رئیس اتحادیه نانوایان سنتی تهران: وقتی دخل و خرج نانوایان با هم تطابق ندارد، مجبور می شوند برای تامین نان مردم و ادامه کسب و کار، به قیمت های پایین یا گران بفروشند.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما رادیو ایران AT برنامه نقشه کشی با م. مقدم رئیس اتحادیه نانوایان سنتی تهران گفتگو داشت
سوال: آخرین افزایش قیمت نان چه زمانی بوده و وضعیت نان را توضیح دهید؟
پیشرو: قیمت نانی که اکنون جامعه نانوایان رعایت می کنند مربوط به سال 1399 است که در تیرماه 1400 به ما اعلام شد و در همان تعرفه نامه نیز اعلام کردند که این تعرفه تا پایان سال 1400 اعتبار دارد.
سوال: یعنی دو سال از آن تاریخ گذشته و قیمت ها افزایش نیافته است؟
پیشرو: افزایش حقوق نداشتیم، اما هزینه هایمان سر به فلک کشیده، حقوق کارگرانمان سه برابر شده، 57 درصد و 27 درصد و… همین الان که دارم برای شما کار می کنم، باید مخمر رایگان بخریم. بازار، یک میلیون و سیصد هزار تومان، سهمیه ای که به ما می دهند، مثلاً ماهی دو یا سه کیسه کافی نیست و باید حداقل چند کیسه در بازار آزاد بخریم.
سوال: در مورد سهمیه آرد چگونه است؟
پیشرو: سهمیههای آرد ما الان شناور است و دلیلی برای کاهش آن وجود ندارد، یعنی وقتی کسر میشود نانوا متوجه نمیشود که چرا سهمیهاش کسر شده است. حالا مسئولین ما گفتند در 5 اردیبهشت برای نان باید افزایش داده شود و شاهد اقتصاد نانوا باشیم متاسفانه این کار انجام نشد.مسئولین محترم با توجه به اینکه تعرفه حمل آرد ما حدود یک سال پیش بود و شرکت حمل و نقل خلیج فارس به این موضوع اعتراض کرد و گفت که هزینه های آنها افزایش یافته است و حق دارند که هزینه های این کامیون ها سنگین است، توسعه دهیم. افزایش هزینه حمل و نقل هر کیسه آرد از 6500 تومان به تهران به 9000 تومان و افزایش هزینه حمل هر کیسه آرد از کرج به تهران از 7500 تومان به 11000 تومان. گاز و بیمه و مالیات و اینها طبق معمول افزایش می یابد اما متاسفانه از اول همین ماه کل ایران را با درصد مشخص یعنی ده درصد افزایش در نظر گرفتند.
سوال: قیمت نان ده درصد افزایش می یابد؟
پیشرو: افزایش ده درصدی کمک هزینه
سوال: الان چند درصد است؟
پیشرو: یعنی 500 لواش تومن میخوان 50 1 تومن یارانه بدهند باز 50 1 تومن.یا 6 میلیون تومن در ماه. این 6 میلیون باید خمیر مایه را بدهد، هزینه های حمل و نقل را بدهد، قبوض آب، برق و گاز و… را بدهد، نمی دانم چرا آب به ما می دهند تا فقط زنده بمانیم.
سوال: همه ما از نان استفاده می کنیم، گاهی اوقات می بینیم که حجم چانه ها کمی تغییر می کند و بالاخره اینها هم مشکلات خاص خود را دارند.
پیشرو: حق با شماست، به مسئولین هم گفتیم، وقتی دخل و خرج با هم تطابق ندارد، راه دیگری ندارم که بتوانم نان مردم را تهیه کنم و مغازه ام را باز نگه دارم.
سوال: در اس ام اس ما دوستانی از شهرهای مختلف ایران در مورد وزن نان نظر دادند و شما هم موافقید و در مورد کیفیت نان گفتند که کیفیت نان خیلی خوب نیست.
پیشرو: وقتی مخمر ما یک و سیصد می شود و هیچکس به ما نمی گوید بیایید این چهار مخمر را بردارید و استفاده کنید، ماده اصلی تخمیر نان مخمر است، وقتی من آن را ندارم، نباید انتظار کیفیت نان را داشته باشم. برای بهبود وقتی وزن چانه ما کاهش می یابد، قطعاً بر کیفیت نان تأثیر می گذارد.
سوال: آیا این شامل آشپزهای مستقل می شود؟ آیا آنها هم همین مسائل را دارند؟
پیشرو: آزادپزهایی که تیپ سه هستند، هم قیمت نانشان دستشان است و هم اینکه می توانند هر چه می آورند در هزینه تولیدشان حساب کنند و خودشان قیمت را تعیین کنند.
سوال: دولت نمی تواند میانگینی از این دو مقدار بگیرد تا عدد مناسبی پیدا کند که مردم و تولیدکننده از آن راضی باشند.
پیشرو: ما هم همین درخواست را داریم اما الان مرجع اعلام قیمت هر محصول فرقی نمی کند، کدام کشور است؟ این یک سازمان حمایتی است، یعنی هر محصولی را که بخواهید قیمت گذاری کنید، سازمان حمایت کننده آن قیمت گذاری را انجام می دهد. متأسفانه ما به قیمت نان مورد نظر آنها دسترسی نداریم، یعنی باید به ده نهاد و ده سازمان التماس کنیم. و بالاخره بگن همون ده درصد دستوره و اگه اونجوری اجرا بشه…الان تو تهران خرجتون مثل روستای ما شمال اونه.کشور؟ نه، اما ده درصد همه جا یکسان است.
سوال: فقط ده درصد نیست، یک عدد و رقم قبل است
از سال 1401 شروع کردند به دادن 15 درصد، در بهمن 1401 15 درصد اضافه کردند و الان هر سال 10 درصد یا 40 درصد یا 46-45 درصد می شود، اگر خودم بخواهم حساب کنم می گویم تخم مرغ می خریدم. 500 تومن الان 3000 تومن میخرم مثلا یه تن ماهی میخریدم 5-6000 تومن به کارگرم میدادم ولی الان 100000 تومن میخرم.
سوال: پس به نوعی افزایش قیمت داشتید اما متناسب با تورم نبود
پیشرو: سه تا 140 درصد باد میشه و با 40 درصد بالا و پایینش رو آوردند که جای کار نمیگیره.
سوال: الان در نانوایی هایی که می آیند نان اختیاری را به مردم می فروشند، مثلاً نان بربر ساده 2800 تومان است، اما یک دانه کنجد روی آن می گذارند، این نان را 5 هزار تومان به مردم می دهند و بعضی جاها. 6-7 هزار تومان می شود، این هم شد. این بدان معنی است که همکاران شما می دانند که چگونه هزینه های خود را در جایی جبران کنند.
پیشرو: درست است، اما راه درستی نیست، راه درست این است که سازمان مربوطه تعرفه من را واقعی کند تا من بتوانم حق را به مردم بدهم و کنترل اعضایم را از مردم بگیرند و این باعث ایجاد مزاحمت برای یک شرکت از نظر درستی شود. نرخ ها و قیمت ها فقط می خواهیم بگوییم مرجع رسیدگی به اعلام جایزه هر سازمانی که می گوییم سازمان حمایت است، فکر می کنم شما هم همین را تایید کنید که سازمان حمایت بررسی کند و قیمت واقعی آن را بفهمد. نان.
سوال: در جلساتی که با ایشان دارید چه می گویند؟
پیشرو: چیزی نمی گویند، همین طور است.
سوال: از شمال تهران اس ام اس داده شد که رفتم نان سنگک بخرم و گفتند نان معمولی نداریم و کنجد داریم و گفتند 15000 تومان است بعد گفتند ارزان است؟ گفتند نه، همین طور است. ظاهراً این موضوع به گوش مسئولان رسیده و می گویند اینطور است و کاری نمی توان کرد.
پیشرو: اگر قرار باشد اینطور باشد، کار به خوبی انجام نمی شود، هر چیزی باید قوانین و مقررات خاص خودش را داشته باشد، وقتی تحلیلی تهیه می کنم، تحلیل من به آنجا می رود و بررسی می شود، پس چگونه عمل کنم؟
سوال: می توانید مثال بزنید، مثلا قیمت نان سنتی در حال حاضر چقدر است؟
پیشرو: لواش 500 تومن
سوال: به نظر شما چقدر باید باشد؟
پیشرو: نمی توانم بگویم اگر بگویم امکان اعلام قیمت وجود دارد و بعد نانوای من بگوید که مقدم گفته است، اما تحلیل را به آقایان مسئول دادم، از اتاق شرکت ها تا معاون وزیر کشور. .
سوال: البته آقای مقدم در صحبت هایشان گفتند که یک درصد خرج و تورم می آورند.
اما واقعیت این است که نه نانوا و نه مردم از آن راضی هستند، ما می خواهیم قیمت قانونی تصویب شود و نانوا به حق مصرف کننده احترام بگذارد و نان آبرومندی در اختیار مردم قرار دهد. این موضوع باید با سازمان حمایت کننده در میان گذاشته شود.
پیشرو: در سال 1400 که نرخ سال 1399 ما اعلام شد، کنجد آن موقع کیلویی 30-40 هزار تومان بود، الان کیلویی 100 هزار تومان است، همه جا افزایش می یابد، اما متأسفانه تاثیری در قیمت نداشته است.
سوال: تلفن هم داریم (پخش پیام روی نان)
مشکل کارتخوان ها هم هست، افرادی که به نانوایی ها می روند کارت را از آنها می گیرند و مشکل کیف هم هست، خلاصه کارهایی در آنجا انجام می شود که مردم کمی حواسشان به آنهاست. ماشین، مردم باید از چه چیزی استفاده کنند؟ و همچنین پیامک هایی داریم که سوء استفاده می شود.
شما همان نان های گزینه ای را دارید که به شما گفتم، من گاهی اوقات همکاران شما را دیده ام، مثلاً همیشه به جای چیزی که در گزینه های آنها نیست از نایلون استفاده می کنند، از نایلون های 5-6 استفاده می کنند و کارت می کشند. این نیز باید نظارت شود.
پیشرو: وقتی بتوانیم هزینه های خود را با درآمد خود تطبیق دهیم، کنترل بیشتری خواهیم داشت. حالا من می گویم نانوایی برای هر نانوایی، مهم نیست، فروش روزانه آنها، اگر بخواهند با همان وزن و همان قیمت رسمی سال 2019 ما درست شود، روزی دو میلیون تومان. معمولاً فروخته می شوند، این دو میلیون تومان دو سه کارگر دارند که حداقل یکی از آنها 400-500 است، این حقوق کارگرشان است، چهارصد و هزار تومان هزینه حمل و نقل آرد و خود آرد یک میلیون است. و 900 هزار تومان بعد آب و برق هست گاز و مالیات. در فروشگاه من مالیات نوشته شده بود 18 میلیون. اعتراض کردم. من امسال رفتم چک کردم 30 میلیون تومان و برای امسال هم 33 میلیون تومان از من گرفتند.
سوال: جالب اینجاست که وقتی با اداره مالیات صحبت می کنیم می گویند 60 درصد اصناف مکث می کنند، پس از کی صحبت می کنند؟
پیشرو: بس، خود سازمان هم می داند که این وضعیت کاملاً در اختیار وزارت اقتصاد بوده است. وقتی خودت می دانی سه سال است که به من ودیعه نداده ای، چرا از من مالیات بیشتری می خواهی این هزینه هایی است که از من گرفته می شود و درآمد من از مغازه من کافی نیست و مجبور به پرداخت این هزینه ها نیستم. می گفتند گریه کن به حال آن آدمی که درآمدش 19 و خرجش 20 است، حالا نانوایان ما دقیقاً اینطور شده اند.