07:30 – 29 ژوئیه 1403
بر اساس قانون ضمانت خرید محصولات کشاورزی، قیمت 32 کالای مشمول قیمت گذاری باید تا پایان تیرماه تعیین شود تا کشاورزان بتوانند برای کاشت محصول در سال جدید کشاورزی برنامه ریزی کنند.
تاخیر در اعلام نرخ خرید تضمینی محصولات کشاورزی منجر به عدم اجرای مصوبه الگوی کشاورزی و کاهش تولید محصولات اساسی می شود چرا که تنها راه حل افزایش ضریب خودکفایی و تحقق برنامه هفتم است. اجرای قانون خرید تضمینی و سیاست های حمایت از کشاورزی.
تجزیه و تحلیل قیمت محصول باید در تابلوی قیمت گذاری تنظیم شود
سهراب سهرابی مدیر طرح گندم وزارت جهاد کشاورزی گفت: طبق قانون تا پایان تیرماه آینده باید نرخ خرید تضمینی محصولات کشاورزی تعیین شود و هنوز در این زمینه زمان باقی است.
به گفته وی، جلسات مقدماتی و کار کارشناسی با محققان، کارشناسان و تشکل های کشاورزی برگزار کرده ایم که پس از تصویب در شورای قیمت گذاری به دستگاه ها ابلاغ خواهد شد.
سهرابی ادامه داد: در حوزه عامل کشاورزی کارهایی انجام دادیم و هزینه تولید را از 32 استانداری برای تحلیل قیمت ها گرفتیم و پس از تشکیل جلسه شورا با حضور همه اعضا، اطلاعات جمع بندی و سپس تصویب می شود، اما هنوز جلسه شورا برای اعلام تعداد تشکیل نشده است.
مدیر اجرایی طرح گندم گفت: تحلیل اولیه انجام شده و پس از تصویب اعلام می شود تا شورا تشکیل نشود و اعداد نهایی نهایی نشده است.
تایید الگوی کشاورزی با نادیده گرفتن قانون خرید تضمینی انجام نمی شود
قاسم پیشهور، رئیس اتاق صنفهای کشاورزی و عضو شورای قیمتگذاری گفت: جلسه کمیته قیمتگذاری خرید تضمینی محصولات کشاورزی در سال جدید کشاورزی برگزار نشده است و امیدواریم این امر طول بکشد. محل و وزیر جهاد کشاورزی به عنوان رئیس شورا در اسرع وقت این جلسه را برگزار خواهد کرد.
به گفته وی، با تاخیر در تشکیل شورای قیمت گذاری، کشاورز ممکن است اقدام به کاشت محصولاتی کند که برای او به صرفه باشد. اما بعید است که جلسه تعیین نرخ سود قبل از موعد قانونی یعنی پایان تیرماه برگزار شود.
پیشه ور ادامه داد: در جلسه سیاست قیمت گذاری و شورای حاکمیتی باید به هزینه تولید و سود سنتی کشاورز توجه شود و شرایط به گونه ای نباشد که یارانه از جیب تولیدکننده به مصرف کننده پرداخت شود. .
رئیس اتاق سندیکاهای کشاورزی با بیان اینکه تنظیم بازار تنها از طریق تولید امکان پذیر است، تصریح کرد: بر اساس قانون خرید تضمینی، قیمت 32 نوع محصول کشاورزی مشمول قیمت گذاری تا پایان تیرماه آینده باید اعلام شود. کشاورز برای اینکه بتواند بر اساس قیمت کشاورزی تصمیم خود را بگیرد، چون کشاورزان مشکلات اقتصادی را حل می کنند و امرار معاش می کنند، به ناچار به کشت محصولاتی روی می آورند که از نظر اقتصادی برایشان مفید باشد.
کشاورزی در کشور 100 درصد خصوصی است، بنابراین اگر دولت نتواند در حوزه قیمت گذاری تصمیم درستی بگیرد یا مشوق های تولید را در نظر نگیرد، تصویب الگوی کشاورزی مانند 50 سال گذشته اجرا نمی شود. پیشهور گفت: سالها.
بی توجهی به اعمال قانون خرید تضمینی دلیل اصلی کاهش 50 درصدی تولید است.
محمد شفیع ملک زاده عضو اتاق سندیکاهای کشاورزی گفت: بر اساس قانون خرید تضمینی، وزارت جهاد موظف است تا پایان تیرماه آینده نرخ خرید قطعی محصولات اساسی را تعیین و به شورای قیمت گذاری پیشنهاد دهد. همیشه قبل از شروع فصل رشد، قیمت نهایی باید تا پایان شهریور ماه در شورا مشخص و توسط وزیر جهاد به عنوان رئیس شورا اعلام شود.
به گفته وی، پژوهشکده وابسته به وزارت جهاد کشاورزی از همه دستگاههای مختلف سازمان جهاد کشاورزی از استانداریها، سازمانها و اعضای اتاق اصناف خواسته است تا قیمتهای پیشنهادی را تعیین و یک ماه پیش به شورا اعلام کنند. در این خصوص جلساتی در پژوهشگاه برگزار شد و اکنون شورای قیمت گذاری باید پیشنهادات پژوهشگاه را در جلسات مطرح کند و بر اساس آن قیمت گذاری شود.
ملک زاده ادامه داد: اگرچه جلسه شورا تشکیل شد و قیمت های پیشنهادی مطرح شد، اما متاسفانه مشکل ما در قیمت های تحمیلی است، در حالی که بر اساس قانون قیمت خرید تضمینی محصولات، بر اساس قیمت نهایی تولید، نرخ و تورم و مبادله کالا باید مشخص شود و متاسفانه به این موضوع توجهی نمی شود. به عنوان مثال سال گذشته قیمت هر کیلوگرم گندم در شورا 19500 تومان تصویب شد که طبق قانون وزیر جهاد در مقام ریاست شورا باید ظرف یک هفته این موضوع را اعلام می کرد اما متاسفانه بعد از چند ماه قیمت 17500 تومان اعلام شد.
یکی از اعضای اتاق سندیکاهای کشاورزی گفت: اگر قیمت خرید تضمینی محصولات طبق قانون اعلام نشود، تبعات زیادی به دنبال خواهد داشت زیرا تولیدکننده برای شروع به کشاورزی باید قیمت محصول را بداند و اگر کشاورز هم قیمت آن را انجام دهد. نادیده گرفته می شود، کشاورزی را شروع نمی کند و در نهایت به خود اتکایی نمی رسد. برآورد می شود در صورت عدم تعیین نرخ خرید تضمینی محصولات به ویژه گندم در سال جاری بر اساس قانون، در سال آینده با کاهش بیش از 50 درصدی تولید و خرید مواجه باشیم.
به دلیل تاخیر در پرداخت مطالبات، نگران کشت محصولات کشاورزی هستیم
عطاالله الهاشمی رئیس بنیاد ملی گندمکاران و عضو شورای قیمت گذاری گفت: اکنون مشکل خرید محصول گندم سال گذشته را داریم به طوری که طی مراجعات مکرر کشاورزان استان های مختلف گلایه مند هستند. و این را بپذیر.» با وجود کاهش قیمت، دلیل تاخیر این است: پرداخت مطالبات چقدر طول می کشد؟
به گفته وی، با ادامه تأخیر در پرداخت مطالبات، کشاورزان تمایلی به کشت محصول برای سال آینده ندارند و یا اگر هم بخواهند آن را به دولت تحویل نمی دهند. لازم به ذکر است با توجه به تداوم تاخیر در پرداخت، طی هفته جاری به دادگاه شکایت خواهیم کرد.
الهاشمی گفت: جلسه شورای قیمت گذاری روز شنبه در خصوص تعیین ارجاع گندم به تجارت و صنعت است که موضوع قیمت خرید تضمینی محصولات مشمول قیمت گذاری را مطرح می کنیم و انتظار می رود این امر اتفاق افتادن.” حداکثر در 2 و 3 آگوست اعلام شد.
یکی از اعضای شورای قیمت گذاری گفت: با توجه به اینکه کشاورزان عدم پرداخت را از جیب دولت می بینند، به نظر می رسد دولت با این بی توجهی توپ بدهی و بی اعتمادی کشاورزان را به سمت دولت جدید می اندازد.
با توجه به اینکه تا پایان تیرماه نرخ خرید تضمینی محصولات مشمول قیمت گذاری باید در شورا تعیین و به تصویب شورا برسد، اما با بی توجهی به این موضوع علاوه بر تاخیر در جلسه، هنوز جلسه شورا تشکیل نشده است. پرداخت مطالبات که منجر به کاهش سطح زیر کشت شده و تمایل کشاورزان را برای تسلیم به مراکز دولتی در پی خواهد داشت. ضمن اینکه در برنامه هفتم بر خودکفایی در محصولات اساسی تاکید شد.
خبرنگار: آزاده محبی