به گزارش خبرنگار اقتصادی باشگاه خبرنگاران و بر اساس بررسی های انجام شده، الگوی ساخت خانه از دهه 60 تغییر کرده است. مردم خانه های یک یا دو طبقه را رها کردند و شروع به ساختن آپارتمان های بلند کردند. این سبک ساخت با فرهنگ و روحیه جامعه ما که دو دهه بعد مشکلات خود را آشکار کرد، سازگاری نداشت.
مساحت شهرهای پایتخت کاهش یافت
در دهه اخیر که سال به سال بر جمعیت تهران افزوده می شد، به جای بازکردن کمربند شهر، شهرسازی در اطراف تهران آغاز شد. این رویداد سهامدارانی داشت که به ساخت شهرهای کوچک علاقه داشتند، اما مرزهای شهر را باز نکردند تا جلوی عمودیها گرفته نشود. اما برخی مشکلات این نوع توسعه شهری مانند تراکم بالای جمعیت را انکار می کنند. چیزی که طبق آمار نمی توان در آن شک کرد.
محمد صالح شکوهی عضو هیئت علمی دانشگاه علم و صنعت در گفت و گو با خبرنگار باشگاه خبرنگاران با بیان اینکه آمار مساحت شهر در چهل سال گذشته نشان می دهد که نه تنها مساحت شهر گسترش نیافته بلکه کاهش یافته است، اظهار کرد: وی با بیان اینکه تراکم جمعیت در اهواز از 30 نفر در هکتار به 56 نفر در هکتار و تراکم جمعیت در اصفهان از 71 نفر به 103 نفر در هکتار رسیده است، گفت: این ادعا که شهرها توسعه یافته و تراکم جمعیت رشد نکرده است. افزایش بیانیه دقیق و دقیقی نیست.
وی افزود: وضعیت تهران خیلی فرق نمی کند، در واقع بدتر است محدوده قانونی شهر تهران در طرح 1347 650 کیلومتر مربع بود. اما این وسعت اکنون تنها به 720 کیلومتر مربع رسیده است، در حالی که تراکم جمعیت در سال 65 که 97 نفر در هکتار بود به 140 نفر در هکتار رسیده است، اما هنوز هم هستند کسانی که می گویند تهران شهری متراکم نیست.
وی با بیان اینکه در سال 1357 مصوبه ای مبنی بر ممنوعیت گسترش حریم شهرها صادر شد. بر اساس این مصوبه، هرگونه افزایش محدوده مصوب طرح های جامع شهر تا زمانی که تراکم جمعیتی شهر بر اساس طرح های مصوب محقق نشده است، ممنوع است.
آسیب های اجتماعی به آپارتمان ها
مشکلات مسکن باعث آسیب روحی، روانی و اخلاقی به افراد جامعه می شود. در همین راستا سید مصطفی رضوی، دبیر اداره معماری و شهرسازی در گفت و گو با خبرنگار باشگاه خبرنگاران گفت: بیش از هزاران مقاله در مورد آسیب های اجتماعی در کشورهای مختلف جستجو شد نیومن، نظریه پرداز توسعه شهری، این را نشان می دهد
با افزایش تعداد طبقات، آسیب اجتماعی به ساکنان افزایش می یابد. یعنی هر چه تعداد طبقات بیشتر باشد، در مقایسه با خانه های با طبقات پایین، مشکلات بیشتر است.
وی ادامه داد: مهمترین خلاصه گفتگو عدم مالکیت و استقلال در آپارتمان است چرا که فضایی مشترک است و احساس آزادی و استقلال در آن وجود ندارد و این باعث درگیری لفظی با همسایه ها می شود. آرامش نیست، همسایه صدایت را می شنود. سیستم آپارتمان به گونه ای طراحی شده است که صداها نزدیک به هم باشند، در حالی که خانه هایی با حیاط های وسیع اجازه می دهند اتاق ها از هم دور باشند. حمام و توالت کنار هم هستند و بوی آشپزخانه از توالت می آید. همیشه باید با هرج و مرج در خانه کنار بیایید، روح انسان آسیب می بیند و اخلاق مشکل ساز می شود.
کافی است یک گفتگوی ساده با مردم منطقه خود داشته باشید تا متوجه شوید که این سبک زندگی را رها کرده و از آن لذت نمی برند. کمبود مسکن و افزایش سرسام آور قیمت مسکن باعث شده مردم تمایل به حرکت افقی داشته باشند. اگر کمربند شهری برداشته شود و زمین به صورت رایگان یا با قیمت کمتر در اختیار مردم قرار گیرد، تعمیم صورت می گیرد. دایره همان مدلی است که در سال های گذشته استفاده می شد و خانه های یک یا دو طبقه زندگی خوبی را برای مردم فراهم می کند.
بحث عمودی بودن موضوعی چندوجهی است; مشکلات اقتصادی و روانی برای مردم ایجاد کرده است. در خصوص گسترش مساحت شهرها باید هر چه سریعتر اقدامات لازم انجام شود زیرا دیگر دیر شده است.