سالم الخبر: محمد الظفرقندی، نامزد وزارت بهداشت و درمان در دولت چهاردهم اخیراً از کمبود 300 دارو و نرسیدن آنها به بیماران ابراز نگرانی کرده است، در حالی که حیدر آل محمدی، رئیس سازمان سازمان غذا و دارو در یک برنامه تلویزیونی گفت: فقط کمتر از 100 ماده دارویی کمبود داریم که می گوید 300 ماده دارویی کمبود کاذب وجود دارد زیرا اطلاعاتی از کمبود داریم.
وی همچنین افزود: طبق استانداردهای جهانی، ذخیره پایدار کشورها باید بین 3 تا 6 ماه باشد، اما بیشتر مواد دارویی و تجهیزات پزشکی ما بیش از 6 ماه است.
رئیس سازمان غذا و دارو گفت: داروهایی که ذخیره آنها کمتر از سه ماه و کمتر از یک ماه باشد در حالت آماده باش هستند و داروهایی که ذخیره آنها کمتر از یک ماه باشد کمبود تلقی می شوند و هشدار بحرانی و هشدار می دهند. وارد مرحله روش های دیگر شده و اقدامات لازم را برای تامین آنها انجام خواهیم داد.
وی ادامه داد: حدود 3700 کد داروهای ژنریک و 5700 شاخص برای تجهیزات پزشکی داریم. ما معمولاً آمار اقلام خود را بر اساس کد ژنریک در پزشکی و شاخص در تجهیزات اعلام می کنیم
ما این کار را انجام می دهیم و خوشبختانه، موجودی اصلی محصولات ما در حال حاضر بیش از 6 ماه و برخی بیش از 3 ماه هستند.
آل محمدی با اشاره به مرجع اعلام کمبود دارو گفت: معمولاً کمبود دارو بین سازمان غذا و دارو و دانشگاه علوم پزشکی است. ما از چند کانال کمبودها را شناسایی می کنیم، یکی گزارش مردم، دیگری معاونت غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی در سراسر کشور که کمبودهایی را که در سطح شهر یا شهرستان شناسایی می کنند در سامانه کمبود گزارش می دهند.
رئیس سازمان غذا و دارو ادامه داد: ما سامانه دیگری به نام پیش بینی داریم که اطلاعات را تکمیل می کنند و سازنده باید شماره نهایی دارو و ماده اولیه آن را ثبت کند.
وی افزود: شرکت های دارویی وظیفه تامین دارو را برعهده دارند و در نظر داریم فقط دارو عرضه کنیم و تنها کمتر از 100 دارو کمبود داریم.
رئیس سازمان غذا و دارو افزود: متأسفانه اگر کمبود دارو را اعلام کنیم و این اعلام به یک کمبود عمومی تبدیل شود، معمولاً تجربه ای که کسب می کنیم دو تا سه برابر میزان پیش بینی شده است.
آنچه برای مصرف ماهانه این دارو داریم باید به بازار تزریق شود تا این کمبود جبران شود.
وی ادامه داد: به عنوان مثال وقتی کمبود انسولین اعلام می شود، اگر مصرف یک میلیون واحد در ماه باشد، باید 3 میلیون واحد به بازار پمپاژ شود تا این کمبود برطرف شود، زیرا نگرانی از کمبود در بین مصرف کنندگان باعث می شود که به سمت مصرف کنندگان بروند. داروخانه، و به دلیل کمبود، آنها تقاضای کلاس های بیشتری دارند.
محمدی افزود: به عنوان مثال مصرف وارفارین به 2.5 میلیون واحد در ماه رسید اما در اواخر سال گذشته به یکباره گفته شد وارفارین کم است و در آن ماه 10 میلیون واحد توزیع کردیم اما همچنان کم بود. .
رئیس سازمان غذا و دارو افزود: چند ماه پیش یکی از خطوط تولید شیرخشک در کشور خراب شد و برای چند هفته دو بطری شیرخشک با کمبود مواجه شد. دو و سه و بعد از آن این کمبود برطرف شد.»
وی ادامه داد: برخی از اقلامی که از کمبود ما رنج می برند، اقلامی هستند که کمبود جهانی دارند. کمبودها دائماً در حال افزایش یا کاهش هستند، به این معنی که برخی از اقلام ممکن است کمبود داشته باشند و برخی دیگر ممکن است کمبود داشته باشند
برای رهایی از کمبود اقلام به دلیل اینکه سایر دستگاه ها در تامین دارو، تجهیزات و شیرخشک با ما مشارکت می کنند، مثلا بانک مرکزی در تامین ارز با ما ارتباط برقرار می کند.
آل محمدی در خصوص وضعیت تولید دارو از ابتدای سال تاکنون افزود: شرایط ما در حال حاضر خوب است. در بخش دارویی نیز تولید ما نسبت به مدت مشابه سال گذشته 17 درصد کاهش داشته که می تواند یکی از دلایل اصلاح سیاست های ارزی باشد.
رئیس سازمان غذا و دارو گفت: با توجه به اصلاح سیاست های ارزی، شرایط نقدینگی ما نسبت به چند ماه قبل تا حدودی شدیدتر شده است و این امر بر اساس آخرین آماری که در اختیار ما قرار دارد، نیاز به حمایت ویژه دارد تاکنون در پایان تیرماه، بدهی مراکز درمانی ما به شرکت های دارویی حدود 15 هزار میلیارد تومان بوده است.
آل محمدی گفت: مهم ترین چالش پیش روی صنعت داروسازی و تجهیزات پزشکی ما بحث نقدینگی است. رئیس سازمان غذا و دارو افزود: هر چه به سمت ارزی برویم که در صادرات دارویی ارجحیت نداشته باشد، صادرات بیشتری خواهیم داشت.
منبع خبر: https://www.saalemnews.com/news/17233/%D8%A7%D8%B7%D9%84%D8%A7%D8%B9%D8%A7%D8%AA-%D9%85%D8%B1%D8%A8%D9%88%D8%B7-%DA%A9%D9%85%D8%A8%D9%88%D8%AF%D9%87%D8%A7%DB%8C-%D8%AF%D8%A7%D8%B1%D9%88%DB%8C%DB%8C-%D8%AF%D8%A7%D8%B1%DB%8C%D9%85-300-%D9%82%D9%84%D9%85-%DA%A9%D9%85%D8%A8%D9%88%D8%AF-%D9%86%D8%AF%D8%A7%D8%B1%DB%8C%D9%85
تحریریه ABS NEWS | ای بی اس نیوز