دلایل دیوان عدالت برای ابطال مجوز واردات خودرو توسط اعضای تیم ملی فوتبال
هیأت عمومی دیوان عدالت اداری در جلسه امروز سه شنبه 7 آذرماه مصوبه هیأت وزیران در خصوص واردات خودرو توسط بازیکنان تیم ملی و کادر فنی فوتبال را بررسی و به لغو آن رأی داد.
به گزارش ای بی اس نیوز، به نقل از قوه قضائیه، در این جلسه قضات این هیأت به بند نهم اصل سوم قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران در زمینه رفع تبعیض ناعادلانه و ایجاد فرصت های عادلانه برای همه از لحاظ مادی و معنوی اشاره کردند. مناطق. جمهوری اسلامی ایران اعطای مجوز واردات خودروی شخصی به هر یک از بازیکنان تیم ملی و کادر فنی را از مصادیق تبعیض ناعادلانه دانست.
ضمناً به اعمال ماده 13 قانون دیوان عدالت اداری که زمان اجرای آراء هیأت عمومی را تعیین می کند رأی داده شد و با پذیرش آن، تاریخ ابطال رأی در آن زمان برگشت داده شد. از این رو بازیکنان و کادر فنی تیم ملی فوتبال که قبل از این اقدام مشمول تصمیم شورای عمومی دیوان عدالت اداری هستند.
در پی طرح شکایت هیأت وزیران در دیوان عدالت اداری تحت عنوان «لغو تصویب نامه اعطای مجوز واردات خودرو از ابتدا به اعضای تیم ملی فوتبال ایران» در آبان ماه، آبان ماه. 24/1401 شوراي ديوان عدالت اداري هنگام بررسي پرونده تصميم اعلام شده خود را در اين خصوص صادر كرد.
بر اساس مصوبه دولت، واردات یک دستگاه خودرو سواری به نمایندگی از هر بازیکن و کادر فنی تیم ملی فوتبال جمهوری اسلامی ایران طبق اعلام وزارت ورزش و جوانان در قالب کالای گردشگری. با سود بازرگانی صفر درصد و با رعایت قوانین و مقررات جاری مجاز اعلام شده است.
دلایل دیوان عدالت اداری برای ابطال مصوبه هیات وزیران مبنی بر اعطای مجوز واردات خودرو به اعضای تیم ملی فوتبال ایران
در رأی دیوان عدالت اداری دلایل ابطال این مصوبه به شرح زیر ذکر شده است:
1) قطعنامه مصداق تبعیض غیرقانونی و مغایر اصل سوم قانون اساسی است
بر اساس بند نهم اصل سوم قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران «رفع تبعیض ناروا و ایجاد تسهیلات عادلانه برای همگان در همه زمینههای مادی و معنوی» از وظایف دولت جمهوری اسلامی ایران است. . و اعطای مجوز واردات خودرو به بازیکنان تیم ملی فوتبال و کادر فنی این تیم محدود به فوتبال بوده و قابل تعمیم به سایر قهرمانان رشته های مختلف ورزشی که سابقه پرافتخار کشورمان دارند نمی باشد. این نمونه ای از ترجیح خودسرانه و تبعیض ناعادلانه است. جمهوری اسلامی ایران متفاوت است.
2) عدم رعایت شرایط ماده 4 قانون ارگانیک صنعت خودرو
در رأی دیوان عدالت اداری آمده است: هر چند به موجب ماده 4 قانون سازمان صنعت خودرو مصوب 26/8/1300، واردات خودرو بر اساس مقررات مصوب 1389 مجاز است. وزارت سازمان صنعت، معدن و تجارت و با رعایت شرایط مقرر در این ماده. این امر ابلاغ شد و آیین نامه مذکور به تصویب هیأت وزیران رسید، اما طبق قانون، واردات خودرو بر اساس ماده 4 قانون سازمان صنعت خودروسازی باید دارای شرایط مختلفی باشد. : تعیین صلاحیت فنی و حرفه ای واردکنندگان و اولویت واردات خودروهای مشمول استفاده مشترک. بنابراین شرایط واردات خودرو توسط اعضا و کادر فنی تیم ملی فوتبال هم به دلیل نداشتن صلاحیت فنی و حرفه ای برای واردات خودرو و هم با توجه به نوع خودروهایی که وارد می کنند با استناد به ماده قانونی فوق الذکر منتفی است. . .
همچنین با توجه به دستور مقرر در تبصره 1 ماده 4 قانون سازمان صنعت خودرو، مبنی بر اینکه واردات کالاهای اساسی غیرتجاری که مصادیق آن توسط هیات وزیران تعیین می شود، می باشد. بدون رعایت شرایط مربوط به واردات خودرو امکان پذیر است، زیرا درج عنوان منتفی است. اقلام غیرتجاری ضروری خودروهای وارداتی اعضا و کادر فنی تیم ملی نمی تواند سند شکایت باشد.
3) عدم رعایت شرط ماده 17 قانون صادرات و واردات
اما طبق ماده 17 قانون مقررات صادرات و واردات مصوب 1372: «مسافری که وارد کشور می شود علاوه بر وسایل شخصی می تواند تا سقف ارزش مصوب هیات وزیران با معافیت گمرکی کالا وارد کند. حقوق و منافع تجاری و همچنین ترخیص کالاهای موضوع این ماده از گمرک. شرط عدم تجاری سازی آزاد است» اما اجرای مجازات مقرر در این ماده منوط به احراز غیرتجاری بودن کالای وارداتی است که در مورد واردات خودروهای خارجی مستثنی است.
ضمناً حکم ماده 17 قانون فوق الذکر به موجب بند ت ماده 165 قانون امور گمرکی مصوب 22/8/1390 لغو شده و قابل استناد نمی باشد.
4) عدم رعایت ماده 5 آیین نامه اجرایی قانون تنظیم صادرات و واردات و ماده 40 قانون گمرک.
تصویب نامه های هیات وزیران در خصوص صدور مجوز واردات خودرو برای بازیکنان تیم ملی فوتبال و کادر فنی به استناد بند 3 ماده 5 آیین نامه اجرای قانون مقررات صادرات و واردات مصوب 1373 به تصویب رسید. آیین نامه مشخص شده و طبق فهرست اعلام شده از سوی وزارت بازرگانی از ثبت سفارش و اخذ مجوز واردات از وزارت بازرگانی مستثنی می باشد، به طوری که بر اساس مصوبه اصلی هیات وزیران، کالاهای حمل و نقل از ثبت سفارش و اخذ مجوز واردات معاف بوده و همانطور که در تصویب نامه نهایی هیات وزیران نیز بر عدم معافیت از پرداخت عوارض و عوارض گمرکی تاکید شده است و در ماده 40 قانون گمرک مصوب شده است. در سال 1389 کالاهای مسافرتی، هدایا و سوغات و همچنین نمونه های تجاری از ارائه اظهارنامه معاف بوده و این معافیت تا دیگر مشمول پرداخت ورودیه نمی باشد قابل تمدید است.
5) عدم شمول معافیت گمرکی در ماده 19 قانون گمرک و سایر قوانین خودروهای سواری خارجی.
بر اساس ماده 119 قانون گمرک مصوب 1389، علاوه بر معافیت های مندرج در جدول تعرفه گمرکی پیوست آیین نامه اجرایی قانون تنظیم مقررات صادرات و واردات و سایر معافیت های مقرر در قوانین مصوبات، موافقت نامه ها و قراردادها. مصوب شورای اسلامی، موارد مقرر در این ماده نیز از پرداخت ورودیه معاف است. اگرچه براساس بند (ج) ماده فوق الذکر: «تجهیزات مسافرتی و وسایل شخصی، اقلام بلااستفاده و مواد غذایی مورد معامله با مسافر» از جمله اقلامی است که معاف از پرداخت عوارض سفر اعلام شده است، اما بدیهی است عنوان اقلام مسافرتی و وسایل شخصی و اقلام استفاده نشده و مواد غذایی غیرتجاری با مسافر را نمی توان به طور متعارف و منطقی در مورد خودروی مسافربری خارجی اعمال کرد.
6) عدم شمول مقررات ماده 138 آیین نامه اجرایی قانون گمرک در مورد وسایل نقلیه خارجی.
بر اساس تبصره 2 ماده 76 قانون امور گمرکی مصوب 1389: «شرایط، تشریفات اظهار و ارزیابی و میزان معافیت اموال شخصی همراه مسافر و امور مربوط به مسافر در آیین نامه اجرایی تعیین خواهد شد. در حدود مقررات این قانون» و در اجرای حکم این تبصره ماده 138 آیین نامه اجرایی قانون گمرک مصوب 1390 مقرر می دارد: کالاهای همراه مسافر ورودی از پرداخت حقوق ورودی معاف هستند. تا 80 دلار (سالیانه) و مازاد بر آن به شرط غیرتجاری بودن با اخذ حقوق گمرکی و دو برابر سود بازرگانی جبران می شود و بسته به ارزش خودروی خارجی این محصول کمتر از 80 دلار ارزش دارد. غیرتجاری نمی باشد لذا طبق ماده 138 آیین نامه اجرایی قانون گمرک از پرداخت حقوق ورودی معاف می باشد.
7) تصویب این مصوبه بیش از اختیارات هیئت وزیران است
بر اساس رای اتاق تخصصی دیوان عدالت اداری، ذکر حق شرط وفق قوانین و مقررات جاری در تصویب نامه های مورد اعتراض، رفع جهات غیرقانونی و تبعیض آمیز موجود در نامه های مذکور نمی باشد. تاییدیه و با توجه به شواهد فوق، تصویب نامه های هیات وزیران که بر اساس آن واردات یک دستگاه خودرو سواری به نام هر یک از بازیکنان و کادر فنی تیم ملی فوتبال به عنوان مسافر اعلام شده است. چمدان دستی و این به معنای تغییر تدریجی مفاد این مجوزها یعنی صدور مجوز واردات خودروهای سواری برای بازیکنان و کادر فنی تیم ملی فوتبال است. این امر بدون پرداخت حقوق و عوارض گمرکی مغایر با مفاد مواد قانونی مذکور (بند 9 اصل سوم قانون اساسی، ماده 119 قانون گمرک، ماده 138 آیین نامه اجرایی قانون گمرک و بند 3 قانون اساسی است. ماده 5 قانون آیین نامه اجرایی صادرات و مقررات واردات) و در عین حال وضعیت مصوبات مذکور خارج از صلاحیت هیأت وزیران بوده و این مصوبات از تاریخ تصویب قابل ابطال می باشد. نظر اکثریت شورای تخصصی صنایع و بازرگانی دیوان عدالت اداری.
انتهای پیام