07:30 – 1 سپتامبر 1403
برای گذر از تابستان امسال که پایداری حرارتی آن حدود 3 ماه است که برای صنعت برق کشور استرس زا بوده است، برنامه های مدیریت مصرف برای بخش کشاورزی، صنایع بزرگ و شهرهای صنعتی به منظور کاهش پیک مصرف برق در کشور اجرا شده است. کشور با اوج گیری و جابجایی بار، معاونت اداری از این برنامه ها مستثنی نشد و بر اساس آنچه مصطفی رجبی مشهدی در ابتدای سال جاری به ای بی اس نیوز اعلام کرد، تغییر ساعت کاری و الزامات کاهش مصرف برای این اداره کل اعلام شد. از 15 خرداد ماه سال جاری اجرا می شود. به تصمیم هیات وزیران.
بر اساس مصوبه شورای دولتی که از سال گذشته اجرایی شد، ادارات موظفند ساعات کاری خود را تغییر دهند و مصرف را در ساعات کاری و بعد از ساعت کاری مدیریت کنند. در این تصمیم آمده است: با هدف منطقیسازی مصرف، کلیه دستگاهها و نهادها در سه ماهه مذکور صرفاً در ساعات 6 صبح تا 13 فعال خواهند بود. بدین ترتیب کاهش مصرف 30 درصدی در ساعات کاری و 60 درصدی در ساعات بعد از کار نسبت به مصرف آنها در سال پایه 1400 حاصل می شود.
رشد قابل توجه در اهداف به دست آمده در مدیریت مصرف بخش اداری
همانطور که گفته شد، این طرح مدیریت مصرف سال گذشته در بازه زمانی مشابهی اجرا شد و وزارت نیرو کاهش 1000 مگاواتی مصرف برق از این سایت را هدف گذاری کرد. در پایان تابستان 1402 هجری شمسی درصد دستیابی به برنامه 1000 مگاواتی 850 مگاوات اعلام شد که در واقع حکایت از محقق شدن 85 درصد از این برنامه ها دارد. وزارت نیرو در تابستان 1403 هجری شمسی از اهداف خود در بخش اداری فراتر رفت و در برنامه های خود برای پیک مصرف تابستانی 1500 مگاوات صرفه جویی از این سایت را جزو اهداف خود اعلام کرد. اما اگرچه هدف گذاری افزایش یافته است، اما میزان دستیابی به آن نیز به میزان قابل توجهی افزایش یافته است.
حمید احمدی مدیرکل اطلاعات و فناوری های نوین التنوار در این خصوص گفت: در حالی که هدف کاهش مصرف ادارات در اوج تابستان 1500 مگاوات تعیین شده بود، تاکنون 1412 مگاوات از این میزان با اجرای پروژه همکاری ادارات و سازمان ها که رقمی مهم و بی سابقه است.
اکثر ادارات کشور در تهران مستقر هستند و گامبیز نظریان، مدیرعامل یکی از شرکت های بزرگ توزیع برق در تهران در گفتگو با ای بی اس نیوز درباره مدیریت مصرف در بخش اداری گفت: 10 تا 15 درصد برق مصرفی تهران در بخش اداری مصرف می شود. بخش اداری و اجرای مصوبه شورا حمایت وزرا و ادارات در مدیریت مصرف برق که منجر به صرفه جویی 300 مگاواتی در مصرف برق شهر تهران شد. این رقم معادل مصرف برق 300 هزار خانوار تهران است.
به طور کلی مصرف کل بخش اداری در سال به حدود 14 هزار میلیون کیلووات ساعت می رسد. 52 هزار شریک مدیریتی در کشور اعم از نهادهای دولتی و غیردولتی وجود دارد که روزانه حدود 4 تا 5 هزار مگاوات برق مصرف می کنند. بنابراین اجرای طرح های مدیریت مصرف در این بخش نقش عمده ای در گذر تابستان امسال داشت. به نظر می رسد نظارت و کنترل میزان مصرف در بخش اداری از طریق اینترنت یکی از مهمترین عوامل دستیابی به اهداف کاهش مصرف بوده است.
3600000 کنتور هوشمند نصب شده است
سخنگوی رسمی صنعت برق درباره نحوه نظارت بر مصرف برق در ادارات گفت: برنامه توسعه کنتورهای برق هوشمند در ادارات و موسسات عمومی در دستور کار ما قرار دارد و با نصب کنتورهای هوشمند در ادارات، میزان مصرف برق آنها رصد می شود. در این زمینه اقدامات مدیریتی، نظارتی و کنترلی برای شبکه ملی دنبال می شود. ما قصد داریم کل بخش اداری ایالت را به کنتورهای هوشمند مجهز کنیم که بتوانند بر مصرف آن نظارت کنند. تاکنون 80 درصد ادارات مجهز به کنتور هوشمند هستند.
وی در خصوص پایش الکترونیکی مصرف برق در تمامی سطوح مشترکان از طریق کنتورهای هوشمند گفت: نزدیک به سه میلیون و 600 هزار کنتور هوشمند در کشور نصب شده است که از این تعداد 2 میلیون و 400 هزار دستگاه مربوط به منازل است و در حال حاضر 60 درصد برق کشور از طریق کنتورهای هوشمند مدیریت می شود. . متر
خبرنگار: امیر محمد درویشی