رکود بازار مسکن تا چه زمانی ادامه خواهد داشت؟
توقف خرید و فروش املاک که از ابتدای خرداد ماه در بازار املاک تهران برقرار شده است، همچنان پابرجاست. تداوم این وضعیت می تواند نتایج مثبت و منفی برای بازار مسکن ایجاد کند. سناریوی محتمل این است که معاملات تا پایان ماه صفر راکد بماند. در صورت تحقق این مشکل، بازار مسکن اولین مرحله ورود به فاز رکود را پشت سر می گذارد که ممکن است به بازیابی قدرت خرید مصرف کننده منجر شود.
به گزارش ای بی اس نیوز، با توجه به ناپایداری بازار مسکن، باید حداقل یک فصل برای ارزیابی وضعیت آن بگذرد. در پایان ماه صفر، یعنی 4 شهریور، رکود این بازار تقریباً چهار ماه خواهد بود. اما با توجه به اینکه به طور سنتی و بر اساس باورهای دینی، خرید و فروش خانه در ماه های محرم و صفر در ایران متوقف می شود، رکود ماه های فرخنده ملاکی برای تحلیل آینده آن نیست. کارشناسان معتقدند برای تحلیل وضعیت بازار باید تا اواسط پاییز صبر کرد.
آنچه از وضعیت فعلی بازار مسکن می توان استنباط کرد این است که انتظارات نزولی بازار ایجاد شده و به همین دلیل عرضه بیش از تقاضا بوده است. البته این رشد عرضه به معنای افزایش فروشندگان نیست، بلکه به دلیل کاهش تعداد خریداران، تعادل بین عرضه و تقاضا به هم می خورد. در واقع بازار در مواجهه با تقاضا با افزایش حجم عرضه مواجه بوده و این شرایط را به نفع متقاضیان اصلاح می کند.
اما توقف معاملات می تواند بر ساخت و ساز و کاهش عرضه در بازار مسکن تاثیر بگذارد. این موضوع از دو جهت منفی است. اول اینکه به دلیل نیروی محرکه بخش مسکن، رکود آن برای شرایط عمومی اقتصادی خوب نیست. از منظر داخلی کاهش تولید مسکن می تواند در میان مدت اثرات منفی داشته باشد.
بررسی های میدانی بنگاه های معاملات ملکی در تهران و فایل های ارائه شده در سامانه های فروش املاک نشان می دهد که قیمت های پیشنهادی آپارتمان ها نسبت به اردیبهشت 5 تا 25 درصد کاهش داشته است. دلالان املاک می گویند تعداد کمی خرید و فروش در واحدهای با تخفیف و کم قیمت انجام می شود.
در مورد اینکه آیا بازار مسکن در حال سقوط است، نظرات متفاوتی وجود دارد. پس از شروع کاهش قیمت ها از ابتدای خرداد 1402 به دلیل افزایش تعاملات بین المللی و کاهش نرخ ارز، حدود 20 روز است که نرخ های اعلامی در بازار مسکن تثبیت شده است. گروهی از کارشناسان بر این باورند که این امر می تواند نشانه ای از مقاومت بازار در برابر کاهش بیشتر قیمت ها باشد.
از سوی دیگر برخی می گویند مقایسه نرخ تورم و قیمت مسکن نشان می دهد تداوم ثبات قیمت در بازار مسکن به معنای کاهش سالانه 40 درصدی قیمت واقعی مسکن خواهد بود. در چنین شرایطی بهتر است متقاضیان منتظر بمانند و با پایان دوره رکود وارد بازار مسکن شوند. اما رکود تا کی ادامه خواهد داشت؟
تا سال 2016، رکود بازار مسکن معمولا بین 10 تا 12 فصل به عنوان واکنشی به قدرت خرید ادامه داشت. اما از آن زمان با پدیده ای به نام رکود تورمی مواجه شد. این بدان معناست که به جز دوره های کوتاه مدت، خرید و فروش های اندکی در بازار املاک انجام می شد، اما تحت تاثیر نوسانات بازارهای موازی به ویژه نرخ ارز، قیمت مسکن به روند صعودی خود ادامه داد.
اگرچه شاخص هایی مانند نرخ ساخت و ساز، تورم عمومی، قدرت خرید کاندیداها و نوسانات بازارهای موازی بر بازار مسکن تاثیرگذار است، اما محرک اصلی این بازار قیمت ارز است. در یک روند طولانی می توان گفت 22 فصل از شروع دوره تورمی بازار مسکن می گذرد و با توجه به اینکه تعادل بین قدرت خرید مصرف کننده و قیمت ها به هم خورده است، می توان نتیجه گرفت که اگر محرک های موثر شوکی ایجاد نکند، حداقل 10 فصل است که دوره استراحت بازار مسکن آغاز شده است.
دولت برای بهبود وضعیت بازار مسکن برنامه هایی از جمله طرح ساخت یک میلیون مسکن در سال، پرداخت ودیعه مسکن تا سقف 200 میلیون تومان، افزایش وام خرید مسکن از 480 میلیون تومان به 960 میلیون تومان و ساماندهی مشاوران املاک معوق و بدون مجوز را اجرا کرده است.
مهدی روانشدنیا – کارشناس بازار مسکن در تجزیه و تحلیل شرایط بازار وی به ای بی اس نیوز گفت: ایجاد ثبات در بازار مسکن نیازمند برنامه ریزی میان مدت تا بلندمدت است. اما مصرف کنندگان بالقوه از خرید آپارتمان به محض اینکه می توانند آن را بخرند تردید ندارند و این کار درستی است. زیرا مصرف کنندگان بالقوه می توانند از رکود بازار مسکن استفاده کنند.
وی افزود: بازارهای همسو شده مانند مسکن، خودرو، ارز و طلا باثبات شده است. البته ممکن است بازار خودرو به دلیل واردات و افزایش تولید با افت شدید قیمت مواجه شده باشد، اما همچنان در بازار مسکن با کاهش جزئی مواجه هستیم و همه چیز به شرایط ماه های آینده بستگی دارد. شاید در پاییز ارزیابی بهتری از بازار املاک داشته باشیم.
این کارشناس بازار مسکن گفت: در حال حاضر بازار مسکن در حالت انتظار است. دولت نیز اقداماتی را برای محدود کردن نقدینگی انجام داده است. ساخت و ساز از زمان روی کار آمدن وزیر جدید راه و شهرسازی با جدیت بیشتری دنبال شد. بازارهای موازی نیز در رکود هستند. بنابراین مجموع عوامل این انگیزه را به فعالان اقتصادی می دهد که اکنون باید منتظر بمانند.
انتهای پیام