راهکارهایی برای رفع چالش های حقوقی شرکت های هلدینگ در ایران
شرکت های هلدینگ در صورت اعمال صحیح اصول سرمایه گذاری و برخورداری از حمایت های قانونی لازم می توانند نقش موثری در بهبود بازار سرمایه داشته باشند. محققان کشور ضمن بررسی چالش های پیش روی این شرکت ها، راهکارهایی را برای غلبه بر چالش ها برای این شرکت ها ارائه کرده اند.
به گزارش ای بی اس نیوز، اطلاعات بازار سرمایه مهمترین نقش را در سرمایه گذاری ایفا می کند و سرمایه گذاری موفق مستلزم کسب و تجزیه و تحلیل کلیه اطلاعات مربوط به شرکتهایی است که اوراق بهادار آنها را در اختیار دارند. نوسان قیمت ها در بازار سرمایه به این نوع سرمایه گذاری شخصیتی پر ریسک بخشید. شرکت های سبدگردان با اطلاعات بازار سهام و ابزارهای تخصصی به ارزیابی سطح ریسک سهام در بازار و با اختیارات سبدگردانی بر اساس تحمل ریسک و ریسک گریزی سرمایه گذار مذکور در قرارداد، به جای خرید یک نوع سهم، می پردازند. او سهام مختلف را می خرد و سبد سهام تشکیل می دهد و با ایجاد تعادل بین سود و زیان احتمالی در سهام، ریسک سرمایه گذار را به حداقل می رساند و سود را به حداکثر می رساند.
به گفته محققان، از سوی دیگر شرکت سبدگردان با هدف کسب سود برای سرمایه گذار و داشتن تخصص از ایجاد قیمت های کاذب و حباب جلوگیری می کند که نتیجه آن شفافیت و ثبات قیمت سهام در بازار است. . اما با در نظر گرفتن تمامی این مزایا، سرمایه گذار در صورتی که اقدام وی در چارچوب قانونی و قابل اتکا انجام شود، سرمایه خود را با آرامش کامل به سبد مدیر می رساند. در ایران در پایان سال 1400، 56 شرکت سبدگردانی موفق به اخذ مجوز از سازمان بورس شده اند و تعداد زیادی نیز منتظر دریافت مجوز سبدگردانی هستند. ضرورت شفافیت در بازار سرمایه و همچنین حرکت رو به رشد هلدینگ ها ایجاب می کند که بسته به نیاز روز و وظایف جدیدی که این شرکت ها می توانند انجام دهند، بازنگری در قوانین و دستورالعمل های فعالیت های هلدینگ صورت گیرد. این نوع کسبوکارها چالشهای پیش روی خود را کاهش داده و منجر به افزایش بهرهوری و به دنبال آن رضایت و اعتماد ذینفعان میشود.
در پژوهشی که توسط محققان دانشگاه یزد در این خصوص انجام شد، تلاش شد چالش های حقوقی شرکت های سبدگردان در ایران بررسی و تحلیل شود.
آنها این پژوهش را به روش توصیفی- تحلیلی و با استفاده از منابع کتابخانه ای و نظرخواهی از مسئولان و فعالان بازار انجام دادند.
یافته های این تحقیق حاکی از آن است که تغییر دستورالعمل ها و قوانین حداقل سرمایه و نیروی کار اپراتورهای سبد، تغییر نگرش سرمایه گذاران از کوتاه مدت به بلندمدت با اعطای شرایط مجوزهای بلندمدت به فعالان سبد، معافیت های مالیاتی متغییر اپراتور سبد. کارمزدها، رسیدگی به مسائل زیربنایی مرتبط با هسته معاملات و به منظور تسریع در فرآیند خرید و فروش و شفافیت معاملات برای سرمایه گذاران، لزوم تسریع در صدور مجوزهای لازم برای تشکیل وجوه توسط مدیران سبدگردان و همچنین از آنجا که بازنگری دستورالعمل تشکیل و فعالیت سبدگردان باید مورد توجه قانونگذار و سایر دستگاه های دخیل در سبدگردانی قرار گیرد.
جمال برزگری خانقاه، دانشیار و محقق دانشکده اقتصاد، مدیریت و حسابداری دانشگاه یزد و همکارانش به عنوان مجریان این پژوهش میگویند: مورد توجه ویژه متولیان امر قرار گیرد. زیرا شرایط بازار سرمایه از سال 2019 نشان داده است که در نظر گرفتن چنین تضمینی برای سرمایه گذار به هیچ وجه منطقی و عقلانی نیست. بنابراین، صرف نظر از اینکه برخی هلدینگ ها برای جذب مشتری اقدام به پذیره نویسی چنین مواردی می کنند، به نظر می رسد سازمان بورس به عنوان نهاد ناظر باید هلدینگ ها را ملزم به ذکر این موضوع در قراردادهای منعقده کند.
آنها افزودند: در نهایت باید تاکید کرد که ممکن است به دلایلی از جمله امکان نظارت عمیقتر بر نیازها، خواستهها و ابزارهای لازم برای این موسسات مالی، تشکیل یک مرکز مستقل برای مدیران سبد کالا امکانپذیر باشد. به عنوان دانش بالای افرادی که در این مرکز گرد هم می آیند، به منظور مدیریت تعارض مفید بوده و به حل چالش های مطرح شده کمک می کند.
این یافته ها به صورت مقاله علمی پژوهشی در فصلنامه «مطالعات حقوق خصوصی» وابسته به دانشگاه تهران منتشر شده است.
انتهای پیام