روند بررسی نهایی لایحه «کودکان پلیس ویژه» چگونه خواهد بود/ نحوه انتخاب مأموران چگونه است؟
در عین حال بیش از 7 سال از تدوین لایحه «پلیس ویژه کودکان و نوجوانان» می گذرد که لایحه آن در دولت قبل در اواخر سال 1388 نهایی شد و در اردیبهشت 1400 به مجلس تقدیم شد. حالا بعد از گذشت یک سال و نیم گفته می شود که او همچنان در کمیسیون قضایی مجلس است و در آنجا برای ورود به کمیسیون اصلی در حال گذراندن امتحان نهایی است. در حالی که تقریباً 30 درصد جمعیت کشور را کودکان زیر 18 سال تشکیل می دهند، تصویب این لایحه می تواند گام مهمی در حسن اجرای وظایف مأموران در قبال کودکان و نوجوانان، حمایت از آنان و جلوگیری از حضور آنان باشد. آسیب دیده یا نقض قوانین کیفری.
به گزارش ای بی اس نیوز، به دنبال تصویب قانون آیین دادرسی کیفری که در ماده 31 آموزش پلیس ویژه اطفال و نوجوانان نیروی انتظامی در راستای حسن اجرای وظایف مأموران در خصوص کودکان و نوجوانان، در خرداد ماه 1393 سرگرد جمشید راد رئیس اداره حقوقی پلیس آگاهی ناجا اعلام کرد که با همکاری قوه قضائیه و نمایندگان ناجا از جمله نماینده قانونی پلیس آگاهی، پیش نویس اولیه لایحه پلیس کودکان و نوجوانان در حال تنظیم و تدوین است. دو سال بعد لایحه تشکیل پلیس کودکان نهایی شد و به دولت ارسال شد.
در آخرین روزهای سال 1398 بود که معصومه ابتکار معاون رئیس جمهور در امور زنان و خانواده دولت دوازدهم از نهایی شدن این لایحه در کمیسیون لوایح خبر داد و در نهایت علیرغم فراز و نشیب هایی که داشت، این لایحه کم شد. در کمیسیون دولت تصویب شد، در اردیبهشت ماه سال گذشته به مجلس ارائه شد و در کمیسیون قضایی مجلس بررسی شد.
سارا باقری نایب رئیس وقت هیئت مدیره انجمن حمایت از حقوق کودکان به ای بی اس نیوز گفت: قانون یگان های ویژه در لایحه پلیس گنجانده شده است که بر اساس این لایحه یک مامور نیروی انتظامی در این لایحه فعالیت می کند. رشته کودکانی که در یکی از رشته های روانشناسی یا علوم تربیتی یا نیروی انتظامی تحصیل کرده و متاهل و ترجیحاً دارای فرزند نیز هستند در صورت تصویب این لایحه در مراجع قضایی اتاق ویژه ای در اختیار پلیس ویژه قرار می گیرد. فرزندان.
وی همچنین گفت: بر اساس قانون پلیس ویژه کودکان می تواند با والدین، مددکاران اجتماعی، خانواده ها، مدارس، مدارس و مسئولان آموزش و پرورش همکاری کند که این نقطه قوت لایحه پلیس اطفال محسوب می شود، زیرا از این طریق پلیس می تواند در برای حل مشکل، حمایت های لازم از خانواده جلب شود و همچنین کودک یا جوان قربانی یا مجرم می تواند از خدمات سمن ها یا مددکاران اجتماعی بهره مند شود.» همچنین اقدامات حفاظتی، پیشگیری و جرم زدایی نیز می باشد پیشبینی شده در این لایحه، که باعث میشود کودکان کمتر درگیر فرآیندهای حقوقی طولانیمدت شوند.
نایب رئیس هیئت مدیره انجمن حمایت از حقوق کودکان معتقد است: «در نیروی انتظامی وجود قانون پلیس ویژه کودکان و نوجوانان همواره ضروری بوده و خلأ چنین قانونی موجب شده است. تاکنون هیچ قانون و دستورالعملی برای رفتار ضابطان دادگستری در قبال کودکان و نوجوانان بزهکار یا متخلف، کودکان متخلف یا کسانی که به عنوان مطلع یا شاهد در مراجع قضایی حاضر می شوند، پیش بینی نشده است؛ به همین دلیل شاهد بوده ایم. رفتار غیرحرفهای در چندین مورد.»
به گزارش ای بی اس نیوز، در حالی که بیش از 7 سال از تدوین، بررسی و تصویب لایحه قانون پلیس اطفال و نوجوانان می گذرد که علاوه بر الزام ماده 31 قانون آیین دادرسی کیفری به تشکیل ویژه پلیس اطفال و نوجوانان در بند ب ماده 6 قانون حمایت از کودکان و نوجوانان ضمناً پلیس با وساطت پلیس ویژه کودکان و نوجوانان مکلف است «کودکان و نوجوانان را شناسایی کند. وضعیت خطرناک در موارد جهت گیری یا معرفی آنها به پلیس یا ملاقات با آنها در انجام وظایفشان یا شکایت از آنها حسب مورد برای معرفی خود به سازمان بهزیستی و یا مراجع قضایی کشور و حمایت های لازم را بر اساس این قانون یا سایر قوانین مرتبط انجام دهد.» و اطفال و نوجوانان مشمول مأموریت، سیر مراحل قانونی لازم را آغاز نموده و همچنین «گزارش موارد و جرایم خطرناک علیه کودکان و نوجوانان بزه دیده به مراجع ذیصلاح قضایی و به سازمان اجتماعی کشور به عنوان مورد ممکن است”.
بررسی نهایی لایحه قانون پلیس خردسالان در کمیسیون قضایی مجلس
امکان تکمیل بررسی لایحه تا سه هفته آینده
در این بین اما محمدرضا حیدرهایی رئیس دفتر آسیب دیدگان اجتماعی سازمان اجتماعی کشور وی با بیان اینکه کمیسیون قضایی مجلس در حال بررسی نهایی لایحه پلیس کودک و نوجوان است، به ای بی اس نیوز گفت: ظرف سه هفته آینده بررسی این لایحه در کمیسیون قضایی به پایان می رسد و در جلسه بررسی قرار می گیرد. کمیته اصلی
وی در پاسخ به سوالی مبنی بر تاثیر کودک پلیسی در صورت تصویب لایحه وی، به تشریح موضوع ساماندهی کودکان کار و خیابان پرداخت و تصریح کرد: در لایحه قانون پلیس کودک، پلیس موظف شده است که در تیم پلیس، دستیاران و روانشناسانی که آموزش دیده اند و افسران پلیس آگاهی از نوع رفتار با کودکان را اضافه می کنند.
اما لایحه پلیس ویژه کودکان و نوجوانان چیست؟
لایحه قانون تشکیل پلیس ویژه کودکان و نوجوانان مشتمل بر 6 فصل و 49 ماده است که ماده 3 آن پلیس را مکلف کرده است ظرف مدت یک سال از تاریخ لازم الاجرا شدن این قانون و در خصوص گزینش، جذب و آموزش افراد، آنها را واجد شرایط می کند و در پلیس ویژه استخدام می کند.
در ماده 4 این لایحه، شرایط و ویژگی های مأموران پلیس ویژه کودکان و نوجوانان علاوه بر شرایط عمومی استخدام در ناجا به شرح زیر است: متاهل بودن و ترجیحاً داشتن فرزند، داشتن شرایط مندرج در بند. ماده 30 قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392، دارا بودن مدرک کاردانی و بالاتر در یکی از رشته های مربوطه نیروی انتظامی همراه با رشته های روانشناسی، علوم تربیتی، علوم اجتماعی، حقوق و مددکاری اجتماعی و در نهایت گواهی گذراندن دوره های آموزشی تخصصی علاوه بر آموزش های مربوط به ماموران و در تبصره 1 این ماده تصریح شده است: «نحوه انتخاب افسران ویژه پلیس باید به گونه ای باشد که حداقل 30 درصد از کارکنان پلیس ویژه مشغول به خدمت در پلیس باشند. ایستگاه ها زنان هستند.”
همچنین بر اساس ماده 6، پلیس ویژه موظف است ضمن برنامه ریزی برای تحقق اهداف این قانون و قانون حمایت از کودکان و نوجوانان – مصوب، از قربانی شدن کودکان و نوجوانان و یا تخلف از قوانین کیفری جلوگیری کند. با توجه به ایجاد سامانه جامع اطلاعاتی و آماری کودکان و نوجوانان مشمول این قانون با همکاری نهادهای ذی صلاح، تشکیل گروههای کاری مشترک با دستگاههای اجرایی مرتبط با مفاد این قانون، به ویژه وزارتخانه های آموزش و پرورش، کشور و تعاون، کار و رفاه اجتماعی، سازمان اجتماعی کشور، سازمان زندان ها و اقدامات تامینی و تربیتی کشور و سازمان صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران با عنایت به بهره مندی از خدمات داوطلبانه سازمان های غیردولتی آل ها، سازمان های مردم نهاد و داوطلبان در اجرای برنامه های پیشگیرانه و حفاظتی و همچنین متخصصینی مانند جرم شناسان، مشاوران حقوقی، مددکاران اجتماعی، روانشناسان و وکلا، اقدام کنند.
از دیگر مواد قابل توجه می توان به ماده 16 این لایحه اشاره کرد که به موجب آن پلیس ویژه موظف است از حضور فیزیکی کودک یا نوجوان موضوع این قانون در مراجع انتظامی و مراجع قانونی بکاهد و در رسیدگی های قانونی و جلوگیری از آسیب به وی، اظهارات و اطلاع رسانی ها اقدام کند. طفل یا با اطلاع وی و قیم وی با استفاده از اتاقهای نظارت یا سیستمهای ویدئو کنفرانس و سایر سیستمهای ارتباط الکترونیکی یا ضبط تصویری بر اساس مفاد قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392 با اصلاحات بعدی بویژه مفاد روش الکترونیکی انجام شود
ماده 19 این لایحه مقرر می دارد پلیس ویژه نمی تواند کودک زیر 9 سال را به دلیل جرائم مشهود دستگیر، بازداشت یا بازجویی کند و موظف است پس از احراز هویت و احراز وضعیت طفل و انجام سایر وظایف انتظامی مطابق بند بند مذکور. ماده 44 قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392 – با اصلاحات بعدی بلافاصله با تشکیل فرم مجلس به این افراد تحویل داده شود (و بلافاصله اقدامات خود را به دادستان گزارش دهد): اما طفل با اعلام موضوع و یادآوری حقوق کودک و اقداماتی که باید در مورد او انجام شود در صورت غیبت یا عدم دسترسی به ولی یا امتناع ولی از پذیرش طفل یا در صورت صلاحدید قیم تعهد قیم را می دهد و در صورت لزوم اخذ می کند. کودک ایجاب می کند که قیم به او، سازمان بهزیستی کشور یا سایر افراد داوطلب که به نفع کودک یا به نفع کودک هستند، تحویل داده نشود. ‘نوجوان ; مثل بستگان و محرمانش.
در ماده 22 این لایحه آمده است: «پلیس ویژه نمیتواند کودک یا نوجوانی را که متهم به تخلف از قوانین جزایی است تحت نظر قرار دهد، مگر در مورد افراد بین 12 تا 18 سال و فقط در صورتی که تحت نظر باشند. جرایم مستوجب مجازات بندهای (الف)، (ب) و (پ) ماده (302) قانون آیین دادرسی کیفری – مصوب 1392 – و اصلاحات بعدی آن و مجازات جرایم درجه پنج به بالا. مشروط بر اینکه حضانت متهم برای تکمیل تحقیقات ضروری باشد که در این صورت طفل یا نوجوان مذکور حداکثر تا (12) ساعت تحت نظارت وفق مفاد قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392 محکوم می شود. – با اصلاحات بعدی
در ماده 25 این لایحه تصریح شده است که رسیدگی و رسیدگی به کودک یا نوجوان موضوع این قانون توسط پلیس ویژه با حضور ولی او انجام می شود. بر اساس تبصره 1 همین ماده «مرجع قضایی و پلیس ویژه مکلفند در مواردی که امکان دسترسی به مددکار اجتماعی وجود دارد، در صورت لزوم برای همراهی و مشاوره موضوع کودک یا نوجوان، از حضور مددکار اجتماعی اطمینان حاصل کنند. به این قانون در تصمیمات و اقدامات خود پیشنهاد لازم را ارائه می کند و همچنین در صورت موافقت سرپرست کودک یا نوجوان آن را برای مشاوره و مساعدت به مددکار اجتماعی ارائه می کند.
انتهای پیام