جمعه , ۲ خرداد ۱۴۰۴

راه ها بسته است و بزرگترین نگرانی تخریب بناها و محوطه های باستانی است • رکنا

به گزارش خبرنگار ایلنا، در 24 ساعت گذشته حدود 300 میلی‌متر باران در بخش‌هایی از استان سیستان و بلوچستان بارید که بیش از 100 میلی‌متر بیشتر از میانگین بارش روزانه در بخش‌هایی از استان است. و آثار تاریخی، تپه‌ها و محوطه‌های باستانی جنوب سیستان بلوچستان در معرض تهدید جدی قرار دارند و احتمال می‌رود بخش زیادی از این بناها آسیب دیده و فروریخته باشد.

جنوب استان سیستان و بلوچستان یکی از تاریخی‌ترین بخش‌های این استان است و مکان‌های باستانی، آثار تاریخی و قلعه‌های بسیاری از دوران پیش از تاریخ تا دوران سیانی و اسلامی در این بخش از سیستان و بلوچستان شناسایی و ثبت شده است.

حجم سیل اکنون به حدی افزایش یافته که راه های ارتباطی صدها روستا در جنوب سیستان و بلوچستان را مسدود کرده و دسترسی به اماکن و آثار تاریخی را غیرممکن کرده است.

مجتبی سعادتیان (معاون میراث فرهنگی استان سیستان و بلوچستان) به گزارش رکنا به نقل از ایلنا، که چند روزی بود برای انتشار این گزارش به دنبال آمار تخریب ابنیه و اماکن تاریخی جنوب سیستان و بلوچستان بود: حجم سیلاب به حدی است که همچنان راه ها برای اعزام باز است. یگان حفاظت میراث فرهنگی استان سیستان و بلوچستان و اینکه کارشناسان میراث فرهنگی برای بررسی و برآورد خسارات وارده به بناها و محوطه های تاریخی این منطقه باز نبوده و نمی توانیم آمار دقیقی ارائه کنیم. به گزارش ایلنا، رویدادهای آثار تاریخی جنوب سیستان و بلوچستان.

وی گفت: یک هزار و 693 اثر تاریخی در فهرست آثار ملی استان سیستان و بلوچستان ثبت شده است که شامل محوطه های تاریخی و باستانی، تپه ها، قلعه ها و سنگ نگاره ها می شود و البته بیشتر این آثار در جنوب سیستان و جنوب سیستان واقع شده اند. بلوچستان».

مجتبی سعادتیان گفت: ما معتقدیم چون سنگ نگاره های تاریخی در مناطق صخره ای قرار دارند، خوشبختانه آسیب کمتری دیده اند.

معاون میراث فرهنگی استان سیستان و بلوچستان در پاسخ به این سوال که میراث فرهنگی این استان نگران تخریب کدام بناها و محوطه های تاریخی است، افزود: تمامی بناها از جمله قلعه بمپور که منسوب به آن هستند. دوره ساسانی و تپه های پیش از تاریخ این منطقه و البته بیشتر. از آن جمله می توان به قلعه های تاریخی متعدد در جنوب سیستان بلوچستان و همچنین بناهای تاریخی این منطقه اشاره کرد که بر اثر سیل در معرض تخریب قرار دارند.

وی خاطرنشان کرد: بیشتر بناها و قلعه های تاریخی استان سیستان بلوچستان از مصالح خشت و گل ساخته شده است که در برابر آسیب های ناشی از سیل و ناپایداری های جوی بسیار آسیب پذیر است. این آثار بخشی از میراث تاریخی هستند که باید در شرایط عادی به طور دائمی بازسازی و حفاظت شوند. این اقدام قبل از وقوع سیل نیز با اعتبارات استانی انجام شد. چون اعتبارات ملی هنوز محقق نشده است.

به گفته سعادتیان، آثار تاریخی استان سیستان و بلوچستان در برابر بلایای طبیعی و تغییرات اقلیمی به ویژه نزولات جوی بسیار آسیب پذیر هستند.

استان سیستان و بلوچستان یکی از استان های پهناور کشور است که آثار تاریخی بسیاری را در دل خود جای داده است. اما شرایط اقلیمی و تغییرات جوی آثار و پیامدهای بسیاری بر اماکن تاریخی سیستان و بلوچستان دارد.

چند سال پیش، زمانی که طوفان شدیدی بر فراز سیستان و بلوچستان شروع شد، دهانه غلامان که شامل سازه‌های معماری دفاعی از دوران هخامنشی و همچنین شهری باشکوه از دوران هخامنشی بود، از زیر شن‌ها بیرون آمد. جاده هخامنشی فهرج دقیقاً به دلیل بادهای سیستان به مدت 120 روز از زیر شن های روان بیرون آمده است.

اما بارش شدید باران و سیل در سیستان و بلوچستان مهم‌ترین بلایایی است که بر اماکن تاریخی و بناهای خشتی این استان وارد شده است. سیل علاوه بر اینکه می تواند ذخایر فرهنگی و اشیای باستانی را از اماکن تاریخی و فرهنگی سیستان بلوچستان بشوید و لایه های تاریخی و باستانی را واژگون کند، می تواند باعث ریزش بناهای خشتی و آثار معماری و همچنین بسیاری از قلعه های سیستان و بلوچستان شود. . که قدمت همه آنها به قرن ها و هزاره ها می رسد، با خشت و گل ساخته شده اند.



رکنا نیوز

اخبار خبرگزاری رکنا

درباره محمدصادق مجدی

پیشنهاد ما به شما

تولید کننده میز تحریر و میز کامپیوتر چوبی

تولید کننده میز تحریر و میز کامپیوتر چوبی

میز تحریر چوبی و میز کامپیوتر چوبی؛ قلب تپنده هر فضای کاری و آموزشی در …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *