به منظور بهبود عمر مفید لاستیک های تولید شده در کشور، محققان دانشگاهی مطالعاتی را در زمینه کاربرد نانوذرات در آن انجام داده اند.
به گزارش ای بی اس نیوز، بهبود آب گریزی و تحمل روغن لاستیک نیتریل پخته شده (NBR) با استفاده از نانوذرات اصلاح شده، به منظور افزایش ظرفیت جذب مواد نفتی، عنوان پروژه ای است که رضا قمرپور در قالب پایان نامه دکتری زیر نظر استاد دانشگاه تهران انجام داد. مسعود جمشیدی.
وی در این خصوص توضیح داد: همزمان با افزایش تولید و مصرف فرآورده های نفتی در دنیا، کنترل و درمان آلودگی های نفتی نیز افزایش یافته است. جابجایی فرآورده های نفتی از میدان نفتی به مقصد شامل 10 تا 15 مرحله جابجایی مانند حمل و نقل با تانکر، خطوط لوله، راه آهن و تانکر است.
وی پاکسازی نفتی سواحل را یکی از پرهزینه ترین فرآیندهای پاکسازی آلودگی نفتی عنوان کرد و یادآور شد: طبق تحقیقات انجام شده 20 درصد آلودگی نفتی در آب دریا مربوط به حوزه حمل و نقل است که شامل نفتکش ها، کشتی های باری و سکوها می شود. شناورها در عین حال نشت نفت به آب منجر به از بین رفتن گونه های جانوری و آسیب جدی به محیط زیست می شود. از این رو امروزه آلودگی نفتی دریا به عنوان یکی از معضلات بین المللی مطرح است که روش حل آنها مورد نیاز است.
مجری طرح خاطرنشان کرد: این مشکل در ایران نیز بسیار جدی است و با توجه به نفت خیز بودن کشور و احتمال آلودگی نفتی در آب در هنگام کشتیرانی و استخراج، لازم است راه حل اقتصادی و فنی برای این موضوع ایجاد شود. هر چه سریعتر این آلودگی را از بین ببرید.
وی افزود: یکی از راه های رایج برای حل این مشکل استفاده از پلیمرها به عنوان جاذب نشت نفت در آب است. تحقیقات نشان داده است که پلاستیک ها در جذب روغن ریخته شده در آب کارایی قابل قبولی دارند. با این حال، هزینه بالای جمع آوری لکه های روغن ایجاب می کند که ماده جاذب حداکثر کارایی و دوام کافی برای انجام چندین بار این فرآیند را داشته باشد. از این رو از پلاستیک های مختلفی برای این منظور استفاده شد و با ایجاد ساختار فومی قابلیت جذب آن ها افزایش یافت.
این محقق می افزاید: در همین راستا و در این تحقیق، هدف ارتقای ظرفیت جذب مواد نفتی در لاستیک نیتریل (NBR) با استفاده از اصلاح سطح یا اصلاح جرم است. این فرآیند توسط یک لاستیک نیتریل فوق آبگریز و فوق العاده روغن دوست انجام می شود.
به گزارش ستاد نانو، وی افزود: استفاده از لاستیک NBR ولکانیزه به عنوان جاذب روغن، ایجاد ورق لاستیکی NBR به جای پودر، اصلاح سطح لاستیک و استفاده از نانوذرات و نانوذرات اصلاح شده سطحی برای بهبود خواص دفع آب و روغن. دوستی از جمله فعالیت هایی است که برای اولین بار در ایران در این زمینه انجام شد.
انتهای پیام