در گفتگو با آنا اشاره شد:
این تحلیلگر اقتصادی گفت: در دوره جدید بانک مرکزی ابزارهای مورد نیاز برای کنترل قیمت ها در بازار ارز و دلایل مخالف انتظارات تورمی در اقتصاد تا حدودی شناسایی شده است و از سوی دیگر آزادسازی منابع ارزی خارج از کشور یکی از عواملی بود که به دولت کمک کرد و بودجه را بازتر گذاشت تا دولت پایه پولی را اصلاح نکند و از بانک مرکزی استقراض نکند.
به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری علم و فناوری آنا، قیمت دلار بیش از یک ماه است که روندی خنثی اما نگران کننده دارد و ممکن است سیاست گذار با پودر کردن ارز این محدوده را برای دلار به طور موقت حفظ کرده باشد. البته هفته گذشته قیمت دلار بدون بازدهی نسبت به هفته پایانی آذرماه کار خود را به پایان رساند و شرایطی فراهم شد تا دلار همچنان در کانال 50 هزار تومان قرار گیرد.
با توجه به آرامش نسبتاً آرام این روزهای بازار ارز، نوسانات جدی اقتصادی در بین مردم و تجار پیش بینی نمی شود، اما فعالان اقتصادی و کارشناسان این حوزه پیش بینی ادامه این وضعیت را سخت می دانند. امروز دقیقا زمانی که نرخ ارز با نوسانات جزئی فضای آرامی به بازار داده است، بحث تثبیت و شناور شدن ارز از سوی برخی مسئولان و کارشناسان مطرح شده است.
دلایل عدم اجرای تثبیت نرخ ارز
به گفته کارشناسان، کارکرد اصلی پول، تقاضا برای کالاها یا خدماتی است که در خارج از کشور وجود دارد و پول ارزان با قیمت خوب و مناسب به معنای افزایش تقاضا، یعنی واردات کالاهایی است که به خارج از کشور تولید و به کشور وارد می شود. کشوری که البته در برخی موارد ضروری و در برخی موارد در کوتاه مدت شیرین و جذاب است. در عین حال برخی کارشناسان تا حدود زیادی نرخ بازار آزاد را به رسمیت نمی شناسند. اگر بانک مرکزی ارز را با نرخ پایین تثبیت کند، منابع ارزی از بین می رود و امکان کنترل آزاد نیز از بین می رود و این به معنای تثبیت ارز است که خود زمینه ساز این واقعیت است که بازار آزاد قیمت ها خارج از کنترل هستند
چرا باید نرخ ارز تثبیت شود؟
از سوی دیگر برخی کارشناسان تثبیت را ضروری می دانند، در صورت عدم تثبیت نرخ ارز با ایجاد بازار قاچاق، نرخ دلار گران می شود و برخی نیز افزایش قیمت را تا رسیدن به 100 هزار در نظر گرفته اند. تومان.
امروز و هنوز در دولت سیزدهم، در اجرای سیاست های کلی اقتصاد مقاومتی مبنی بر فعال سازی منابع مالی و همچنین اصلاح و تقویت نظام مالی کشور، نظام پولی کشور در قالبی مدیریت شد. روش شناور
آلبرت بغزیان کارشناس و تحلیلگر مسائل اقتصادی درباره چالش ها و فرصت های شناور شدن نرخ دلار در گفت وگو با خبرنگار اقتصادی آنا، گفت: موضوع شناور بودن به این معناست که دولت از کنترل و تثبیت نرخ دلار دست بکشد. ارز است و معلوم نیست با این کار چه بلایی سر قیمت ها در بازار می آید. هدف اصلی با در نظر گرفتن شرایط اقتصادی کشور باید کنترل رفتار ارزی در بازار آزاد باشد تا از انتظارات تورمی حاد و بحرانی جلوگیری شود.
وی تصریح کرد: انتظارات تورمی ناشی از تغییر رفتار معضلی است که سال ها گریبان بازارهای مختلف کشور به ویژه بازار ارز را گرفته و تاثیر زیادی بر وضعیت اقتصاد کشور داشته است.
علت نوسانات قیمت در بازار ارز را توضیح دهید
به گفته بغزیان؛ شناخت و درک به موقع عوامل موثر بر تورم بر اقتصاد می تواند سیاست هایی را که دولت و بانک مرکزی برای کنترل بیشتر بازار ارز در نظر گرفته و اجرا می کند تسهیل کند، اما در توضیح چرایی این اتفاق می توان به تعویق انداخت یا به تعویق انداخت. اتخاذ دقیق و تداوم اجرا. بر سیاست های مدیریت جامع و مؤثرتر بانک مرکزی تاکید شد. اما متاسفانه این مهم هنوز در اقتصاد کشور رخ نداده و هر روز به دلیل حضور بیش از حد دولت در بخش های مختلف اقتصادی شاهد تورم مورد انتظار به ویژه در بازار ارز هستیم.
این تحلیلگر اقتصادی ادامه می دهد: در حال حاضر بانک مرکزی با جمع آوری بازار دلار سلیمانیه و هرات سعی دارد بازار ارز را مدیریت کند; زیرا این بازارهای غیررسمی با ایجاد رعب و وحشت باعث رفتار غیرقابل پیش بینی بازار شده اند.
این کارشناس خاطرنشان کرد: با این سیاست ها دلار برای مدتی حدود 50 هزار تومان در بازار آزاد باقی ماند و با این مدیریت بانک مرکزی انتظار می رود قیمت دلار تغییر نکند. این مشکل با توجه به توضیحات قبلی انتظارات ضد تورمی ایجاد می کند.
ابزارهای مورد نیاز برای کنترل ارز
بغزیان گفت: در دوره جدید بانک مرکزی ابزارهای لازم برای کنترل قیمت در بازار ارز تا حدودی شناسایی شده و باید حفظ شود. از سوی دیگر، آزادسازی منابع ارزی یکی از عواملی بود که به دولت اجازه داد بودجه را بهتر تنظیم کند تا دولت پایه پولی را اصلاح نکند و از بانک مرکزی استقراض کند. این موضوع نیز یکی از دلایل مقابله با انتظارات تورمی در اقتصاد محسوب می شود.
این کارشناس اقتصادی بیان کرد: طبیعتاً این نوع سیاست ها با ایجاد فضای روانی به ویژه با وجود حوادث غزه باعث از بین رفتن احساس تورم شد. با شروع حوادث غزه، قیمت دلار در بازار آزاد تا حدی افزایش یافت که زمزمه هایی مبنی بر رسیدن دلار به 70 هزار تومان به گوش می رسید، اما با توجه به ادامه اجرای سیاست های بانک مرکزی و بهبود سیاست های دولت. وضعیت پولی، قیمت دلار به سرعت کاهش یافت.
بغزیان گفت: شاید مدیریت فعلی بانک مرکزی مانع از افزایش قیمت دلار شود اما باید مراقب بود که سیاست تعیین تکلیف ارز کشور مقصد به جای دلار به مسافران، سفته بازی را کاهش دهد. بنابراین بازار دلار در کشور آرام خواهد ماند.