07:30 – 25 جولای 1403
اخیرا بانک جهانی در گزارش سال 2024 خود تغییرات شاخص های کلان اقتصادی کشور را با تمرکز بر تنش های ژئوپلیتیکی در منطقه منتشر کرده است.
بر اساس گزارش بانک جهانی، اقتصاد ایران برای چهارمین سال متوالی با وجود ادامه تحریم های اقتصادی در حال رشد است. رشد واقعی تولید ناخالص داخلی در 9 ماهه سال 1391 (نسبت به مدت مشابه سال قبل) به دلیل رشد بخش نفت و خدمات 5 درصد بوده است و پیشبینی میشود رشد تولید ناخالص داخلی در دوره مذکور ایجاد شود. البته کاهش تقاضای جهانی، تحریم ها، کمبود انرژی، محدودیت نقدینگی، کاهش انباشت سرمایه و تنش های ژئوپلیتیکی چشم انداز رشد را تحت تاثیر قرار خواهد داد.
رشد اقتصاد ایران از 5 درصد گذشت
بانک جهانی در بخشی دیگر از گزارش خود رشد 3.2 درصدی اقتصاد ایران در سال 1403 را پیش بینی کرد و بر اساس تحلیل بانک جهانی، اقتصاد ایران در سال گذشته 5 درصد رشد کرد.
همچنین در ادامه این گزارش، روندهای اخیر در ایران حاکی از پیشرفت در کاهش فقر و بهبود نابرابری درآمدی ناشی از رشد فراگیر و پرداخت مزایای نقدی است. بین سالهای 1399 تا 1401، نرخ فقر بر اساس استاندارد درآمد روزانه 6.86 دلار با 7.4 درصد کاهش از 29.1 درصد به 21.9 درصد رسید.
کاهش 6.5 میلیون نفر از جمعیت فقیر ایران
کاهش فقر که دیروز احسان خاندوزی وزیر اقتصاد و دارایی با اشاره به آمار بانک جهانی بیان کرد: بر اساس گزارش بانک جهانی 6.5 میلیون نفر در ایران از خط فقر خارج شده اند که نتیجه تلاش دولت و حاکمیت علیرغم شرایط محاصره که اوضاع اقتصادی را به حدی رساند که چشم ها مانند بستنی نباشد. مسیر تحول دولت چهاردهم باید با قوت دنبال شود.
بر اساس پیش بینی های این نهاد بین المللی، تولید نفت ایران هم اکنون با افزایش 200 هزار بشکه ای نسبت به سال قبل به 3.2 میلیون بشکه در روز خواهد رسید. همچنین نرخ تورم ایران در سال 1402 هجری شمسی 40.7 درصد بوده است که انتظار بانک جهانی نیز همین است. این عدد در سال 1403 هجری قمری به 3/35 درصد کاهش می یابد.
اما چگونه می توان این آمارهای بانک جهانی را در گام اول به دست آورد؟ در همین رابطه کوروش آسایش کارشناس اقتصادی در گفت و گو با خبرنگار اقتصادی ای بی اس نیوز گفت: ابتدا باید توجه داشت که این محاسبات به نرخ واقعی ارز بستگی دارد و به منبع خاصی بستگی ندارد و نتیجه تجزیه و تحلیل منابع و پارامترهای زیادی است که پس از جمع آوری آنها دسته بندی می شوند.
این کارشناس اقتصادی همچنین با اشاره به برخی از آمارهای گزارش بانک جهانی خاطرنشان کرد: در چهار سال گذشته و با توجه به فعالیت هایی که در حوزه اقتصاد در کشور صورت گرفت، شاهد بودیم که برخی از شاخص های کلان اقتصادی با توجه به اقدامات انجام شده بهبود یافتند. در گزارش بانک جهانی به گونه ای بیان شده است که میله های رسیدن به اهداف از جمله رشد اقتصادی 8 درصدی را تعیین می کند.
وی افزود: طبق آمار بانک جهانی، اقتصاد ایران در سال گذشته 5 درصد رشد داشته است، اما مهم این است که رشد اقتصادی خوب است، اما پایداری این رشد چیزی است که می تواند کشور را به سمت توسعه سوق دهد. پایداری رشد اقتصادی که به عوامل مختلفی از جمله سرمایه گذاری، سیستم مالی باثبات، سیاست های اساسی اقتصاد کلان، پیشرفت در بازارهای مالی و … بستگی دارد، باید در این مسیر فعلی ادامه یابد.
حمایت از ادامه رشد اقتصادی پایدار در ایران
همچنین مصطفی صفری دیگر اقتصاددان در گفت و گو با خبرنگار اقتصادی ای بی اس نیوز، اظهار داشت: گزارش بانک جهانی در سال 2024 نشان می دهد که اقتصاد کشور با وجود تحریم های شدید مختلف و تشدید عدم اطمینان ژئوپلیتیکی به رشد اقتصادی پایدار رسیده است. شرایط بر اساس گزارش بانک جهانی اقتصاد ایران در سال گذشته 5 درصد رشد داشته است و با افزایش تولید، اشتغال، درآمد، سرمایه گذاری، بهره وری و … می توان رشد اقتصادی را افزایش داد. که حرکت رو به جلو خوب است.
وی افزود: در بخشی دیگر از گزارش به کاهش نرخ تورم اشاره شد و پیش بینی می شود این نرخ به روند نزولی خود ادامه دهد. کاهش نرخ تورم می تواند باعث افزایش سرمایه گذاری، کاهش هزینه های تولید، افزایش قدرت خرید و در نهایت بهبود رفاه عمومی شود، حال باید دید برنامه چهاردهم چیست و دولت در این زمینه خواهد بود.
وی گفت: در این گزارش همچنین به افزایش تولید نفت کشور اشاره شده است که بر افزایش سرمایه گذاری، افزایش صادرات، افزایش ارزش پول ملی، ایجاد فرصت های شغلی و … تاثیر دارد و اکنون انتظار می رود نفت کشور تولید افزایش خواهد یافت، بر هر چند عوامل مختلفی بر این موضوع تأثیر می گذارد.
در نهایت، بر اساس اعلام وزارت اقتصاد، در آخرین گزارش بانک جهانی، رشد اقتصادی ایران در چهار سال گذشته با دو واژه «پایدار» و «تابآور» و تغییر مسیر اقتصاد توصیف شده است. رشد از شرایط ناپایدار در دهه 1990 به شرایط باثبات و پایدار مورد تاکید قرار گرفته است. گزارش بانک جهانی تایید شد.
خبرنگار: کیمیا گولیبور