00:01 – 01 نوامبر 1403
عدم تعادل آب به وضعیتی اطلاق می شود که در آن میزان منابع آب موجود (مانند آب های سطحی و زیرزمینی) با میزان تقاضای آب (به ویژه برای مصارف کشاورزی، صنعتی و شرب) متناسب نباشد. عوامل مختلف است و می تواند خود را به شکل های مختلف نشان دهد که در قانون پنج ساله هفتم برای جبران این نارضایتی تاکید شده است.
درگیری که دانستن آن مهم است و عباس علی آبادی وزیر نیرو نیز بر این نکته تاکید کرد و پیش از این نیز گفته بود: از ذخیره آب استفاده کرده ایم و وضعیت خوبی با آب نداریم. اگر نارضایتی را تشخیص ندهیم، نمی توانیم آن را کنترل کنیم.
اما میزان عدم تعادل در بخش آب در کشور ما چقدر است؟ ردا حاجی کریم، رئیس اتحادیه صنعت آب در این رابطه اخیراً در گفت و گو با یکی از خبرگزاری ها گفته است: «در دنیا شاخص Valcommark برای تعیین عدم تعادل آب در یک منطقه داریم. ما نباید بیش از 40 درصد از منابع آب تجدیدپذیر استفاده کنیم: وقتی بیش از 90 درصد آب تجدیدپذیر را در یک حوضه مصرف می کنیم، این بدان معناست که نه تنها بر بحران غلبه کرده ایم، بلکه در میانه یک فاجعه هستیم. .
لازم به ذکر است که منابع آب تجدیدپذیر شامل مجموع آب های سطحی و زیرزمینی است که به طور طبیعی با بارندگی تجدید می شوند.
فیروز قاسم زاده سخنگوی صنعت آب در گفت وگو با خبرنگار اقتصادی ای بی اس نیوز، گفت: در خصوص عدم تعادل آب باید گفت که بین مصرف و منابعی که در اختیار داریم، عدم تعادل وجود دارد. . اگر این را با شاخص های بین المللی قضاوت کنیم، باید سالانه حدود 40 درصد از میزان آب تجدیدپذیر را مصرف کنیم تا در وضعیت پایدار باشیم، اما در حال حاضر بیش از 90 درصد مصرف می کنیم. طبیعتاً شکاف بسیار عمیقی وجود دارد.
این مسئول افزود: اثرات این حادثه بر منابع آبی ما؛ اگر از آن به عنوان کمبود مخازن یاد کنیم، طبیعی است که به کاهشی که در رودخانه ها و توده های آبی مانند دریاچه ارومیه رخ می دهد که منجر به خشک شدن آنها به دلیل کمبود نهاده ها در بخش آب های سطحی شده است، اشاره کنیم.
وی میگوید: در بخش زیرزمینی سالانه حدود 4.4 میلیارد مترمکعب کسری مخزن در طول سی سال گذشته داشتهایم که این نیز نشان میدهد که عدم تعادل بین منابع و مصارف در حال حاضر اثرات منفی بر منابع آبی داشته است.
سخنگوی صنعت آب گفت: نکته حائز اهمیت این است که این اختلاف تفاوت چشمگیری با سایر اختلافات دارد. در سایر مناقشات با تولید منابع بیشتر جبران می کنیم، اما در مورد آب، منابع بیشتری تولید نمی کنیم، بنابراین باید در بخش مصرف کاهش پیدا کند.
اما آیا برنامه ای برای رفع این نارضایتی وجود دارد؟ در همین رابطه قاسم زاده سخنگوی صنعت آب در پاسخ به خبرنگار اقتصادی ای بی اس نیوز: وزارت نیرو موارد مختلفی را در این زمینه شناسایی کرده و با نهادهای مرتبط با این حوزه از جمله وزارت جهاد. و کشاورزی و وزارت صنایع، در قالب قوانین سالانه یا قوانینی که پیشرفت آنها را به مدت پنج سال دنبال می کند.
در ادامه این مسئول افزود: در راستای موضوعات مطرح شده می توان به حجم تحویل، مدیریت مشترکی که در حوزه آب های زیرزمینی شناسایی شده و نکات مختلف و برنامه هایی که می خواهد حوزه مصرف را کاهش دهد، اشاره کرد. به منظور حل آنها عدم تعادل
عیسی بذرزاده سخنگوی صنعت آب ماه گذشته با اشاره به برخی مفاد برنامه هفتم مربوط به وزارت نیرو گفت: طبق جدول شماره 7 ماده 37 برنامه هفتم جبران عدم تعادل آب به میزان 15 میلیارد مترمکعب بود. در پایان سال پنجم هدف گذاری شده است. این میزان طی 10 سال به 30 میلیارد می رسد که مطابق با سند امنیت غذایی و نقشه راه است و همه دستگاه های حاکمه بر افق جبران سطح آب در پایان برنامه پنج ساله توافق دارند.
در نهایت باید گفت که رفع عدم تعادل آب که دارای بند قانونی است نه تنها برای حفظ منابع طبیعی و محیط زیست ضروری است، بلکه به تامین امنیت غذایی، ارتقای کیفیت زندگی و توسعه پایدار کمک می کند. این مشکلی است که نیازمند همکاری بین المللی، برنامه ریزی دقیق و اطلاعات جامعه است.