دسترسی فناوران کشور به فرمولاسیون ضد یخ هواپیماهای مسافربری و نظامی
محققان کشور با استفاده از یک نانو افزودنی به فرمول ضد یخ و یخگیر بدنه هواپیماهای نظامی و مسافربری دست یافتهاند که بر خلاف محصولات خارجی توانسته مشکل خوردگی ناشی از ماندگاری این محلول را بر روی بدنه آن برطرف کند. بدنه هواپیما تا حد زیادی
به گزارش ای بی اس نیوز، نسیم نایب پاشایی محقق و مدیر این پروژه گفت: از سال 1365 تا 1378 در معاونت فنی و مهندسی جمهوری اسلامی ایران کار کردم و در این مدت دوره های جامع بدنه و موتور یک دستگاه را نیز دنبال کردم. هواپیما . : در سال 94 به دلیل اعمال تحریم های اضافی جدید علیه کشورمان، ضدیخ بدنه هواپیما که محصولی خاص است و تنها 5 سازنده در دنیا دارد، توسط جامعه انگلیس به کشورمان عرضه نشد.
وی ادامه داد: این امر باعث شده تا پروازها در اقصی نقاط کشور با مشکل مواجه شوند، زیرا در فصل زمستان و بارندگی های جوی و هوای سرد اغلب یخ زدگی بدنه هواپیما رخ می دهد و بنابراین هواپیما بدون فرآیند یخ زدایی نمی تواند پرواز کند. . یخ زدایی بدنه هواپیما در هوای سرد یکی از الزامات قبل از پرواز برای جلوگیری از حوادث است.
نایب پاشایی عدم موفقیت در پاکسازی سطوح یخ زده قبل از پرواز را دلیل از دست دادن کنترل هواپیما در مدت کوتاهی پس از برخاستن عنوان کرد و ادامه داد: در این پروژه فرمولاسیون ضدیخ و یخ زدای بدنه هواپیما را مطابق با آن انجام دادیم. با استانداردهای بین المللی صنعت هوانوردی
مدیر پروژه با بیان اینکه این پروژه تحقیقاتی در دو مرحله انجام شد، تصریح کرد: در مرحله اول جستجوی محلول ضد یخ و یخ زدا برای بدنه هواپیمای تجاری و فرمولاسیون نهایی محلول ضد یخ و یخ زدایی با هدف کاربردی. در صنعت هوانوردی طراحی شده و نمونه اولیه آن سنتز شده است. مقایسه نتایج خواص فیزیکی و رئولوژیکی محلول ضد یخ و یخزدای سنتز شده با نمونه مرجع و استاندارد مربوطه (AMS 1428) نشاندهنده تطابق بسیار بالای نتایج بود.
به نقل از روابط عمومی صندوق حمایت از پژوهشگران و فناوران کشور (INSF)، وی افزود: در مرحله دوم اثر نانو افزودنی ها به صورت ذراتی که می تواند در بهینه سازی عملکرد و بهبود خواص ضد یخ و ضدیخ مایع موثر باشد. مورد مطالعه قرار گرفته است. در این بخش، نانوذرات آلومینا، گرافن، اکسید مس، اکسید آهن و اکسید تیتانیوم سازگار با مواد بدنه هواپیما انتخاب شدند و مشخصات اولیه شامل آنالیزهای SEM، TEM، XRD و BET بر روی این نانوذرات انجام شد.
معاون پاشایی با تاکید بر مزایای ضدیخ تولیدی هواپیما گفت: زمانی که مقدار کمی از ضد یخ تولیدی کشورهای خارجی روی بدنه هواپیما باقی می ماند، در هنگام پرواز و در دمای پایین به ژل تبدیل می شود و به مرور زمان باعث خوردگی می شود. روی سطح هواپیما؛ این در حالی است که ماده تولید شده در این پروژه به دلیل افزودن نانوذرات، میزان خوردگی ناشی از این مشکل را به میزان قابل توجهی کاهش می دهد.
انتهای پیام