به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری ای بی اس نیوز ، یکی از مهم ترین موضوعات و شاخص هایی که همواره در تجارت خارجی کشور مورد توجه قرار می گیرد، تراز تجاری است. یکی از دلایل اهمیت تراز تجاری این است که در صورت منفی شدن تراز تجاری، اگر مدیریت واردات و صادرات به درستی انجام نشود، فشار تقاضای واردات منجر به افزایش نرخ ارز می شود.
امروز هم اگر نفت از معادلات تجارت خارجی ایران حذف شود، شاهد منفی شدن تراز تجاری کشور خواهیم بود. این موضوع بارها توسط کارشناسان و مقامات دولتی مورد بررسی قرار گرفته است. این تمرکز بر دیدگاه رئیس فعلی و سابق سازمان توسعه تجارت نشان از تفاوت جدی دیدگاه آنها دارد.
عدم توجه رئیس سازمان توسعه تجارت به اهمیت دست کم گرفتن و دست بالا گرفتن در تراز منفی تجاری
مهدی ضیغمی، رئیس سابق سازمان توسعه تجارت، در آذرماه 1402 گزارشی از تراز منفی 12 میلیارد دلاری کشور ارائه کرد و علت اصلی این مشکل را دست کم گرفتن و دست کم گرفتن رویه های تجاری دانست. وی همچنین استفاده از کارت بازرگانی اجاره ای را مهم دانست و ارز چند نرخی را عامل اصلی این مشکلات برشمرد.
این در حالی است که محمدعلی دهقان دهنوی، رئیس جدید سازمان توسعه تجارت در نشست خبری اخیر خود به نقش عمده دست کم گرفتن ها و اغراق ها و همچنین استفاده نادرست از کارت های بازرگانی در عدم تعادل تجاری کشور و کاهش نرخ ارز اشاره ای نکرد. قیمت های جهانی به ویژه در مورد محصولات پتروشیمی افت 5.3 دلاری را صادرات میلیارد دلاری گاز و وضع عوارض صادراتی بر محصولات خام و نیمه خام کشور از عوامل اصلی عدم تعادل تجاری کشور برشمرد.
وی تنها در بخشی از سخنان خود گفت که در آمار اظهارنامه صادرات و واردات باید دست کم برآورد و بیش از حد برآورد شود و اینها ناشی از تفاوت نرخ ارز است که تمایل به دست بالا و دست کم گرفتن را افزایش می دهد و این مشکل باعث کاهش نرخ ارز می شود. اعتماد به آمار تراز تجاری با این حال هیچ خبری نقش این موضوع را در تراز منفی تجاری برجسته نکرده است.
عدم توجه به موضوع کم اظهاری و اضافه اظهاری واردات، نوعی بی توجهی به این عامل مهم و اساسی در حوزه تجارت خارجی است. به گفته کارشناسان، در سال های اخیر این موضوع تاثیر بسزایی بر عدم تعادل تجاری کشور داشته است و بنابراین باید با جدیت بیشتری به آن پرداخته شود. به ویژه از سوی رئیس سازمانی که وظیفه اصلی آن تنظیم تجارت خارجی کشور است.
absnews