دو پروژه بزرگ راه آهن در کشور تامین مالی شد
10:16 – 14 جولای 1403
به گزارش خبرنگار اقتصادی باشگاه خبرنگاران، دولت در تلاش است تا تمامی پروژه های نیمه تمام به ویژه در حوزه راه آهن را تکمیل کند که برای تکمیل این پروژه ها نیاز به اعتبار دارد، با توجه به اینکه بخش بزرگی از پنج پروژه غول پیکر ریلی پیش بینی شده است. در سال جاری به بهره برداری برسد و برای تکمیل این پروژه ها تلاش های زیادی لازم است و در نهایت بنا به درخواست وزارت راه و شهرسازی با تامین اعتبار و در نهایت لیدر موافقت شد. اجرای دو پروژه راه آهن کرمانشاه – خسروی و مبارکه – شهرکرد تصویب شد.
بر اساس این گزارش، مهرداد بذرباش وزیر راه و شهرسازی از تصویب دو پروژه مهم ریلی کشور به عنوان پروژه های مشروط به تایید رهبر معظم انقلاب اسلامی خبر داد.
بذرباش گفت: با پیگیری های مستمر چندین ماهه وزارت راه و شهرسازی، دو پروژه مهم ریلی کشور به پروژه های مشروط به تایید رهبر انقلاب اضافه شده است و یک جهش بزرگی که در فرآیند اجرای آنها حاصل شده است.
وی تصریح کرد: یکی از این پروژه ها پروژه راهبردی راه آهن کرمانشاه – خسروی است که شبکه ریلی ایران را به عراق متصل می کند و مسیر ترانزیتی کشور را در قالب کمربندی جاده ای ایران تکمیل می کند.
به گفته وزیر راه و شهرسازی، این پروژه ریلی به طول 263 کیلومتر حدود 40 درصد پیشرفت مصالح را داشته است و با تزریق 30 متری در اسرع وقت و در مدت سه سال به اتمام می رسد. تن پول نقد از منابع رهبر معظم انقلاب استفاده خواهد شد.
وی ادامه داد: پروژه مهم دیگری نیز وجود دارد که خط آهن اصفهان (مبارکه) به شهرکرد است که ضریب تکمیل مصالح به 70 درصد رسیده و طی یک سال آینده با صرف هزینه تکمیل و بهره برداری می شود. از حدود چهارصد هزار منابع نقدی.
بزارباش تصریح کرد: از این طریق یک پایتخت مهم منطقه ای کشور (شهرکرد) به شبکه ریلی متصل می شود و کارخانه های فولاد و سایر منابع بارگیری در این مسیر می توانند از این خط ریلی استفاده کنند و همچنین بخشی از منابع را ذخیره کنند.
همچنین پیش از این مدت، میعاد صالحی مدیرعامل شرکت راه آهن در خصوص تکلیف رهبری برای تامین مالی پروژه ها گفت: در دو سال و نیم گذشته با حمایت رئیس جمهور محترم و وزیر راه و شهرسازی و با دستور رهبر معظم انقلاب، مسیری برای تامین مالی صنعت ریلی از طریق تسویه نفت طی شد که خوشبختانه به نتیجه رسیده است.
وی با اشاره به اینکه اولین محموله نفت در اسفندماه سال گذشته فروخته شد و پول آن به کشور برگشت، تصریح کرد: با ادامه فروش نفت، تزریق نقدینگی به صنعت ریلی تقویت می شود. به گفته صالحی، این بودجه بالغ بر 10 میلیارد دلار است که با تامین و تخصیص آن انقلابی در صنعت ریلی کشور ایجاد خواهد کرد.
مدیرعامل راه آهن با بیان اینکه 500 میلیون دلار از این منابع برای خرید قطعات یدکی و بازسازی لکوموتیوهای متوقف شده اختصاص می یابد، تصریح کرد: 500 میلیون دلار نیز برای خرید لکوموتیوهای داخلی اختصاص داده ایم.
صالحی تصریح کرد: بخش خصوصی نیز باید سرمایه گذاری لازم را برای خرید لکوموتیو انجام دهد و شرکت راه آهن از سرمایه گذاری بخش خصوصی در این زمینه حمایت کامل می کند.
بر اساس این گزارش، با تامین مالی این دو پروژه غول پیکر ریلی، شاهد تکمیل بخش بزرگی از پروژه های ناتمام حوزه ریلی خواهیم بود.
خبرنگار: کبری عزیزم