اوضاع آشفته بنزین و راه حل برون رفت از چالش/ افزایش قیمت به موقع نیست/مردم انگیزه ای برای طرح جدید ندارند • رکنا

محمد رویانیان در گفت وگو با خبرنگار اقتصادی ایلنا درباره راهکارهای مدیریت مصرف سوخت در کشور گفت: آنچه مسلم است مدیریت مصرف سوخت باید با جدیت انجام شود تا مصرف سرمایه کشور به صورت افسارگسیخته افزایش پیدا نکند. در حالی که تولید در کشور شفاف و دارای سقف است و مصرف نباید از این مقدار بیشتر باشد.
وی با بیان اینکه اگر مصرف بیش از تولید است، باید بنزین وارد کنیم، گفت: اگر میخواهیم کیفیت بنزین را در سطح بالا حفظ کنیم، باید بنزین با شاخص اکتان بالا وارد کنیم و با بنزین خانگی ترکیب کنیم، بنابراین چاره ای جز مدیریت مصرف سوخت ندارند.» یکی از این راه ها مدیریت قیمت است، مثلاً قیمت ها را طوری تعیین می کنند که مردم مصرف را کنترل کنند، اما روش قیمت زمانی کار می کند که بقیه اجزا درست باشد یعنی زیرساخت بازار و کنترل قیمت درست باشد. برنامه ریزی شده و در دسترس بنزین گران می شود، قیمت کالاهای دیگر به صورت زنجیره ای افزایش نمی یابد، به عنوان مثال در حال حاضر وقتی کالایی گران می شود، فروشنده ادعا می کند که دلار گران شده است، در حالی که مردم نمی دانند چیست؟ تاثیر دلار بر چیزها، بنابراین بنزین نیز این گونه است که اگر قیمت بنزین برای سایر کالاهای مصرفی افزایش یابد، مردم مشکل ایجاد می کنند، بنابراین افزایش قیمت مناسب نیست و بهترین راه برای کاهش مصرف نیست.
رئیس سابق مرکز سوخت با بیان اینکه از کارت سوخت برای مدیریت مصرف استفاده می کنم گفت: کارت سوخت ابزاری برای کنترل مصرف و توزیع صحیح سوخت است. بدون کارت سوخت، بسیاری از سوخت کشور با قیمت های چندگانه به خارج از کشور منتقل می شود، بنزین در حال حاضر کارت سوخت است.
وی خاطرنشان کرد: زمانی که قیمت سوخت با قیمت فوب خلیج فارس یکسان شود و با نرخ بین المللی عرضه شود، صرف نظر از میزان مصرف، هرکس با توجه به مبلغی که می پردازد، بنزین دریافت و مصرف می کند. قیمت کاملا رایگان است، زمانی که زیرساخت موجود باشد و مانند سایر کشورها قیمت کامل کالا را پرداخت کنیم، نیازی به کارت سوخت نیست، اما اکنون بهترین راه برای توزیع و کنترل مسافت پیموده شده گاز و جلوگیری از آن است. چالش استفاده از کارت هوشمند سوخت است.
رویانیان درباره تغییر نحوه توزیع و سهمیه بندی بنزین گفت: من کارت سوخت را با کمک دولت طراحی کردم و پایه گذار هدفمندی و سهمیه بندی بودم و قانون پنجم که در مجلس تصویب شد برنامه پنج ساله به دولت داد. یک تعهد و کمیسیون ها هم به این نتیجه رسیده بودند، اما به نظر می رسد نیازی به روش دیگری غیر از روش فعلی نیست، در جایی که مشکلات اقتصادی زیادی داریم، هنوز موفق به کنترل نرخ ارز نشده ایم. هر کاری برای کنترل اجاره بها مستاجران انجام شود، در کنترل بازار کالاهای اساسی زندگی مشکل داریم هرگونه تصمیم گیری در مورد سهمیه بندی و مصرف سوخت اشتباه است، زیرا اولویت در حل مشکل کالاهای اساسی و مسکن البته این نیست که بخرید اما آن را اجاره کنید، بنابراین تغییر سهمیه بندی بنزین هیچ چیز خاصی در زندگی و معیشت مردم نخواهد داشت.
وی همچنین در ارزیابی میزان استفاده از نقشه انرژی گفت: پیش از این با پیشنهاد نقشه انرژی بر این بود که تمام انرژی مصرفی اعم از آب، برق، گاز و بنزین در یک کارت متمرکز شود. برای اجرا، پیچیده کردن زندگی مردم با چنین مشکلاتی آنها را سردرگم می کند و نه تنها مشکلات را کاهش نمی دهد بلکه افزایش می دهد، اکنون مردم درگیر مسائلی مانند عدالت، یارانه و مسکن شده اند. نقشه انرژی و تغییر سهمیه زمانی مناسب است که مردم آنها را بپذیرند و حمایت کنند. در شرایط فعلی مردم به دلیل مشکلاتی که دارند روحیه و انگیزه طرح جدید را ندارند و در صورت عدم حمایت مردم هزینه ها سنگین و برنامه ها به شکست می انجامد.
خبر از رکنا