اخبار سیاسی روز

رمضانی: اگر ایران جدی عمل کند، طالبان شکست خواهد خورد



یک پژوهشگر ارشد مسائل افغانستان خاطرنشان کرد: اگر مذاکرات جدی تری انجام شود و رهبری افغانستان رویکرد جدی تهران و اهرم فشار را ببینند، مطمئناً مقامات طالبان در این زمینه کوتاهی کرده و بر روی سال گذشته تکیه خواهند کرد. توافق بر سر سهم آب ایران

فرزاد رمضانی بونش در گفت وگو با ای بی اس نیوز، در ارزیابی خود از خودداری طالبان از واگذاری حقوق به ایران، خاطرنشان کرد: هشدار رئیس جمهور وی در همین زمینه گفت: طی دو سال گذشته و تقریباً از زمانی که طالبان در افغانستان قدرت را به دست گرفتند، آنها رویکرد خاصی به موضوع آب به ویژه در رابطه با ایران دارند که به نوعی رویکرد امتیازآوری و تداوم آن است. مذاکرات و آنها را به تعویق بیندازید.

وی گفت: باید توجه داشته باشیم که در رابطه با موضوع آب و همچنین مذاکرات با ایران در این زمینه بین رهبران اجرایی و رهبران منطقه یا دیگر رهبران طالبان اختلاف نظر وجود دارد.

این کارشناس مسائل افغانستان همچنین گفت: مشکل دیگر این است که طالبان تلاش می کنند تا از موضوع آب به عنوان اهرمی برای کسب امتیاز در رابطه با ایران استفاده کنند و در زمان مناسب امتیاز بگیرند. آنچه که به نظر می رسد این است که علیرغم صحبت هایی که تهران در مورد موضوع آب داشته است، شاهد رفتارهای منفی بیشتری از سوی طالبان هستیم، استدلال هایی که مقامات طالبان جدا از حق آبه در مورد آب دارند. معاهده 1351، بحث محیط زیست یا از خشکسالی صحبت می کنند و ادعا می کنند که آب را به طور کامل به ایران خواهند داد.

رمضانی بونش افزود: همچنین برخی از تحلیلگران و کارشناسان بر این باورند که تنها 4 درصد حق آبه به ایران داده شده است و حتی جریان آب توسط مقامات افغانستان در جهتی دیگر یا در مناطق کویری مانند گودزاره رها می شود. با پیشرفت علم و تصاویر ماهواره ای، این موضوعات باید در مذاکرات مورد توجه مقامات طالبان قرار گیرد.

این پژوهشگر ارشد مشکلات افغانستان گفت: با وجود ادعای خشکسالی می بینیم که حجم زیادی آب پشت سدها وجود دارد و به سمت کویر یا مسیر دیگری هدایت می شود اما به ایران نمی رسد. به نظر می رسد که مقامات طالبان نیز این دیدگاه را دارند.

وی تاکید کرد: ایران باید فشار قوی تری در بحث آب داشته باشد تا از اهرم استفاده کند، در واقع باید رویکرد جامعی برای سیاست آب در نظر گرفته شود. علاوه بر این، یک ساختار متمرکز یا متعهد باید در مذاکرات ظاهر شود، زیرا مقامات افغانستان در چندین نوبت وعده هایی داده اند، اما عملی نمی شوند.

رمضانی بونش تاکید کرد: مطمئناً اگر مذاکرات جدی تری انجام شود و رویکرد جدی تهران و اهرم فشار را ببینند، قطعاً مقامات طالبان در این زمینه شکست خواهند خورد و حاضرند سهم آب ایران را بر اساس توافقنامه سال قبل .

بر اساس این گزارش، سید ابراهیم رئیسی رئیس جمهور که در سفری یک روزه به سیستان و بلوچستان سفر کرده است، در سخنانی با اشاره به پیشینه تاریخی و قراردادها و معاهدات ایران و افغانستان در خصوص حق آبه هیرمند، تاکید کرد: می خواهم بگویم. خطاب به رهبران افغانستان که آنها نباید سخنان من را عادی بدانند، که باید آنها را بسیار جدی بگیرند. به مسئولان و رهبران افغانستان هشدار می‌دهم که فورا حق مردم و منطقه سیستان و بلوچستان را ادا کنند. اگر کارشناسان ما کمبود آب را تایید کنند، حرفی نداریم وگرنه نمی‌گذاریم حقوق مردم تضییع شود و این موضوع مشمول گذشت زمان نیست.

انتهای پیام

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *