بر اساس اعلام وزارت راه و شهرسازی، در ماده 58 این قانون نیز مقرر شده است که دولت موظف است تا پایان اجرای برنامه ششم توسعه، 2000 واگن و تجهیزات مربوطه را به خطوط ریلی شهری اضافه کند. قانون حداکثر استفاده از ظرفیت تولید و خدمات.
لکوموتیو اصلی برای جابجایی واگن های باری یا مسافری در خطوط اصلی یا خطوط صنعتی و تجاری و لوکوموتیو شنتینگ برای جابجایی واگن ها در ایستگاه ها، سازند قطار و … استفاده می شود.
آمارهای معاونت برنامه ریزی و مدیریت منابع وزارت راه و شهرسازی حاکی از پیشرفت 162 درصدی افزایش تعداد واگن های باری است. تعداد لکوموتیوهای اصلی و شنتینگ ناوگان ریلی کشور نیز پس از انقلاب اسلامی دو برابر شد و 131 درصد افزایش یافت و از 420 دستگاه به 72 دستگاه رسید.
به گزارش ای بی اس نیوز، صنعت ریلی کشور با قدمت صدساله سهم بسزایی در اقتصاد کلان و توسعه کشور دارد و توسعه آن با توجه به موقعیت ژئوپلیتیکی ایران و اتصال همسایگان شمالی به آب ها از جنوب، می تواند قدرت چانه زنی ایران را افزایش دهد. علاوه بر اقتصاد، این امر به روابط اقتصادی و سیاسی بینالمللی کمک میکند، زیرا از راهآهن به عنوان یک نسخه درمانی در دوران تحریم یاد میشود.
افزایش 162 درصدی واگن های باری بعد از انقلاب
بر اساس برنامه ششم توسعه و بر اساس قانون توسعه حمل و نقل عمومی و مدیریت مصرف سوخت مصوب 1385، سهم حمل و نقل ریلی باری باید حداقل 30 درصد و سهم حمل و نقل ریلی مسافر به حداقل 20 درصد برسد.
3 برابر طول خطوط راه آهن
سهم حمل و نقل ریلی در منابع حاصل از فروش نفت و گاز
توسعه خطوط ریلی اصلی کشور پس از انقلاب اسلامی با رشد 158 درصدی همراه بود و به 11798 کیلومتر رسید.
در مواد 24 و 25 سیاست های کلی برنامه ششم توسعه که در تیرماه 1393 توسط مقام معظم رهبری ابلاغ شد و در 80 ماده، اولویت بخش راه آهن در توسعه حمل و نقل و ایجاد مزیت رقابتی برای آن است. تاکید شده است و توسعه حمل و نقل ریلی بار با اولویت تجهیز شبکه و پایانه های باری و اتصال شبکه به مراکز عمده اقتصادی، تجاری و صنعتی، مبادی مهم ورودی و خروجی کشور و شبکه های ریلی منطقه ای و جهانی به ویژه کریدور شمال – جنوب با هدف توسعه صادرات و ترانزیت کالا.
نوسازی و تامین تجهیزات ریلی طی 44 سال گذشته با رشد چشمگیری همراه بوده است تا جایی که رستم قاسمی وزیر سابق راه و شهرسازی از خودکفایی کشور در تولید واگن خبر داد.
توسعه حمل و نقل ریلی در سیاست های کلی برنامه ششم توسعه
لازم به ذکر است شهریار افندی زاده سرپرست وزارت راه و شهرسازی پیش از این به وجود 15 هزار کیلومتر شبکه ریلی در کشور اشاره کرده بود و میزان تولید داخلی لکوموتیو در کشور را حدود 20 تا 40 دستگاه در سال اعلام کرده بود. و با توجه به اینکه نیاز کشور تا چهار سال است، در آینده حدود 900 دستگاه لکوموتیو برآورد می شود که علاوه بر تولید داخل، باید واردات نیز داشته باشیم.
تعداد واگن های باری کشور قبل از انقلاب اسلامی 12 هزار و 150 دستگاه بود که پس از انقلاب 3 برابر شد و به 31 هزار و 779 دستگاه رسید.
از سوی دیگر، بند الف ماده 57 قانون برنامه ششم دولت را مکلف کرده است تا یک درصد از منابع حاصل از فروش نفت و گاز را در قالب بودجه سالانه به وزارت راه و شهرسازی اختصاص دهد تا پروژه های حمل و نقل ریلی به عنوان اولویت در مناطق کمتر توسعه یافته اجرا می شود. موضوعی که البته به اعتقاد سیدمیاد صالحی مدیرعامل شرکت راه آهن تاکنون اجرایی نشده است.
به منظور آگاهی از دستاوردهای صنعت ریلی در حدود 44 سال پس از انقلاب اسلامی و پیشرفت های صورت گرفته، وضعیت خطوط ریلی و ناوگان ریلی از جمله لکوموتیوهای واگن باری را با هم مقایسه کردیم.
انتهای پیام
آمارهای دستیار برنامه ریزی و مدیریت منابع وزارت راه و شهرسازی حاکی از آن است که طول خطوط ریلی اصلی (تعداد خطوط ریلی که مستقیماً در امتداد خطوط دو ایستگاه قرار دارند) قبل از انقلاب معادل 4575 کیلومتر بوده است. این رقم اکنون با رشد 3 برابر شده به 11798 کیلومتر رسیده است.
امسال 107 خودروی سواری و چند دستگاهی جدید وارد ناوگان ریلی شد. همچنین 16 لکوموتیو جدید و 14 لوکوموتیو نوسازی شده به ناوگان ریلی اضافه شد.
به عبارت دیگر توسعه خطوط اصلی ریلی کشور پس از انقلاب اسلامی با افزایش 158 درصدی همراه بود.
آبان ماه امسال بر لزوم توسعه خطوط ریلی از سوی رهبر معظم انقلاب تاکید شد. وی با ابراز تأسف از کوتاهیهای دولتهای گذشته، گفت: بارها در دولتهای مختلف بر خطوط ریلی تاکید کردهام. در آن زمان بعد از رحلت امام (ره) کارهای راه آهن خوبی انجام شد. [ولی] بعد از آن کار درست انجام نشد و حالا [در این دولت] انشاالله کارهای خوبی انجام دهند. ما باید انشاءالله بتوانیم جایگاه خود را در این حوزه سفر و حمل و نقل پیدا کنیم.»
رستم قاسمی وزیر اسبق راه و شهرسازی از دریافت مجوز 20 میلیارد دلاری برای نوسازی حمل و نقل کشور و هدایت مذاکرات برای واردات لکوموتیو به کشور که می تواند تحول بخش حمل و نقل ریلی باشد، خبر داد.
بیانات رهبر معظم انقلاب درباره توسعه خطوط ریلی