اخبار اقتصادی روز

راهکاری برای کاهش شکایات اصناف در خصوص اخذ کارمزد تراکنش های کارتخوان



رئیس خانه اصناف ایران از چهار موضوع اصلی بخشنامه بانک مرکزی در خصوص اخذ کارمزد تراکنش از کارتخوان های صنفی خبر داد و ضمن مخالفت با این بخشنامه، راه اندازی بانک اصناف را راهکاری برای رفع گلایه اصناف این بخشنامه دانست.

به گزارش ای بی اس نیوز، میزان کارمزد ریالی و بانکداری الکترونیکی در تاریخ 14 اردیبهشت 1402 توسط هیات مدیره بانک مرکزی تعدیل شد و برخی موارد نیز مشمول تعیین و تعریف کارمزد جدید شد. به این ترتیب (طبق ردیف 28 جدول پیوست شماره 2 بخشنامه مذکور)، از تاریخ 13 تیر 1402 از صاحب کارتخوان (اتحادیه) به ازای هر تراکنش مبلغ 1200 ریال در هنگام خرید تا سقف 6 میلیون ریال دستگاه کارتخوان و برای تراکنش های بالای 6 میلیون ریال، مبلغ 2000 ریال، مبلغ 2000 ریال، مبلغ 200000 ریال از صاحب کارتخوان (اتحادیه) دریافت می شود. . اما به گفته رئیس اتاق صنایع دستی ایران، اجرای این مصوبه چندین مشکل اساسی دارد که اساس آن را زیر سوال می برد.

حسین طاهرمحمدی چهار مشکل این بخشنامه را برشمرد و گفت: اولین ایراد این است که بر اساس مواد (2) و (3) قانون بهبود مستمر محیط کسب و کار مصوب 16 بهمن 1390، دستگاه های اجرایی موظفند در هنگام تدوین یا اصلاح آیین نامه ها و آیین نامه ها، بخشنامه های اجرایی از مشاوره سازمان های اقتصادی ذیربط بهره مند شوند. اما بانک مرکزی تصمیم به اخذ کارمزد به صورت یک طرفه و بدون استعلام از اتاق اصناف گرفته است و این اقدام آشکارا مغایر با روح و روان قانون مذکور است.

اخذ مالیات های پنهان از اصناف

وی افزود: مشکل دوم اخذ مالیات های پنهان از اصناف است. توضیح این که در نگاه اول ممکن است کارمزد تراکنش های کارت خوان ناچیز به نظر برسد، اما کل مبلغی که در طول یک سال از برخی سندیکاها بسته به نوع فعالیت آنها دریافت می شود، قابل توجه است و این مبالغ به اکثر خرده فروشی ها (که شامل بخش بزرگی از واحدهای صافی در سراسر کشور است) تحمیل می شود.

به گفته طاهرمحمدی توجه به این نکته کافی است در شرایط کنونی که اصناف کشور با فشار اقتصادی و کاهش درآمد دست و پنجه نرم می کنند و علاوه بر آن مجبور به پرداخت انواع هزینه های قانونی از جمله مالیات، عوارض شهرداری، تامین اجتماعی و… هستند.

فرمول مبتنی بر عدد به جای فرمول مبتنی بر مقدار

وی ادامه داد: موضوع سوم این است که فرمول تاییدیه فوق ناعادلانه است زیرا عمده فشار بر دوش اصناف با رقم فروش بالا اما مبالغ فروش پایین وارد می شود.

خدمات یک طرفه از سندیکاها به بانک ها

طاهیرمحمدی تصریح کرد: عیب چهارم این است که بانک ها و شرکت های PSP هیچ گونه خدمات و امتیازی به اتحادیه ها ارائه نمی دهند. با این حال، سندیکاها دو پیامد مهم برای بانک‌ها دارند: اول، حتی قبل از اعمال کارمزد بر تراکنش‌های کارت‌خوان، شرکت‌های پشتیبان از استفاده از پول راکد کارت‌خوان‌ها (حتی برای چند ساعت) سود زیادی به‌دست می‌آوردند. به همین دلیل است که اگر واحد تجاری بسیاری از معاملات را از طریق دستگاه کارتخوان خود انجام نمی داد، شرکت عرضه کننده دستگاه کارتخوان را پس می گرفت.

وی افزود: دوم اینکه با مصوبه بانک مرکزی و اعمال کارمزد برای تراکنش های کارتخوان، شرکت های PSP علاوه بر سود بردن از رکود ارزی، اکنون از کارمزد نیز بهره مند می شوند. از سوی دیگر، باید تعجب کرد که بانک ها و شرکت های PSP چه مزایا و مزایایی را به اتحادیه ها و شرکت ها ارائه می دهند؟!

دو پیامد منفی و راهکار برای کاهش شکایات صنفی

طاهیرمحمدی در ادامه پیامدهای این تصمیم را برجسته کرد و گفت: اخذ کارمزد تراکنش ها از دستگاه های کارتخوان و پرداخت آن به شرکت های عرضه کننده دو نتیجه احتمالی را در پی خواهد داشت: در حالت اول ممکن است اتحادیه ها مبالغ فوق را به قیمت کالا یا خدمات اضافه کنند که در نهایت به عهده آحاد جامعه خواهد بود.

وی افزود: در حالت دوم معاملاتی که افزایش قیمت نداشته باشند باید هزینه ها را از جیب خود بپردازند که به عنوان مثال (البته با توجه به نوع کسب و کار) برای یک واحد تجاری که روزانه 100 تراکنش کمتر از 6 میلیون ریال انجام می دهد، حدود 5 میلیون تومان در سال خواهد بود. مثال بالا نشان می دهد که قربانیان حقوق صنفی و برنده اصلی شرکت های عرضه کننده دستگاه کارتخوان هستند. همچنین به دلیل اینکه بخش زیادی از این مبالغ همواره نزد بانک ها ثابت می ماند، سود قابل توجهی از سوی شبکه بانکی حاصل می شود. طاهرمحمدی با توجه به این توضیحات در پاسخ به سوالی درباره رفع مشکل و کاهش گلایه های صنفی گفت: اگر قرار است کارمزد تراکنش های کارتخوان از سوی اتحادیه به شرکت ها و بانک های PSP پرداخت شود، چرا سود این هزینه ها نصیب خود اصناف نمی شود؟ به همین دلیل است که خانه اصناف ایران معتقد به تشکیل بانک اصناف و تامین نیازهای مالی و اقتصادی جامعه اصناف از منابع تامین شده توسط خود اصناف است.

انتهای پیام

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *