راه اندازی صندوق تثبیت ارز / طرح ریالی فراساحلی برای استفاده در بازارهای افغانستان و عراق
رئیس بانک مرکزی با اشاره به برخی برنامه های بانک برای مدیریت بازار ارز گفت: باید بتوانیم از ابزارهای مختلف بازار از جمله سوآپ در مرکز ارز استفاده کنیم. البته در این بین به زودی صندوق تثبیت ارز راه اندازی می شود و در حال حاضر در حال تدوین آیین نامه آن هستیم تا در مواقع بحران منابع لازم را داشته باشیم و از روش های مختلف برای ایجاد ثبات در بازار ارز در کشور استفاده کنیم.
به گزارش ای بی اس نیوز، محمدرضا فرزین در نشست ماهانه خود با جمعی از اقتصاددانان با اشاره به نامگذاری سال جدید تحت عنوان “کنترل تورم و رشد تولید” اعلام کرد: تحقق این دو شرط بسیار دشوار است. در حوزه اقتصاد؛ بنابراین سیاست ها باید به گونه ای باشد که ضمن مهار تورم، منابع مورد نیاز رشد اقتصادی و تولید را نیز تامین کند. بر این اساس از ابتدای سال جاری در بانک مرکزی بسته ای برای تحقق این امر طراحی کردیم و در این بسته تمرکز اصلی ما سیاست های پولی، مالی، ارزی و تجاری است.
وی ادامه داد: اگر به دنبال کاهش نرخ تورم و هدایت آن نرخ به کانال های زیر 40 درصد هستیم، یکی از مهم ترین متغیرها در این زمینه نرخ ارز است. البته نرخ ارز به شدت تحت تاثیر انتظارات ما، دیپلماسی اقتصادی و منابع ارزی خارج از کشور است. بنابراین ما باید مجموعه ای از سیاست ها را انجام دهیم که بخشی از دولت و حکومت است. تا بتوانیم همزمان انتظارات تورمی و نرخ تورم را کاهش دهیم. البته باید یادآوری کنم که کاهش نرخ تورم کار سختی است، زیرا چهار سال است که تورم بالای 40 درصد داریم.
رئیس کل بانک مرکزی در خصوص بسته طراحی شده گفت: بسته سیاستی مذکور بسته ای جامع در زمینه های مختلف است و تقریباً برای همه دستگاه ها وظایفی تعریف شده است. مثلاً برای وزارت امور خارجه تکلیفی در نظر گرفتیم چون معتقدیم نقش آن در حوزه ارز مهم است.
فرزین اضافه کرد: البته این اراده در داخل دولت نیز ایجاد شده است و رئیس جمهور شخصا جلسات مختلفی برگزار می کند و این موضوع را پیگیری می کند.
رئیس کل بانک مرکزی با بیان اینکه در حوزه سیاست های ارزی همواره تمرکز بر مرکز مبادلات پول و طلا است، تصریح کرد: به دنبال این هستیم که از ابزارهای مختلف برای آرامش بخشیدن به بازار ارز استفاده کنیم و بنابراین بتوانیم بتواند نیازهای ارزی کشور را تامین کند. از ابتدای سال کمیته ای تشکیل داده و برآورد دقیقی از منابع و مصارف ارزی انجام داده ایم و بر این اساس اصرار داریم که سفارش و تخصیص ارز در بانک مرکزی انجام شود.
وی خاطرنشان کرد: معتقدم تنها با نرخ نمی توان ارز را کنترل کرد، بلکه از نظر سیاست های کمی، تنظیم و کنترل بازارهای مختلف باید به این موضوع پرداخت و بازیگران مختلف بازار ارز را رصد کرد.
رئیس کل بانک مرکزی درباره دیگر برنامه های بانک برای مدیریت بازار ارز گفت: باید بتوانیم از ابزارهای مختلف بازار در مرکز مبادلات ارزی از جمله آتی و سوآپ استفاده کنیم. البته در این بین به زودی صندوق تثبیت ارز راه اندازی می شود و در حال حاضر در حال تدوین آیین نامه آن هستیم تا در مواقع بحران منابع لازم را داشته باشیم و از روش های مختلف برای ایجاد ثبات در بازار ارز در کشور استفاده کنیم.
علاوه بر این، به گفته رئیس بانک مرکزی، طرحی برای ارزهای خارجی برای بازارهای افغانستان و عراق در دست بررسی است.
فعالان بازار ارز باید تابع مقررات پولی کشور باشند
رئیس شورای ارز و اعتبار گفت: فعالان بازار ارز باید تابع مقررات پولی کشور باشند. وی خاطرنشان کرد: در بازار ارز صادرکننده، واردکننده، شرکت های مختلف و صرافی وجود دارد که همگی باید تابع مقررات پولی کشور باشند. زیرا اگر مقررات را اعمال نکنیم و نظارت لازم را نداشته باشیم نمی توانیم بازار را کنترل کنیم. به همین دلیل فعالیتهای گستردهای در این زمینه انجام دادهایم تا بتوانیم نهادهای مختلف را تنظیم کنیم و مقررات مختلف را اداره کنیم و نظارت کافی بر آنها اعمال کنیم. به منظور حصول تمرکز کافی بر تمامی منابع پولی کشور. از این منظر بسیاری از کنترل بازار ارز به مدیریت آن مربوط می شود، بنابراین ما این مسائل را از سمت عرضه دنبال می کنیم و خوشبختانه دولت نیز همکاری لازم را دارد. بر این اساس سیستم مدیریتی ما هم در مدیریت ارزهای ملی و هم در مدیریت ارزهای خارجی پیشرفت زیادی داشته است.
وی ادامه داد: در حوزه مصارف ارزی در شرایط فعلی تحریم ارزی سخت است اما از نظرات و پیشنهادات کارشناسی در این زمینه استقبال می کنیم.
بر اساس اعلام بانک مرکزی، فرزین درباره ارز ۲۸۵۰۰ تومانی و تفاوت آن با ارز ۴۲۰۰ تومانی گفت: ارز ۲۸۵۰۰ تومانی از جایی که نفت فروخته میشود میآید نه ارز صادرکنندگان و کاملا با ارز صادرکنندگان متفاوت است. ارز 4200 تومان. وقتی ارز 4200 تومانی را قطع کردیم، اقلام اساسی با قیمت 4200 تومان عرضه شد و همزمان شوک های غذایی ناشی از حذف ارز ترجیحی (4200 تومان) که مصادف با جنگ اوکراین و افزایش او بود. قیمت مواد غذایی منجر به افزایش قیمت مواد غذایی در کشور ما شده است. به همین دلیل این بار روی 28500 ارز نفتی متوقف شدیم.
وی افزود: البته بارها به این نکته اشاره کرده ام که ارز 28500 تومانی با 4200 تومان متفاوت است. یعنی ارزی به نام 4200 تومان نبود اما در آن زمان دولت 15 هزار تومان خرید و به بانک مرکزی گفت 4200 تومان بده و مابه التفاوت پایه پولی را افزایش داد. اما ما 28200 می خریم و 28500 می فروشیم بنابراین پایه پولی افزایش نمی یابد. در هر صورت اگر بتوانیم ارز را در یک محدوده ثابت نگه داریم، می توان به بهبود انتظارات جامعه امیدوار بود.
رفع نارضایتی بانک ها هدف اصلی سیاست های پولی در سال جاری است
رئیس کل بانک مرکزی مشکل اصلی نظام بانکی را عدم تعادل دانست و گفت: این مشکل به عدم تعادل بین دولت و بانک ها مربوط می شود. این بدان معناست که دولت نارضایتی و هزینه های خود را به بانک ها منتقل می کند. درست مانند اتفاقی که برای بانک های دولتی در سمت دولت می افتد و هزینه های آن را به آنها واریز می کند.
وی یادآور شد: البته برخی از بانک های ما سال هاست که از تعادل خارج شده اند و البته امکان ادامه فعالیت بانک ها وجود ندارد. بنابراین امسال در حوزه سیاست پولی ابتدا بر حل عدم تعادل بانکی تمرکز کردیم. زیرا معتقدیم اگر بانکی نتواند نارضایتی خود را در قالب برنامه اصلاح بانک مرکزی برطرف کند، گام بعدی آن حل و فصل است.
رئیس شورای پول و اعتبار با اشاره به طرح اصلاح بانک مرکزی گفت: به هر کدام از بانک ها طرح های اصلاحی داده ایم و برای آنها جدول زمانی تعیین کرده ایم. البته همانطور که بارها اشاره کرده ام بخشی از اقدامات اصلاحی مربوط به مجامع بانک و سهامداران نیز می شود. در هر صورت امیدواریم با حاکمیت انضباط پولی در کشور از نارضایتی ها کاسته شود.
رئیس شورای پول و اعتبار، تمرکز حساب های بنگاه های دولتی در بانک مرکزی را یکی از دلایل تشدید نارضایتی بانک ها برشمرد و گفت: در حال حاضر حدود 280 فقره وام تجمیع شده که به دلیل تمرکز حساب های بانک مرکزی است. بنگاههای دولتی در بانک مرکزی که گردش پول را در بانکها کاهش دادند، ناهماهنگی خود را افزایش دادند. البته دلایل نارضایتی در شبکه بانکی متنوع است و هر کدام از این موارد را به صورت جداگانه و به صورت شفاف در قالب مصاحبه کتبی دنبال می کنیم.
رئیس کل بانک مرکزی در پایان افزود: در حوزه رشد تولید نیز علاقه مند به استفاده از مشاوره و پیشنهادات کارشناسی هستیم و معتقدیم برای طرح های ملی نیاز به تامین مالی و سرمایه گذاری داخلی و خارجی است.
باید بگویم؛ در این نشست اقتصاددانان نظرات خود را در خصوص الزامات دستیابی به شرایط باثبات اقتصادی، اثرات کاهش رشد نقدینگی بر تورم، نحوه کنترل نرخ تورم با توجه به شرایط و ظرفیت های تولیدی کشور و اجرای دقیق مصوبات ارائه کردند. سیاست های پولی و پولی برای تضمین ثبات بازار پول و کاهش عدم تعادل شبکه بانکی، استفاده از ظرفیت های بخش خصوصی در اجرای پروژه های ملی، استفاده از فناوری های نوین مالی در مبادلات مالی بین سایر کشورها، افزایش تعاملات منطقه ای برای بهبود وضعیت کشور. شرایط اقتصادی، نحوه نظارت بر شبکه بانکی، کنترل، ترازنامه مشخص، نرخ سود بانکی و راهکارهایی برای کاهش نرخ ارز پرداخت کردند.
از جمله اقتصاددانان حاضر در این نشست می توان به اکبر کمیجانی، احمد مجتهدی، عباس عرب مزار، احمدرضا جلالی نائینی، مرتضی عزتی، وحید شقاقی شهری، ابراهیم التجایی، علی سعدوندی، حمید نوبهار، طهماسب مظاهری، ابوالفضل نجار الرضا زاده، خبانی، آلبرت بغزیان، محمدرضا فلاح و کامران ندری ذکر کردند.
انتهای پیام