09:14 – 07 سپتامبر 1403 ق
فریبرز عباسی مدیر پروژه سامانه نوین آبیاری در گفتگو با خبرنگار حوزه بهداشت و درمان گروه علمی پزشكی ای بی اس نیوز ؛ گفت: در 30 سال گذشته زیرساخت های خوبی در زمینه تولید تجهیزات و ملزومات سیستم ها داشته ایم و در حال حاضر با توجه به تولیدکنندگان خوب تجهیزات و ملزومات سیستم های آبیاری نوین، 100 درصد بخشی از تجهیزات و ملزومات موجود در آن در داخل تولید می شود و بر اساس آن ها نه تنها لوازم و تجهیزات وارد می کنیم، بلکه یکی از کشورهای صادر کننده
به گفته وی، با توجه به زیرساختها و تجهیزات مناسب در کشور، محدودیتی برای توسعه سامانهها نداریم، به جز اعتبارات، بخشی از منابع باید طبق قانون برنامه هفتم توسط دولت و بخشی نیز توسط دولت پرداخت شود. ذینفعان در قالب خودیاری و با توجه به مزایای طرح، دولت ذینفع است.
عباسی ادامه داد: در صورت تخصیص منابع مالی مورد نیاز مشکلی برای توسعه سیستم نوین آبیاری نخواهیم داشت. بنابراین پیش بینی می شود 85 درصد از حمایت ها در اختیار ذی نفعان قرار گیرد. کشاورزان نیز انتظار دارند 15 درصد از سهم خود را به صورت تسهیلات دریافت کنند، هرچند ایراد قانونی در این زمینه وجود ندارد، اما حقیقت این است که تسهیلات در بخش کشاورزی رو به کاهش و متقاضیان تسهیلات در حال افزایش است و به همین دلیل مسئولان ترجیح می دهند این را به سایر خدماتی که کمک های مالی دولتی دریافت نمی کنند اختصاص دهید.
توسعه جاده های محلی و ماشین آلات آبیاری راه حل موثری برای افزایش بهره وری آب است
مدیر پروژه شبکه های نوین آبیاری به بهترین روش ها برای سیستم های نوین آبیاری اشاره کرد و افزود: کارآمدترین روش ها راه های محلی و ماشین های آبیاری است که در سیاست های ارسالی به فرمانداری ها تاکید کردیم که اولویت با این ها است. و در برخی منابع آب و خاک، این روش ممکن است مناسب نباشد. مشاور ما جاده های کم فشار را طراحی خواهد کرد.
وی با اشاره به تاثیر کوچک بودن زمین در توسعه سیستم های آبیاری نوین گفت: بخش بزرگی از زمین در توسعه فناوری تصفیه و مکانیزاسیون به دلیل مالکیت کم است. حداقل بسته به محصول و منطقه در نظر گرفته شد و بر اساس قانون مبدا حداقل بهینه زمین ها و باغ ها را در نظر گرفتیم.
اجرای سیستم های نوین آبیاری در برنامه هفتم مستلزم تخصیص 30 واحد اعتباری است.
عباسی در خصوص آخرین تحولات سیستم های نوین آبیاری کشور افزود: امسال 2 هزار میلیارد تومان وام برای سیستم های نوین آبیاری داریم و از ابتدای سال تاکنون 7 هزار هکتار از انواع سیستم ها را توسعه داده ایم. کشور در حالی که تخصیصی صورت نگرفت، این سطح از توسعه نظام با مشارکت مردم و سایر ظرفیت ها مانند ستاد فرمان امام و بنیاد برکت بود.
به گفته وی، با تخصیص دو وام از همت این سازمان، این برنامه تا پایان سال در بیش از 40 هزار هکتار اجرا می شود. همچنین در برنامه هفتم تجهیز سالانه 200 هزار هکتار به انواع سیستم های نوین آبیاری مستلزم تخصیص 30 واحد اعتباری است.
مدیر طرح شبکه های نوین آبیاری با بیان اینکه تاکنون 3 میلیون هکتار از اراضی کشاورزی با اعتبارات دولتی و مشارکت کشاورزان به سیستم های آبیاری نوین مجهز شده است، گفت: با توجه به زیرساخت های کشور امکان اجرای آبیاری نوین وجود دارد شبکهها و سیستمهای آبیاری در سطح 2 تا 2.5 میلیون هکتار از اراضی و از آنها مشخص است که این سطح به شرط تایید اعتبار از سوی دولت، مجهز به سیستمها خواهد بود.
خبرنگار: آزاده محبی