه داشته باشیم و دولت باید نقش تسهیل کننده، مشوق و همراه را در این امر ایفا کند. این رابطه
وی گفت: صادرات زعفران در 6 ماهه امسال بالغ بر 57 هزار و 101 کیلوگرم (57.1 تن) به ارزش 49 میلیون و 465 هزار و 960 دلار بوده که نسبت به 6 ماهه سال گذشته از نظر وزنی 41.5 درصد و از نظر ارزشی 41.5 درصد بوده است. درصد 52.2٪.
لطیفی افزود: خوشبختانه حدود 45 درصد زعفران صادراتی در این مدت بین 1 تا 30 گرم بسته بندی شده و حدود 55 درصد آن بیش از 30 گرم فله بوده که نسبت به مدت مشابه به صورت فله معادل 71.3 درصد و 28.7 درصد است. درصد به صورت بسته بندی شده رشد خوبی در صادرات با هویت ایرانی داشته است.
قاچاق طلای سرخ آفت تجارت رسمی زعفران است
لطیفی گفت: علیرغم حفظ سطح زیرکشت زعفران و ادامه تولید، شاهد کاهش صادرات زعفران بوده ایم که می توان گفت همان میزان کاهشی است که آمار رسمی صادرات زعفران از گمرکات کشور به کشور نشان می دهد. امارات متحده عربی بازار جهانی.
وی در خصوص علت قاچاق گفت: قاچاق غیرقانونی زمانی اتفاق می افتد که این عمل شنیع برای عامل آن سودآور باشد و مجازات آن بازدارنده نباشد و یا بیشتر این کالا به افغانستان و سپس به کشورهای دیگر حمل شود با نام تجاری افغانستان به کشورهایی از جمله هند صادر می شود.
لطیفی در خصوص علت قاچاق زعفران به افغانستان افزود: اولاً استان های اصلی تولید کننده این محصول با افغانستان همجوار هستند و خروج زعفران از کشور از طریق اتباع ایرانی و افغانستانی که بعضاً با پیوندهای قومیتی و فامیلی به هم مرتبط هستند، راحت تر است. موضوع دوم مربوط به موضوع تهاتر ارزی است. تمایل به عدم بازگشت ارز باعث شده تا برخی از فعالان این حوزه جذب صادرات غیررسمی شوند. موضوع سوم مربوط به نزدیکی افغانستان به هند است که سالانه 50 تا 60 تن زعفران مصرف می کند. همکاری این دو کشور در موضوع تعرفه گمرکی باعث شده است که اگر زعفران ایران از کانال افغانستان به هند صادر شود، با تعرفه صفر درصدی برای این کشور همراه خواهد بود، در حالی که این رقم برای این کشور 38 درصد است. بازرگانانی که از ایران می آیند. ایران به هند
وی تاکید کرد: بازرگانان باید از منظر ملی به این موضوع توجه کنند و مسئولان دیپلماسی اقتصادی باید با مقامات هندی مشورت کنند تا تعاملات بهتری بین دو کشور ایجاد شود تا از تجارت غیررسمی طلای سرخ که یکی از گران ترین طلاها است جلوگیری شود. . محصولات کشاورزی.
این مسئول تصریح کرد: تسهیل تجارت و رفع چالش های تعهدات ارزی نیز می تواند به کاهش تجارت غیررسمی زعفران کمک کند.
سخنگوی کمیته توسعه تجارت خانه صمت در خصوص مقاصد زعفران ایران اظهار داشت: این محصول در شش ماهه نخست سال به 50 کشور جهان صادر شد. اولین مقصد امارات متحده عربی با 15610 کیلوگرم بار بود که تقریباً 28 درصد صادرات را شامل می شود.
وی گفت: مقصد دوم اسپانیا بود و متأسفانه زعفران ایران حدود 100 سال است که به اسپانیا معروف است. 11 هزار و 56 کیلوگرم زعفران شامل 7 هزار و 665 کیلوگرم به صورت فله به این کشور صادر شد. مقصد سوم کشور چین بود که 10 هزار و 473 کیلوگرم به این کشور صادر شد که 8 هزار و 140 کیلوگرم آن به صورت عمده صادر شد. افغانستان چهارمین مقصد صادرات زعفران ایران است که 6908 کیلوگرم به صورت رسمی به این همسایه صادر شد. 3641 کیلوگرم به صورت عمده صادر شد. قطر پنجمین مقصد 2263 کیلوگرم خرید که 701 کیلوگرم آن به صورت عمده بود.
لطیفی به بازارهای دیگر اشاره کرد و ادامه داد: ششمین مقصد صادرات زعفران ایران ایتالیا است که حجم آن به 2460 کیلوگرم رسید که بخش زیادی از آن (1599 کیلوگرم) سست است. هفتمین مقصد، سلطان نشین عمان با صادرات 1443 کیلوگرم شامل 500 کیلوگرم به صورت فله است.
سخنگوی کمیته توسعه تجارت خان سمت گفت: سایر کشورهای مقصد زعفران ایران عبارتند از: عراق، انگلیس، ترکیه، یونان، نپال، موریس، نیوزلند، اتریش، روسیه، فیلیپین، بلژیک، ژاپن، پاکستان، تایلند، تایوان و آلمان. هلند، مالزی، کویت، کانادا، سوئیس، سوئد، صربستان و…
وی گفت: میانگین قیمت اعلامی زعفران در 6 ماهه سال جاری 866 دلار و 39 سنت بوده است، در حالی که در 6 ماهه پارسال به یک هزار و 63 دلار و 78 سنت رسیده است که حاکی از فروش منفی 18.6 درصدی است. نسبت به سال قبل دست کم گرفته شده است.
لطیفی در پایان افزود: زعفران در اردیبهشت ماه با 18 هزار و 527 کیلوگرم بیشترین صادرات و در مردادماه با 8 هزار و 4 کیلوگرم کمترین میزان صادرات را به خود اختصاص داد.