شکاف بین صنعت و دانشگاه، حتی اگر مختص جامعه ما نباشد و همه جوامع به نحوی با آن مبارزه کنند، یکی از ایرادات قدیمی تاریخ معاصر ماست و از این رو، دانشگاه بخشی از آن است. مسئولیت کمک به حل آن نیازهای صنعت بسیار دور است و صنعت از تکنولوژی امروز عقب مانده است.
به گزارش ای بی اس نیوز، توجه به این شکاف تاریخی از چشم مقام معظم رهبری محو نشد و ایشان در جلسه کارگران در 29 اردیبهشت 1401 به این موضوع پرداختند.
مقام معظم رهبری در دیدار با کارگران، سهم و جایگاه شرکت های دانش بنیان در ایجاد اشتغال برای فارغ التحصیلان را مورد تاکید قرار دادند و گفتند: یکی از مواردی که می تواند این فرصت های شغلی را احیا کند، (توسعه) کسب و کارهای دانش بنیان است. گفتیم امسال
منحصر به فرد کسب و کارهای دانش بنیان این است که بیکاری فارغ التحصیلان را از بین می برند. در آمار بیکاری که امروز به آن نگاه می کنیم، درصد بیکاری در بین فارغ التحصیلان دانشگاهی کشور بیشتر از همه اقشار است. خب این جوان زحمت کشید، درس خواند، دولت (هم) سرمایه گذاری کرد، پول داد، خرج کرد تا به اینجا رسید، حالا بیکار می آید بیرون! گاهی در این شهادتهای افرادی که پیش من میآیند، میبینم که مثلاً یک بار رفتهاند، خانوادهای را به چالش کشیدهاند – به مناسبت (تولد) نوزاد یا در مناسبتهای مختلف – پدر استاد است. دانشجوی رشته خاصی چیکار میکنه؟ مسافرت رفتن؛ یک بیکاری دیگر است.
اگر در رشته خاصی تحصیل می کند باید بتواند از آن استفاده کند. کسبوکارهای دانشبنیان پاسخ این خلأ را میدهند که برخی از آن گلایه دارند: «شما میگویید کسبوکار دانشبنیان وقتی دانشبنیاد شد، وابستگی آن به نیروی انسانی کاهش مییابد». خیر، می توان رابطه ای ایجاد کرد که اشتغال ایجاد کند. به همین دلیل است که تکرار می کنم، قبلاً گفته ام، تکرار می کنم. کسب و کارهای دانش بنیان باید توسعه یابند. البته بر اساس دانش به معنای واقعی کلمه. »
وی همچنین در بخشی دیگر از این دیدار بر لزوم ارتباط دانشگاه و صنعت تاکید کرد و گفت: نظام آموزشی ما با همه تاکیداتی که صورت گرفته است، همچنان بیشتر یک سیستم ذهنی است تا یک سیستم راحت و کاربردی. اغلب اینطور است. در حال حاضر، البته، کارگاه های آموزشی در برخی از بخش ها وجود دارد، (اما) نه همه جا و نه همیشه. البته تربیت ذهنی دانشجویان شاغل ضروری است، آنها باید دانش کسب کنند، اما این کافی نیست. در کنار کار ذهنی، کار عملی نیز باید آموزش داده شود. »
مقام معظم رهبری نیز در این سخنان، رسالت اصلی معاونت علمی ریاست جمهوری را ارتباط و همکاری دانشگاه و صنعت دانستند و گفتند: این همکاری دانشگاه و صنعت – که سال ها پیش با یکی از روسای جمهور هم صحبت کردیم. و در نهایت این معاونت علمی شروع کرد که وظیفه اصلی آن ارتباط دانشگاه با صنعت است. این بدان معناست که دانشجو باید از زمان دانشجویی با صنعت ارتباط برقرار کند – این برای صنعت خوب است و دانش جدید سرریز می شود، ابتکارات سرریز می شود، همچنین برای دانشگاه خوب است، زیرا این اعتبارات به دانشگاه می رسد، پول و درآمد یک دانشگاه را دارد. این باید انجام شود. همچنین همین آموزش و مهارت آموزی که فرمودند خیلی چیز خوبی است، یک امر ضروری است، باید رعایت شود; مهارت های کارگران باید افزایش یابد. کارگر باید بتواند کار خود را با شایستگی انجام دهد، ابتکار و نوآوری از خود نشان دهد، خوش سلیقه و کیفیت را افزایش دهد.
وقتی کیفیت بالا می رود طبیعتا ارزش کار در نظر مشتری و علاقه مندان و نیازمندان افزایش می یابد.»
انتهای پیام