رونق ساخت و ساز مسکن و بازاری که آرام شده است
در شرایطی که تعداد معاملات ملکی کاهش یافته و قیمت ها به ثبات رسیده است، شاخص های اقتصادی از رونق ساخت و ساز در کشور حکایت دارد. در این شرایط به گفته کارشناسان، ساخت خانه های سبک تر، ایمن تر، سریع تر و ارزان تر می تواند قیمت ساخت و ساز مسکن را 20 درصد کاهش دهد.
به گزارش ای بی اس نیوز، بازار مسکن به تدریج به سمت اصولی شدن پیش می رود. به این ترتیب ساخت و ساز نسبت به گذشته افزایش یافته و قیمت ها به ثبات رسیده است. این ثبات پس از آرامش بازار ارز در خردادماه و رکود معاملات ملکی ایجاد شد. قیمت های عرضه شده در برخی شهرهای بزرگ از جمله تهران 20 درصد کاهش داشته و فعالان بازار مسکن برآورد می کنند که رکود معاملات تا پایان سال ادامه خواهد داشت.
در خصوص نرخ های ثابت نیز طبق آمارهای ارائه شده از سوی بانک مرکزی، میانگین قیمت مسکن در هجده روز شهریورماه نسبت به 19 روز ماه قبل در مناطق شهری تهران 3.3 درصد کاهش داشته است.
از سوی دیگر فعالان اقتصادی به رونق ساخت و ساز اشاره می کنند. ساختمان به گزارش پیام باقری – نایب رئیس اتاق بازرگانی ایران شاخص مدیران خرید بخش ساختمان (شمخ) در فروردین ماه 33.95 بود و در مردادماه به 55.49 رسید. اما در این بخش با چالش هایی مواجه هستیم که مهمترین آن رشد فزاینده قیمت در بازار مسکن در سال های اخیر است که باعث ایجاد شکاف قابل توجهی بین قدرت خرید و قیمت شده است.
در شرایط کنونی، شکاف قابل توجهی با هدف خانوار برای به دست آوردن مسکن در 12 سال وجود دارد. در حال حاضر این رقم حدود 20 سال است که مجلس در قالب برنامه هفتم توسعه، دولت را مجبور به کاهش آن به 12 سال کرده است.
اما ما از مشاوران املاک در مورد تأثیر احتمالی رویدادهای اخیر در منطقه و افزایش تنش های بین المللی سؤال کردیم. سعید لطفی، عضو هیئت مدیره اتحادیه مشاوران املاک تهران گفت: اتفاقات اخیر منطقه هیچ تاثیری بر بازار مسکن نداشته و بازار در رکود است. قیمت های پیشنهادی در برخی موارد 20 درصد کاهش یافته و همین وضعیت حاکم است.
وی افزود: افت قیمت اغلب در مسکن های قدیمی و بی کیفیت و بدون تسهیلات اتفاق افتاده است. در مواردی که سازندگان یا مالکان نیاز مالی داشته باشند، شاهد کاهش هستیم. در مورد وضعیت کلی بازار املاک می توان از واژه کاهش انتظارات استفاده کرد. این بدان معناست که جو عمومی بازار تمایل به وخامت دارد، اما به هر حال قیمت مسکن تحت تاثیر پارامترهای مختلفی از جمله شرایط کلان اقتصادی، بازارهای موازی و هزینه های ساخت و ساز قرار می گیرد.
به گفته لطفی، بعید به نظر می رسد که از الان تا پایان سال و انتخابات مجلس، شاهد تغییر چشمگیری در بازار مسکن باشیم. فعالان بازار مسکن معتقدند قیمت ها تا پایان سال جاری تغییر نخواهد کرد.
وی رکود فعلی بازار مسکن را ناشی از احتیاط خریداران و فروشندگان دانست و گفت: خریدار واقعی در بازار وجود ندارد. فروشندگان نیز تمایلی به فروش واحدهای خود با قیمت کمتر از نرخ خرید ندارند. از سوی دیگر، دولت طرحی را برای ساخت یک میلیون خانه در سال اجرا کرد که عرضه را افزایش داد و میتواند بخشی از تقاضای مصرفکننده را در آینده برآورده کند.
از سوی دیگر فعالان اقتصادی با اشاره به نیاز کشور به 5 میلیون واحد مسکونی معتقدند عرضه مسکن می تواند به تدریج بازار را آرام کند. وزارت راه و شهرسازی از تکمیل یک میلیون و 500 هزار واحد مسکونی تاکنون خبر داد طی 11 ماه گذشته، 150000 واحد نیمه تمام را تکمیل کرده است شرق.
در راستای بهبود بازار مسکن، دولت در نظر دارد یک میلیون قطعه زمین را در شهرهای کوچک و روستاها به نامزدهای نهضت ملی مسکن واگذار کند که امسال 500 هزار و سال آینده 500 هزار قطعه است.
محمدرضا میرتاج الدین رئیس فراکسیون راهبردی مجلس وی می گوید: در هیچ جای دنیا مسکن کالای سرمایه ای نیست و فقط در ایران مسکن سرمایه محسوب می شود. » طبق بررسی های انجام شده 4 میلیون واحد مسکونی در کشور ساخته شده که مردم توان خرید آن را ندارند و این واحدها برای سرمایه گذاری ساخته شده است. میرتاج الدینی به واحدهای لوکس و نیمه لوکسی اطلاق می شود که در نواحی شاخص شهرها عرضه می شوند که تقاضای کافی برای خرید آنها وجود ندارد.
صنعتی شدن و کاهش ارزش به عنوان راه حلی برای کنترل بازار املاک و مستغلات در نظر گرفته می شود. پیش بینی می شود در قالب برنامه هفتم توسعه سهم صنعتی شدن مسکن به 15 درصد برسد. پژوهشگران صنعت ساختمان می گویند سیاست های دولت سیزدهم در حوزه مسکن بیش از گذشته علمی شده است.
محمدرضا انبیایی – استاد دانشگاه وی در این خصوص به ای بی اس نیوز گفت: ارتباط بین دستگاه های علمی و اجرایی در حوزه مسکن باید تقویت شود. اگر بتوانیم مواد اولیه را با هزینه کمتر به کارخانه ها تحویل دهیم، آنها می توانند با قیمت کمتری وارد بازار محصولات نورد شوند و در نتیجه قیمت سازه 2 تا 3 درصد کاهش می یابد. در سایر نهاده های ساختمانی نیز اگر به این صورت انجام شود، قیمت تمام شده مسکن 20 درصد کاهش می یابد.
به گفته انبیایی، طراحان و مهندسان کشور در تلاش برای تولید سازه های سبک تر، ایمن تر، سریع تر و کم هزینه تر هستند که نتایج خوبی به دست آورده است. نمونه های زیادی وجود دارد که از روز انتخاب تا روز تحویل سازه و نصب پرده های خانه 130 روز طول کشیده است، یعنی پروژه در مدت 4 ماه و 10 روز به متقاضی تحویل داده شده است. این کار کمی نیست، اما بخش تحقیقاتی و اجرایی کشور در بخش مسکن نیاز به حمایت و منابع مالی خاص دارد.
انتهای پیام